Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Θεανώ Φωτίου: ​Για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για αύξηση επιδομάτων και αποκατάσταση αδικιών

Συνάντηση είχε στη Bουλή η Βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας και Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοιν. Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ, Προοδευτική Συμμαχία, Θεανώ Φωτίου, με την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΕΟΘΑ) και συγκεκριμένα με τον Πρόεδρό της, Ανδρέα Λίβανο, την Α΄ Αντιπρόεδρο Βάνα Μυρίλλα, τη Γενική Γραμματέα Αγλαΐα Σαλαμούρα και την Αναπλ. Γεν Γραμματέα Όλγα Κακαράκη.

13/2/2023

Κατά τη συζήτηση εκτέθηκαν από πλευράς ΕΟΘΑ τα προβλήματα που απασχολούν τους 5.000 πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο που εκπροσωπεί η Ομοσπονδία. Πρώτα-πρώτα η αδικία ότι το επίδομα αναπηρίας το οποίο λαμβάνουν οι ανασφάλιστοι και έμμεσα ασφαλισμένοι είναι από τα χαμηλότερα σε σχέση με άλλες αναπηρίες, παρόλο που και για τους θαλασσαιμικούς, το κόστος ζωής, όπως είναι αναγνωρισμένο διεθνώς, είναι πολλαπλάσιο του κόστους ενός μη ανάπηρου προσώπου.

Επίσης ότι και το επίδομα αυτό, όπως και όλα τα προνοιακά αναπηρικά, δεν έχει αυξηθεί από το 2010 λόγω της δημοσιονομικής κρίσης. Ομοίως σταθερή παραμένει επί δεκαετία και πλέον η αποζημίωση μετακίνησης που δίδεται στους θαλασσαιμικούς για τη μετάβασή τους από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους στα κέντρα μετάγγισης που είναι πολύ λίγα στην επικράτεια.

Άλλο θέμα που εξέθεσαν οι εκπρόσωποι της ΕΟΘΑ είναι ότι, ενώ η θαλασσαιμία χαρακτηρίζεται δια βίου και μη αναστρέψιμη πάθηση, η ανανέωση της λήψης αναπηρικού επιδόματος προϋποθέτει πιστοποίηση, από τα ΚΕΠΑ, νέων συνοδών παθήσεων ως συνέπεια της νόσου. Συγχρόνως, με τη δήθεν ψηφιακά ΚΕΠΑ που νομοθέτησε και εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, οι αναμονές και οι ταλαιπωρίες για τους αναπήρους έχουν επιμηκυνθεί και πολλαπλασιαστεί.

Πρόβλημα δημιουργείται, τέλος, στους πάσχοντες από ενδιάμεση θαλασσαιμία από τη μη προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τη λήψη επιδομάτων στα νέα επιστημονικά δεδομένα. Και ενώ ο εκσυγχρονισμένος επί ΣΥΡΙΖΑ ΕΠΠΠΑ περιλαμβάνει την πάθησή τους, η παρωχημένη λεκτική διατύπωση των προϋποθέσεων στο νόμο τούς στερεί το αναπηρικό επίδομα.

Η Αναπληρώτρια Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Κοινωνική Αλληλεγγύη δήλωσε στους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας ότι η αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας και η αποκατάσταση των αδικιών στην απονομή επιδομάτων διαφόρων αναπηριών αποτελεί προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και είναι μεταξύ των άμεσων αλλαγών μιας νέας προοδευτικής κυβέρνησης, δεδομένου ότι πλέον, χάρη στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, βρισκόμαστε εκτός μνημονίων.

Αντίστοιχα, μέριμνα θα υπάρξει επίσης για την αύξηση των Κέντρων μετάγγισης των πασχόντων από θαλασσαιμία, αλλά και την αναπροσαρμογή των εξόδων μετακίνησης. Επίσης, θα εφαρμοστεί ο ηλεκτρονικός φάκελος αναπήρου σε όλους τους άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, ώστε να επανέλθει η ταχεία, διαφανής και δίκαιη διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ που ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ για τους δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/140533/Th.-Fwtioy:-%E2%80%8BGia-toys-paschontes-apo-mesogeiakh-anaimia-o-SYRIZA-PS-desmeyetai-gia-aykshsh-epidomatwn-kai-apokatastash-adikiwn.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων