Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Θεανώ Φωτίου: Για την υπόθεση Κολωνού, Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – ηχητικό

Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εγκατέλειψε το κοινωνικό κράτος στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τη φιλανθρωπία
Καλεσμένη στο Κόκκινο (105,5) και τους δημοσιογράφους Γιώργο Τραπεζιώτη και Γιώργο Μελιγγώνη, η Αν. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ​Θ. Φωτίου τόνισε τα εξής:

21/10/2022

Πρέπει να γίνει μεγάλη καμπάνια στην κοινωνία γνώσης και αλληλεγγύης για να βγούμε από το τρίπτυχο κατάπληξη-υπερβολή μέσα σε ένα κλίμα αποτροπιασμού και φόβου, και γρήγορη λήθη. Σε αυτό το κλίμα, φόβου και αποτροπιασμού η κοινή γνώμη αναζητά επαναφορά αναχρονιστικών θεσμών, όπως η θανατική καταδίκη αλλά και την αυστηροποίηση ποινών, όταν η νομοθεσία στην Ελλάδα είναι επαρκής.

· Ταυτόχρονα η κατάπληκτη κοινωνία σε πολλές περιπτώσεις δε θέλει ούτε να ακούει ούτε να βλέπει τι συμβαίνει στην διπλανή πόρτα και δεν δημιουργείται καθόλου ένα κλίμα αλληλεγγύης στην κοινωνία, δηλαδή ότι ο ένας πρέπει να προσέχει τον άλλον. Αυτό πρέπει να σπάσει. Να έχουμε κοινωνική ενσυναίσθηση, να προσέχουμε ο ένας τον άλλον. Ο Αλέξης Τσίπρας το είπε πολύ ωραία στο άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών. «Το κορίτσι του Κολωνού είναι δικό μας παιδί. Και έχουμε συλλογική ευθύνη γιατί δεν μπορέσαμε ως κοινωνία να το προστατεύσουμε».

· Στις ρωγμές της ελλιπούς κρατικής μέριμνας παρεισφρέει η φτώχεια, η πολιτισμική ή φυλετική ευαλωτότητα, η αναπηρία, η σχολική διαρροή και δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για τη σεξουαλική κακοποίηση.

· Από πέρυσι τον Μάρτιο καταθέσαμε Σχέδιο για την Κακοποίηση του Παιδιού και η κυβέρνηση αρνήθηκε να το συζητήσει. Σήμερα κατανοούμε ότι αυτό το σχέδιο δράσης πρέπει να έχει 4 αυτόνομα κεφάλαια: 1. Πρόληψη. 2 Έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση. 3. Προστασία του παιδιού κατά τη νομική διαδικασία απόδοσης ποινικών ευθυνών. 4. Αποκατάσταση των ανήλικων θυμάτων

· Στο θέμα πρόληψης πρέπει να υπάρξει διαπαιδαγώγηση παιδιών, γονιών και όλων των επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με το παιδί σε όλα τα στάδια προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης. Από το παιδί στον αθλητικό σύλλογο, μέχρι το παιδί στον πολιτιστικό σύλλογο και τους τόπους αναψυχής. Σε κάθε χώρο όπου το παιδί έχει συναναστροφές και δραστηριότητα.

· Έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση: Απαιτείται η λειτουργία ενός ψηφιακού Εθνικού Μηχανισμού Πολιτικής Αντιμετώπισης Σεξουαλικής Κακοποίησης Ανηλίκων. Σε αυτό τον μηχανισμό βασικοί κόμβοι είναι τα Κέντρα Στήριξης Οικογένειας και Παιδιού (ΚΣΟΙ), ήδη είχαμε θεσμοθετήσει 100 από το 2018 στους Δήμους, στελεχώνοντας με ειδικούς, παιδοψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και κοινωνικούς επιστήμονες. Τα πάγωσε η ΝΔ.

Δημιουργία από το κράτος ανεξάρτητων επιστημονικών ομάδων ανίχνευσης περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης, τουλάχιστον 1 ανά δήμο. Απαρτίζονται από παιδοψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και νομικούς. Το προτείναμε το 2021 σε αντιπαράθεση με την ανέφικτη και αναποτελεσματική πρόταση της κυβέρνησης. Δεν το αποδέχτηκε.

· Για την προστασία κατά τη νομική διαδικασία, ήδη από το 2017 δημιουργήσαμε τα Σπίτια Παιδιού σε 5 πόλεις. Η νυν κυβέρνησε υλοποίησε μόλις 1 στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2021 και δεν παραπέμφθηκε εκεί το 12χρονο παιδί -θύμα του Κολωνού, με αποτέλεσμα να υφίσταται στη ΓΑΔΑ επάλληλες κακοποιήσεις, δηλαδή δευτερογενή τραύματα, με τις επάλληλες καταθέσεις που καλείται να δώσει.

· Το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του αντί να τις αναθέτει σε ιδιωτικές δομές, στην φιλανθρωπία, στην εκκλησία. Δεν μπορεί με όλα αυτά που συμβαίνουν να είναι εκκωφαντικά απούσα η αρμόδια υφυπουργός. Δυστυχώς η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εγκατέλειψε το κοινωνικό κράτος στους ιδιώτες και τη φιλανθρωπία.

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων