Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης Μπαλάφας: Η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία είχε δρομολογηθεί και ήταν δεδομένο από το 2018, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στο δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό του Πειραιά – Κανάλι 1, 90.4 (στο δημοσιογράφο Β. Ταλαμάγκα)

21/06/2022

Για την προοπτική πρόωρων εκλογών

Η ρητορική της ΝΔ για τις εκλογές είναι τρομερά αντιφατική. Όλος ο μηχανισμός του κυβερνώντος κόμματος προετοιμάζεται για εκλογές, παρά τις διαψεύσεις του κ. Μητσοτάκη. Ακόμα και το σημερινό υπουργικό συμβούλιο με τις εξαγγελίες που θα γίνουν εντάσσεται σε αυτή τη λογική.

Εμείς θεωρούμε ότι  η  χώρα έχει ανάγκη από πολιτική αλλαγή. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσα από την αλλαγή των συσχετισμών που προκύπτουν από τις εκλογικές διαδικασίες. Πρέπει να τονίσω ότι εμείς, σε αντίθεση με τη ΝΔ που ζητούσε εκλογές από τον πρώτο μήνα διακυβέρνησής μας, θέσαμε θέμα εκλογών μετά την παρέλευση δύο χρόνων και, οπωσδήποτε όχι εν μέσω έξαρσης της πανδημίας. Όμως, πλέον, είναι εθνική ανάγκη η πολιτική αλλαγή.

Ακόμη και το τοξικό κλίμα που δημιουργείται οφείλεται στις αποφάσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης. Το τοξικό κλίμα δεν το δημιουργούν οι διαφορετικές απόψεις, αλλά  η προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένταση. Χτυπητά παράδειγμα είναι η τοποθετήσει αστυνομίας στα Πανεπιστήμια,  οι δηλώσεις του υπουργού κ. Παναγιωτόπουλου για «διαρροές από τα στρατιωτικά επιτελεία», η ενεργοποίηση τελείως… κατά σύμπτωσιν  δικαστηρίων  για πλημμελήματα -όπως ισχυρίζονται- στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη στιγμή που το προεκλογικό κλίμα φουντώνει.  Έτσι, δημιουργείς τοξικό κλίμα.

Για τα εκλογικά αποτελέσματα των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη

Τα αποτελέσματα για την αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες χώρες, είναι θετικά.  Αυτό που είναι προβληματικό είναι η άνοδος της ακροδεξιάς, που τα συντηρητικά κόμματα -όπως η ΝΔ- της αφήνουν «χώρο».

Για την ακρίβεια

Η πολιτική στήριξης της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι, ουσιαστικά, «ψίχουλα». Τα μέτρα που εξαγγέλλουν είναι ελλιπέστατα, όταν μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει σε μείωση του ΕΦΚ, έχουν βάλει πλαφόν στις τιμές ενέργειας και έχουν μειώσει το ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης. Μέτρα που ζητάμε εδώ και ένα χρόνο, μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού τουλάχιστον στα 800 ευρώ, δεδομένης της σχέσης μισθού – αγοραστικής δύναμης. Επίσης, ακόμα περιμένουμε να φορολογήσουν τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των ιδιωτών παρόχων ενέργειας.

Οι ανάγκες των πολιτών είναι μεγάλες και δεν καλύπτονται με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Πρέπει κάποια στιγμή να μας απαντήσει η κυβέρνηση γιατί δεν προχωρά στα αναγκαία μέτρα.

Για την εξωτερική πολιτική

Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε σύμμαχοι και να μην μας μετατρέπει σε δεδομένους.

Δεν μπορώ να μην τονίσω ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η μόνη κυβέρνηση που υπέγραψε με τις ΗΠΑ στρατιωτική συμφωνία για επ’αόριστον παραχώρηση βάσεων.  Καμία δεξιά κυβέρνηση στο παρελθόν δεν το έχει κάνει. Επιπλέον, είναι η κυβέρνηση που στέλνει εν κρυπτώ στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία για λογαριασμό της Γερμανίας. Προκειμένου, δηλαδή, να μην εκτεθεί η Γερμανία, ο κ. Μητσοτάκη θέτει τη χώρα μας σε κίνδυνο.

Αυτή είναι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και δεν μπορεί παρά να μας προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος που αναδεικνύει την ανάγκη για πολιτική αλλαγή.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/129462/G.-Mpalafas:-H-eksodos-ths-Elladas-apo-thn-enischymenh-epopteia-eiche-dromologhthei-kai-htan-dedomeno-apo-to-2018-epi-diakybernhshs-SYRIZA.html#

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων