Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Θεανώ Φωτίου: Κόβουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους είτε λόγω αύξησης αντικειμενικών αξιών είτε γιατί προσμετρούν το επίδομα παιδιού στα εισοδήματα των ακραία φτωχών – βίντεο

Κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπ. Οικονομικών σήμερα στην Ολομέλεια η Αν. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεανώ Φωτίου μίλησε για τις δύο πολύ σημαντικές τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σχετίζονται με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο χάνουν χιλιάδες ακραία φτωχοί συμπολίτες μας. Συγκεκριμένα, τόνισε τα εξής:

28/06/2022

Για την τροπολογία για το Επίδομα Παιδιού: Καταθέτουμε την τροπολογία να μην συνυπολογίζεται το επίδομα παιδιού από το δηλούμενο εισόδημα για τη λήψη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). Αφορά του ακραία φτωχούς ανθρώπους που βρίσκονται σε ανθρωπιστική κρίση. Είναι η δεύτερη τροπολογία που καταθέτουμε και αφορά το ΕΕΕ καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχασαν το ΕΕΕ γιατί σε μια νύχτα αυξήθηκε η αντικειμενική αξία του σπιτιού που έμεναν. Απορρίψατε την τροπολογία αλλά σας καλούμε πάλι να την κάνετε δεκτή.

Το Επίδομα Παιδιού θεσπίστηκε το 2018, με το ν. 4512/18 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που διπλασίασε όλα τα επιδόματα παιδιού όλων των κατηγοριών, διπλασιάζοντας και τις δαπάνες- από 650 εκατ. ευρώ τις φτάσαμε 1.100.000 δις ευρώ. Ο νόμος ανέφερε τότε ρητά ότι «Το επίδομα παιδιού απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 (Α΄152) και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα παρά μόνον εάν ρητά προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο οικονομικών ενισχύσεων κοινωνικής προστασίας»

Η κυβέρνηση της ΝΔ αναθεώρησε το ΕΕΕ με το άρθρο 4 του ν. 4756/20, όπου εκεί δεν συμπεριέλαβε ότι εξαιρείται το επίδομα παιδιού από το δηλούμενο εισόδημα για τη λήψη του ΕΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι νοικοκυριά με ανήλικα παιδιά που έχουν καθόλου ή ελάχιστο εισόδημα, αποκλείονται ή λαμβάνουν μειωμένο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Αυτό, στις σημερινές συνθήκες, ισοδυναμεί με πλήρη αδυναμία επιβίωσής τους. Δεν είναι δυνατόν ένα επίδομα κοινωνικής προστασίας να καταργεί ή να ελαχιστοποιεί ένα άλλο επίδομα του ίδιου τύπου και ανάλογου σκοπού.

Για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που βρίσκονται σε λειτουργία με επιδικασμένα 200 εκατ. ευρώ χρωστούμενα στους εργαζόμενους, φέρνετε, με τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου ένα κόλπο δικής σας επινόησης. Υπόσχεστε συνέχιση της λειτουργίας χωρίς όμως, εργαζόμενους που θα απολυθούν και δε θα πάρουν ούτε ένα ευρώ.

Για την τροπολογία για τα Πόθεν Έσχες: Μια κυβέρνηση με υπερχρεωμένο κόμμα, με υπερχρεωμένο πρωθυπουργό και υπερχρεωμένους υπουργούς και βουλευτές οφείλει να μας εξηγήσει πώς εξυπηρετούνται αυτά τα δάνεια. Με χαριστικές ρυθμίσεις που σημαίνει ότι είστε υποχείρια των τραπεζών;

Κυρίες και κύριοι, θα σχολιάσω δύο μεγάλα ζητήματα του νομοσχεδίου και θα υποστηρίξω δύο τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Για το Ελληνικό: Κάθε φορά που φέρνετε ο, τιδήποτε, γνωρίζουμε ότι είναι εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος και υπέρ της Lamda και του κ. Λάτση. Και βέβαια, πάντα χωρίς καμία πρόβλεψη για τους εργαζόμενους.

Για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που βρίσκονται σε λειτουργία με επιδικασμένα 200 εκατ. ευρώ χρωστούμενα στους εργαζόμενους, φέρνετε, με τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου ένα κόλπο δικής σας επινόησης. Υπόσχεστε συνέχιση της λειτουργίας χωρίς όμως, εργαζόμενους. Προσκρούετε στην κοινή λογική και στην ευρωπαΐκή νομοθεσία. Με αυτό το κόλπο οι εργαζόμενοι θα απολυθούν και δε θα πάρουν ούτε ένα ευρώ από τα χρωστούμενα. Εδώ είναι μια νέα αντισυνταγματική επινόηση. Ο επενδυτής πήρε τα ναυπηγεία για 25 εκατ., ένας ιδιώτης θα μπορεί να απαλλοτριώνει περιουσίες άλλων ιδιωτών.

Για την τροπολογία για τα Πόθεν Έσχες: Μια κυβέρνηση με υπερχρεωμένο κόμμα, με υπερχρεωμένο πρωθυπουργό και υπερχρεωμένους υπουργούς και βουλευτές οφείλει να μας εξηγήσει πώς εξυπηρετούνται αυτά τα δάνεια;. Με χαριστικές ρυθμίσεις που σημαίνει ότι είστε υποχείρια των τραπεζών; Είστε ειδικής μεταχείρισης; Αυτά θέλει να διαλευκάνει η τροπολογία που καταθέσαμε, να άρει σκιές και γκρίζες ζώνες.

Για την τροπολογία για το Επίδομα Παιδιού: Σήμερα σας καταθέτουμε την τροπολογία να μην συνυπολογίζεται το επίδομα παιδιού από το δηλούμενο εισόδημα για τη λήψη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). Αφορά του ακραία φτωχούς ανθρώπους που βρίσκονται σε ανθρωπιστική κρίση. Μήπως νομίζετε ότι άνθρωποι με εισόδημα 200 ευρώ το μήνα μπορούν να επιβιώσουν; Είναι η δεύτερη τροπολογία που καταθέτουμε και αφορά το ΕΕΕ καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχασαν το ΕΕΕ γιατί σε μια νύχτα αυξήθηκε η αντικειμενική αξία του σπιτιού που έμεναν. Καταθέσαμε τροπολογία την οποία απορρίψατε αλλά στα κανάλια εμφανίζεστε λέγοντας ότι θα τη μελετήσετε.
Το Επίδομα Παιδιού θεσπίστηκε το 2018, με το ν. 4512/18 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που διπλασίασε όλα τα επιδόματα παιδιού όλων των κατηγοριών, διπλασιάζοντας και τις δαπάνες- από 650 εκατ. ευρώ τις φτάσαμε 1.100.000 δις ευρώ. Ο νόμος ανέφερε: «Το επίδομα παιδιού απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 (Α΄152) και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα παρά μόνον εάν ρητά προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο οικονομικών ενισχύσεων κοινωνικής προστασίας».

Η κυβέρνηση της ΝΔ αναθεώρησε το ΕΕΕ με το άρθρο 4 του ν. 4756/20, όπου εκεί δεν συμπεριέλαβε ότι εξαιρείται το επίδομα παιδιού από το δηλούμενο εισόδημα για τη λήψη του ΕΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι νοικοκυριά με ανήλικα παιδιά που έχουν καθόλου ή ελάχιστο εισόδημα, αποκλείονται ή λαμβάνουν μειωμένο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Αυτό, στις σημερινές συνθήκες, ισοδυναμεί με πλήρη αδυναμία επιβίωσής τους. Δεν είναι δυνατόν ένα επίδομα κοινωνικής προστασίας να καταργεί ή να ελαχιστοποιεί ένα άλλο επίδομα του ίδιου τύπου και ανάλογου σκοπού.

Σήμερα, με την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια στα καύσιμα και τον πληθωρισμό, που επιφέρουν ραγδαία αύξηση του κόστους βασικών και λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών, οι δαπάνες του κάθε νοικοκυριού έχουν εκτοξευτεί και βρίσκεται επί θύραις μια νέα ανθρωπιστική κρίση για τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε ακραία φτώχεια. Η κρίση είναι καταρχάς στεγαστική, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του μηνιαίου εισοδήματος αναλίσκεται σε δαπάνες στέγασης (ενοίκιο ή αποπληρωμή δανείου, ηλεκτρικό, νερό, κοινόχρηστα, τηλεφωνία, θέρμανση-ψύξη). Η στεγαστική κρίση επιφέρει μοιραία στα πιο χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια και επισιτιστική κρίση.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνουν με τροπολογία να τροποποιηθεί το σχετικό άρθρο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ώστε να αναφέρει ρητά το Επίδομα Παιδιού στις εξαιρέσεις από το δηλούμενο εισόδημα.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/129772/Th.-Fwtioy:-Koboyn-to-Elachisto-Eggyhmeno-Eisodhma-apo-ekatontades-chiliades-dikaioychoys-eite-logw-aykshshs-antikeimenikwn-aksiwn-eite-giati-prosmetroyn-to-epidoma-paidioy-sta-eisodhmata-twn-akraia-ftwchwn—binteo.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων