Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Θεανώ Φωτίου: Ανασφάλεια, φόβος και απελπισία στο κράτος ευημερίας και ανάπτυξης του κ. Μητσοτάκη

Σε συνέντευξη της στον Ελλάδα FM (94.3) και τον δημοσιογράφο Γιώργο Βούλγαρη, η Αν. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη τόνισε τα εξής:

11/07/2022

• Η κυβέρνηση της ΝΔ κυβερνά με ψέμματα, πάνω στο φόβο, της πανδημίας, της κλιματικής αλλαγής, της πιθανής ελληνοτουρικικής σύρραξης. Ο κ. Μητσοτάκης υπέστη μια τριπλή ήττα την προηγούμενη βδομάδα στο ΝΑΤΟ, στο Ευρωκοινοβούλιο και στην ελληνική Βουλή, που οδήγησε σε αναδίπλωση στο σενάριο των εκλογών στο τέλος της τετραετίας. Αυτό βέβαια, θα είναι καταστροφικό για τον ελληνικό λαό, τον οποίο η ΝΔ ξαναγύρισε στην εποχή του 2015. Όπως δείχνoυν και οι δημοσκοπήσεις, κυριαρχούν τα αισθήματα απόγνωσης, ανασφάλειας και απελπισίας.

• Ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για μια χώρα που δήθεν βρίσκεται σε ευημερία και ανάπτυξη με 12% πληθωρισμό-τον υψηλότερο της Ευρώπης-με τα χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά και από τις πρώτες χώρες σε ενεργειακή ακρίβεια 60%, πρώτη σε αύξηση ρεύματος και αερίου και πρώτη σε στεγαστική κρίση, στην οποία βρίσκεται το 40% του πληθυσμού.

• Η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει επιδόματα για να επιδοτεί την αισχροκέρδεια και τα καρτέλ της ενέργειας ενώ είμαστε πρώτοι στον ενεργειακό πληθωρισμό- 60% στην Ελλάδα, 40% στην υπόλοιπη Ευρώπη.

• Εμείς παραλάβαμε την πρόνοια 780 εκ. και τη φτάσαμε 3,5 δις. Ο κ Μητσοτάκης κόβει τα επιδόματα για τους ακραία φτωχούς. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αυξηθήκαν σε μια νύχτα στο 55% των περιοχών της χώρας κατά 20% στην αξία των ακινήτων, με αποτέλεσμα συμπολίτες μας να χάσουν επιδόματα, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Καταθέσαμε σχετική τροπολογία την οποία η κυβέρνηση αρνήθηκε. Επίσης, πέρασε το στοχευμένο μέτρο εάν ένα παιδί χάσει τη χρονιά από απουσίες, να τιμωρείται ολόκληρη η οικογένεια χάνοντας όλα τα επιδόματα.

• Ψαλιδίζει τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, της ακραίας φτώχειας, τα οποία δώσαμε το 2015 σε μια έκτακτη συνθήκη όπου έπρεπε η κοινωνία να σταθεί όρθια. Κατηγορηθήκαμε για επιδοματική πολιτική. Υπάρχει και μια σειρά παροχών, όπως τα σχολικά γεύματα, που απευθύνονται σε όλα τα στρώματα, τα οποία έκοψαν για δυο χρόνια και επανήλθαν με τα δικά μας νούμερα, περίπου 185.000. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευτεί να το επεκτείνει σε όλα τα παιδιά του δημοτικού, 600.000.

• Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται για το σύνολο της κοινωνίας αλλά για τα συμφέροντα που τον κρατούν στην εξουσία. Άλλωστε, η «κωλοτούμπα» που έκανε στη Βουλή για τη διεξαγωγή των εκλογών στο τέλος της τετρααετίας, εξαρτάται από τη μια από το ότι βλέπει ότι ο κόσμος είναι εξοργισμένος, και από την άλλη οι άνθρωποι που τον κρατούν στην εξουσία δεν του επιτρέπουν να πάρει το ρίσκο πρόωρων εκλογών προτού έρθουν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

• Το καθεστώς Μητσοτάκη είναι δέσμιο πολλών υποσχέσεων και γραμματίων που πρέπει να εξοφληθούν. Πολιτικό είναι το πρόβλημα της ακρίβεια και πολιτικές οι λύσεις. Προτείναμε πλαφόν στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Καμία πρόταση μας δεν έγινε δεκτή.

• 32% αυξήθηκαν τα ενοίκια μέσα σε ένα χρόνο. Σε μια χώρα που τα 4/5 του πλούτου των νοικοκυριών είναι η κατοικία, με τα μεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη, ο πτωχευτικός νόμος και η ασυδοσία των τραπεζών που έδωσαν τα κόκκινα δάνεια σε «γεράκια» για να το πλειστηριάσουν, βάζουν «χέρι» στην περιουσία των Ελλήνων.

• Το πρόγραμμα για τη στεγαστική πολιτική που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, αντιμετωπίζει όλες τις πλευρές του προβλήματος της στεγαστικής κρίσης, που είναι μια βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα νούμερα. 50% βρίσκεται σε στεγαστική κρίση, η δεύτερη χώρα είναι η Βουλγαρία με 17,2 και ο ευρωπαϊκός μ.ο. 9,2%.

• Το πρόγραμμα μας απαντά στις 5 όψεις και περιλαμβάνει:

-αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με 300 δωρεάν kHw, επανασύνδεση κομμένου ρεύματος, κάρτα αλληλεγγύης για τρόφιμα.

-Κατάργηση του πτωχευτικού νόμου και προστασία πρώτης κατοικίας

πρόγραμμα επιδότησης δόσεων για τα ρυθμισμένα δάνεια από το ταμείο αναδιαρθρώσεων εντός αναπτυξιακής τράπεζας.

-για τη φούσκα ακινήτων, απαγόρευση της δραστηριότητας του airbnb από νομικά πρόσωπα, δηλαδή μεγάλες εταιρείες, επιδότηση ενοικίου ή δάνειο για 400.000 νέους από 25 έως 24 ετών από 140 ευρώ το άτομο έως 340 ευρώ για ζευγάρι με δύο παιδιά και εισοδήματα από 17.5000 έως 35.000 ευρώ.

-Θα υλοποιήσουμε με νέους όρους την κοινωνική κατοικία εξασφαλίζοντας μέσα από Τράπεζα Στέγης κατοικίες τις οποίες θα διαθέσουν οι ιδιώτες προς ενοικίαση με ένα ελκυστικό πακέτο κινήτρων (κατάργηση φόρου μισθώματος και ΕΝΦΙΑ, εξασφάλιση 12 ενοικίων, ενεργειακή αναβάθμιση, παράδοση του ακινήτου ανακαινισμένου μετά τη λήξη της παραχώρησης.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/130531/Th.-Fwtioy:-Anasfaleia-fobos-kai-apelpisia-sto-kratos-eyhmerias-kai-anaptykshs-toy-k.-Mhtsotakh.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων