Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Θεανώ Φωτίου: Ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, ένα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που καταστρέφει το μέλλον των νέων και του τόπου

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια του σ/ν για την παιδεία, η Αν. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη τόνισε τα εξής:

14/07/2022

Οι βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν μόνοι τους για άλλη μια φορά ένα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που είναι καταδικασμένο να μην εφαρμοστεί και που θα καταργήσει η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Όσο πλησιάζει η πτώση της ΝΔ, τόσο οξύτερη γίνεται η επίθεση σε λαϊκά συμφέροντα, τόσο πιο άοκνη η προσπάθεια να προλάβει η κυβέρνηση να εξοφλήσει τα γραμμάτια στους ολιγάρχες που την κρατούν στην εξουσία-μήπως καταφέρουν να τη σώσουν πάλι όπως το 2019.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ολοκληρώνει την τριλογία της ιδιωτικοποίησης του κοινωνικού κράτους υγεία-ασφάλιση-παιδεία που αν είναι καθολικό δημόσιο και δωρεάν είναι η μόνη ασπίδα προστασίας όλων των πολιτών σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο με επάλληλες κρίσεις, δημοσιονομικές, υγειονομικές, κλιματικές, ενεργειακές. Η μόνη ασφάλεια και ελπίδα.
Είστε απομονωμένοι: Από τις 21 Συγκλήτους και την Επιτροπή των Πρυτάνεων που τον απορρίπτουν, απ΄όλες τις ομοσπονδίες πανεπιστημιακών και εργαζόμενων στα πανεπιστήμια της Ελλάδας.
Επιχειρείτε να καταργήσετε το Δημοκρατικό, Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο, κληρονομιά της μεταπολίτευσης. Ο νόμος πλαίσιο του 82 σήμανε την αναγέννηση των ελληνικών πανεπιστημίων και το κατάφερε γιατί πέτυχε τη συναίνεση όλων.
Εσείς δεν έχετε πρόθυμους για την υλοποίηση του πανεπιστημίου των μάνατζερ, του πανεπιστημίου της ασύδοτης επιχειρηματικότητας, των βιομηχανικών διδακτορικών, του πανεπιστημίου των νέων ερευνητών που θα είναι είλωτες, τελικά του πανεπιστημίου σούπερ μάρκετ-ιδιωτική εταιρεία. Αυτό ξέρετε να το διοικείτε με την πανεπιστημιακή αστυνομία, με την απειλή της διαγραφής ή λόγω υπέρβασης χρόνου σπουδών ( ν+2) ή συνδικαλιστικής δράσης. Έτσι, οι νέοι της χώρας ή θα αποκλείονται με τη βάση εισαγωγής ή θα «πετιούνται» έξω με όλα τα προηγούμενα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που δέχεται τέτοια επίθεση το Δημόσιο Πανεπιστήμιο από τον νεοφιλελευθερισμό τα τελευταία 30 χρόνια. Όμως άντεξε. Αλλά και τώρα θα αντέξει.
Αυτός ο νόμος δε θα εφαρμοστεί. Σήμερα και αύριο απεργούν οι συνάδελφοι μου πανεπιστημιακοί και οι εργαζόμενοι που υπερασπίζονται το Δημόσιο Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο-την ελπίδα του λαού.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/130744/Th.-Fwtioy:-Idiwtikopoihsh-twn-panepisthmiwn-ena-antisyntagmatiko-nomoschedio-poy-katastrefei-to-mellon-twn-newn-kai-toy-topoy.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων