Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Θεανώ Φωτίου: Ακόμα και το καλύτερο ίδρυμα δεν είναι τόπος για να ζει ένα παιδί

Καλεσμένη στην εκπομπή «Real time» (Real fm) και τον δημοσιογράφο Μάνο Νιφλή, η Αν. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας, του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Θ. Φωτίου τόνισε τα εξής:

29/11/2022

  • Ακόμα και το καλύτερο ίδρυμα δεν είναι τόπος για να μένει ένα παιδί. Είναι βλαπτικό για την ψυχική και νοητική του κατάσταση-το επιβεβαιώνουν όλες οι μελέτες. Για αυτό και ο στόχος ενός κράτους πρέπει να είναι η αποιδρυματοποίηση.​
  • Τα ιδρύματα πρέπει να αλλάξουν ρόλο, να επαναξιολογηθούν και να ελεγχθούν και να λειτουργούν ως ανοιχτές δομές, παρέχοντας συμβουλευτική στην κοινότητα, στήριξη στο παιδί και την οικογένεια.
  • Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε 100 κέντρα Στήριξης Οικογένειας και Παιδιού (8 εκατ. από ΕΣΠΑ) ώστε να προλαμβάνονται οι κακοποιήσεις.
  • Να ξεκαθαρίσουμε ότι στα ιδρύματα δεν υπάρχουν ορφανά παιδιά γιατί συνήθως τα αναλαμβάνει η οικογένεια τους (παππούδες, θείες, κτλ). Τα παιδιά τα οποία βρίσκονται στα ιδρύματα προέρχονται είτε από κακοποιητικό περιβάλλον, είτε από οικογένειες όπου οι γονείς δεν μπορούν να ασκούν την επιμέλεια, είτε από φτωχές οικογένειες όπου οι γονείς τα αφήνουν στο ίδρυμα μέχρι να συνέλθουν οικονομικά.
  • Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε το 2019 ένα οπλοστάσιο για την αποιδρυματοποίηση:

-Κάναμε τον νόμο για την αναδοχή-υιοθεσία το 2018, έναν ψηφιακό νόμο ώστε να υπάρχει διαφάνεια και να μπει ένα τέλος στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Ενώ ο κ. Μητσοτάκης τον εγκαινίασε δύο φορές, η κυβέρνηση του τον άφησε ανενεργό για δύο χρόνια. Τώρα ο νόμος αρχίζει να δείχνει τη δυναμική του, ότι δηλαδή ένας υποψήφιος θετός ή ανάδοχος γονιός μπορεί σε 6-8 μήνες να πάρει ένα παιδί αντί για 6-8 χρόνια που ίσχυε έως τώρα. Η αρμόδια Υφυπουργός, Δ. Μιχαηλίδου ισχυρίζεται ότι βρίσκονταν στα ιδρύματα 2.400 και από αυτά, 1000 παιδιά δόθηκαν για υιοθεσία-αναδοχή από τη στιγμή που εφαρμόστηκε ο νόμος. Κρατάω επιφυλάξεις.

-Στον ίδιο νόμο, προβλέψαμε την επαγγελματική και κατεπείγουσα αναδοχή. Εκκρεμούσε μία ΚΥΑ που ακόμα δεν έχει εκδοθεί.

-Για τα παιδιά με βαριά αναπηρία προβλέψαμε τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, 160 στο σύνολο, δηλαδή σπίτια για 4 έως 6 παιδιά (52 εκατ. ευρώ από τα ΕΣΠΑ). Η Κ. Μιχαηλίδου πέρασε πέρυσι νόμο για την ίδρυση νέων ιδρυμάτων 20 παιδιών-κάτι που αντίκειται στον στόχο της αποιδρυματοποίησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

-Κάναμε τον θεσμό της Πρώτης Αγκαλιάς για τα βρέφη ώστε το μωρό να μπορεί να ταυτιστεί με έναν άνθρωπο.

· Το 2017 καταγράψαμε με νόμο σε ψηφιακά αρχεία όλα τα ιδρύματα (πόσα παιδιά φιλοξενεί, πόσους εργαζόμενους απασχολεί, οικονομικά στοιχεία, κτλ). Ο Αρχιεπίσκοπος έβαλε όλα τα ιδρύματα που εποπτεύει στο ψηφιακό αρχείο, όχι όμως και η Ιερά Σύνοδος.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/136969/Th.-Fwtioy:-Akoma-kai-to-kalytero-idryma-den-einai-topos-gia-na-zei-ena-paidi.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων