Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Θεανώ Φωτίου: Δεν εκταμιεύονται κονδύλια του ΕΣΠΑ για τα φτωχά και αποκλεισμένα παιδιά λόγω αδιαφορίας και ανικανότητας της κυβέρνησης – βίντεο

Μιλώντας σήμερα σε Κοινή Συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Κοινωνικών Υποθέσεων επί της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τη σύσταση της ΕΕ για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Child Guarantee η Θ. Φωτίου βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας και Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τόνισε:

13/07/2022

Εκλήθησαν σήμερα δύο επιτροπές της Βουλής, κάτι που γίνεται για σοβαρά θέματα, να συζητήσουν ένα ανύπαρκτο Εθνικό Δράσης (ΕΣΔ) για το Child Guarantee. Το ΕΣΔ έπρεπε να έχει υποβληθεί με δράσεις, κόστη και χρονοδιάγραμμα στην Ευρ. Επιτροπή στις 15/3/2022, αλλά ακόμη πηγαινοέρχεται μεταξύ Επιτροπής και Υπουργείου. Δεν λείπουν ωστόσο τα επικοινωνιακά shows προεκλογικής σκοπιμότητας της κ. Μιχαηλίδου για το θέμα, που συχνά εκθέτουν ανήλικα ευάλωτα παιδιά στα ΜΜΕ.

Από τη σημερινή συζήτηση απουσιάζουν τελείως η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση, ο πληθωρισμός, η ενεργειακή φτώχεια, η υγειονομική φτώχεια και η επισιτιστική κρίση που χτύπησαν το παιδί και την οικογένεια. Η Ευρ. Επιτροπή συστήνει στα κράτη μέλη με υψηλά ποσοστά παιδικής φτώχειας και αποκλεισμού, να δώσουν τουλάχιστον 5% των πόρων του ΕΚΤ του νέου ΕΣΠΑ για τα παιδιά. Η ΝΔ αποκρύπτει πόσα χρήματα θα διαθέσει, σε ποιες δράσεις και με ποιο χρονοδιάγραμμα.

Και η Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοιν. Αλληλεγγύη συνέχισε: Είστε τελείως ανίκανοι να εκπονήσετε ένα σωστό ΕΣΔ. Ακόμη κι όταν εγκριθεί, θα είναι εκτός τόπου και χρόνου, άχρηστο για τα παιδιά που έμειναν απροστάτευτα από την κυβέρνηση, ιδιαίτερα τα φτωχά και αποκλεισμένα παιδιά για τα οποία η ΝΔ πετσόκοψε παροχές, επιδόματα και υπηρεσίες. Γιατί χιλιάδες οικογένειες με παιδιά έχασαν τα επιδόματά τους λόγω αύξησης της αντικειμενικής αξίας του σπιτιού τους, ή λόγω επανάληψης της τάξης λόγω απουσιών, έστω και ενός παιδιού τους, ή αποκλείστηκαν από το ΚΕΑ λόγω λήψης επιδόματος παιδιού. Η κυβέρνηση απέρριψε όλες τις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όπως και εκείνη για δωρεάν ρεύμα έως 300 Kwh, δωρεάν επανασύνδεση κομμένων παροχών και κάρτα αλληλεγγύης για τρόφιμα και βασικά είδη.

Αν η ΝΔ ήθελε πραγματικά να μειώσει την παιδική φτώχεια και αποκλεισμό, έπρεπε να είχε ζητήσει από την Ευρ. Επιτροπή, ήδη από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, αναθεώρηση των προτάσεών της, δημιουργία Ειδικού Ταμείου για τα Παιδιά και επιπλέον χρηματοδότηση στις χώρες με μεγάλη απόκλιση από τον ευρωπαϊκό Μ.Ο. όπως η Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε, τον Μάρτιο του 2021, το δικό του ΕΣΔ για τα Δικαιώματα του παιδιού, το οποίο αρθρώνεται σε τρεις άξονες:

Δωρεάν υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας (π.χ. ηλεκτρονικός φάκελος υγείας για κάθε παιδί στη γέννηση, παιδιατρική ΠΦΥ σε κάθε δήμο, Κέντρα Στήριξης Οικογένειας και Παιδιού σε κάθε Δήμο, διπλασιασμός επιδόματος στέγασης για νέα ζευγάρια 25-44 ετών, όλα τα παιδιά δωρεάν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ, αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων, αποϊδρυματοποίηση, στήριξη παιδιών προσφύγων-μεταναστών και Ρομά.

Ενιαίο, δωρεάν, συμπεριληπτικό εκπαιδευτικό σύστημα, με μικρές τάξεις, αναβάθμιση των υποδομών, σχολικά γεύματα για τους 680.000 μαθητές των δημόσιων νηπιαγωγείων και δημοτικών, δωρεάν άθληση για 500.000 παιδιά δημοτικού σε ερασιτεχνικούς συλλόγους.

Προστασία των παιδιών από τη βία και πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας με δράσεις όπως η πλήρης λειτουργία των «σπιτιών του παιδιού» η ίδρυση μονάδων μέριμνας νέων και η ενίσχυση του δικαιώματος των παιδιών για επικοινωνία με τον έγκλειστο γονιό.

Το ΕΣΔ θα συντονίζεται από έναν Εθνικό Μηχανισμό με ενιαίο ψηφιακό σύστημα που συνδέει βάσεις δεδομένων όλων των Υπουργείων, φορέων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέληξε: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τις δαπάνες για το παιδί από 760 εκ. το 2015 σε 1,4 δις το 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται ότι θα διπλασιάσει αυτόν τον π/υ όταν κυβερνήσει πάλι ως κορμός της νέας, προοδευτικής κυβέρνησης, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές.

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων