Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Θεανώ Φωτίου: Απαράδεκτο, υποκριτικό και εγκληματικό για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα το σ/ν για την επιτροπεία, της ΝΔ

Κατά τη σημερινή της ομιλία στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για το σ/ν του Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου «Εθνικό Σύστημα επιτροπείας ασυνόδευτων ανήλικων και πλαίσιο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων», η Αν. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, τόνισε τα εξής:

14/07/2022

Το παρόν Σ/Ν είναι η τελευταία πράξη της απαράδεκτης, υποκριτικής και εγκληματικής στάσης της κυβέρνησης της ΝΔ, τρία χρόνια τώρα, απέναντι στα ασυνόδευτα ανήλικα. Δεν εφάρμοσε έναν έτοιμο νόμο για την Επιτροπεία που της παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και ο οποίος είχε χαρακτηριστεί από διεθνείς φορείς (π.χ. FRA – European Union Agency for Fundamental Rights) ως καινοτόμος και πλήρης.
Αντίθετα, ψήφισε πριν ένα μήνα τον ν. 4939/10-6-22 που σε ένα άρθρο του (66) αντέγραφε το πρώτο μέρος του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, αντικαθιστώντας απλώς το όνομα του ΕΚΚΑ με εκείνο της Μονάδας Θεσμικής Υποστήριξης Ασυνόδευτων του Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ένα μήνα μετά, καταργεί ό,τι σχετικό ψήφισε στο ν. 4939/22 και τα τελευταία άρθρα του μέρους Γ΄ του ν. 4554/18 του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή η πορεία εικονογραφεί τις παλινωδίες της κυβέρνησης και την αντίθεση ανάμεσα στην εικόνα που επιχειρούσε να προβάλει, κυρίως στην Ευρώπη, και των πραγματικών της προθέσεων για τα ασυνόδευτα ανήλικα.
Μόλις ανέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ αφαίρεσε την αρμοδιότητα των ασυνόδευτων από το Υπ. Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων και την ανέθεσε αρχικά στο Πρωθυπουργικό Γραφείο και μετά στην Ειδική Γραμματεία Ασυνόδευτων στο Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου που λειτουργεί κυρίως με μετακλητούς και δεν έχει καμία θεσμική γνώση και πείρα για την παιδική προστασία και το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.
Αυτή είναι η αντίληψη της ΝΔ: ότι τα ασυνόδευτα ανήλικα είναι πρωτίστως πρόσφυγες και μετανάστες και όχι παιδιά που αποτελούν μέρος του ενιαίου δημόσιου συστήματος παιδικής προστασίας. Είναι η αντίληψη που εκφράζει ο Νόμος Χρυσοχοϊδη του 2019, τον οποίο ακόμη διατηρείτε και αντιγράφετε, που χωρίζει τα ασυνόδευτα σε άνω και κάτω των 15 ετών, ώστε τα 15χρονα που καταφέρνουν να επιβιώσουν και να ξεφύγουν από τα pushbacks να μην εξαιρούνται από fast track διαδικασίες για την ενδεχόμενη επαναπροώθηση στις δήθεν ασφαλείς χώρες προέλευσης.
Αυτά όλα απεικονίζονται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο που έχει εκπονηθεί από ένα Υπουργείο άσχετο με την παιδική προστασία και καταπατά όλα τα δικαιώματα του παιδιού.
Με αυτό το νομοσχέδιο αποκαλύπτεται η υποκρισία σας. Κατηγορούσατε τις ΜΚΟ ότι δρούσαν και χρηματοδοτούνταν ανεξέλεγκτα επί ΣΥΡΙΖΑ και δεσμευόσασταν να τις καταργήσετε, ενώ τώρα, όχι απλώς τους εμπιστεύεστε το σύνολο της φροντίδας των ασυνόδευτων, αλλά τους αναθέτετε και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σε όλες τις φάσεις (επιλογή ΦΠΥΕ, επιλογή εντεταλμένων επιτροπείας, επιλογή συντονιστή επιτρόπων, αναφορές ΦΠΥΕ και συντονιστών).
Το νομοσχέδιό σας είναι ένα συνονθύλευμα που δεν στοχεύει στο βέλτιστο συμφέρον των ασυνόδευτων ανήλικων, αλλά στη δημιουργία μιας «νομοθετικής βιτρίνας» που επιχειρεί να κρύψει το σκοπό σας να αποποιηθείτε τις υποχρεώσεις σας ως κράτος δίνοντας σαφές μήνυμα τόσο στο ακροδεξιό σας ακροατήριο όσο και στους πρόσφυγες ότι τα κατατρεγμένα παιδιά είναι ανεπιθύμητα στη χώρα μας.

Ολόκληρη η ομιλία

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/130776/Th.-Fwtioy:-Aparadekto-ypokritiko-kai-egklhmatiko-gia-ta-asynodeyta-anhlika-prosfygopoyla-to-s-n-gia-thn-epitropeia-ths-ND.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων