Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Θεανώ Φωτίου: Μεγάλοι χαμένοι όλοι οι πολίτες που θα πληρώσουν την ιδιωτικοποίηση της πρωτοβάθμιας υγείας από την τσέπη τους

-Μεγάλοι χαμένοι όλοι οι πολίτες που θα πληρώσουν την ιδιωτικοποίηση της πρωτοβάθμιας υγείας από την τσέπη τους
-Το ΕΣΥ μετατρέπεται σε σύστημα ρατσιστικών διακρίσεων κατά ανασφάλιστων και ευάλωτων
-Κατάργηση τώρα του άρθρου 38 του ν. 4865/21 που απαγορεύει σε ανασφάλιστους να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπείες και εξετάσεις σε ιδιώτες γιατρούς

10/05/2022

Μιλώντας στην Ολομέλεια στη συζήτηση του σ/ν «Γιατρός για Όλους», η Θ. Φωτίου, αναπληρώτρια Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τόνισε τα εξής:

Μετά από 28 μήνες πανδημίας, 30.000 νεκρούς και θλιβερές πανευρωπαϊκές πρωτιές, η κυβέρνηση, αφού αρνήθηκε να ενισχύσει το ΕΣΥ, κατεδαφίζει τώρα και την Πρωτοβάθμια Υγεία, τα Κέντρα Υγείας, τις ΤοΜΥ και τις Μονάδες Υγείας. Τα αφήνει να καταρρέουν και αναθέτει στους ιδιώτες γιατρούς να επιτελέσουν το έργο της πρόληψης και προαγωγής της υγείας στην κοινότητα που μόνον οι οικογενειακοί γιατροί ΠΦΥ μπορούν να πετύχουν.

Το μοντέλο του προσωπικού γιατρού του Σ/Ν είναι χρεοκοπημένο, περιορίζεται στη συνταγογράφηση και τη διαχείριση των ασθενειών και δεν αποφορτίζει τα νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση, εδώ και τρία χρόνια, αφήνει επί τούτου να καταρρέουν οι δημόσιες δομές υγείας, μειώνει τις δαπάνες -μειωμένος κατά 124 εκ. ο π/υ της ΠΦΥ- δεν προκηρύσσει καμία θέση, υποβαθμίζει τα εργαστήρια, ώστε στη συνέχεια να φωνάξει τους ιδιώτες να αναλάβουν τη δημόσια περιουσία και να καλύψουν αυτά τα κενά.

Στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, που δομείται σαν ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, με όλα τα μέλη του ΔΣ του να διορίζονται από τον Υπουργό και τον real time έλεγχο να ανατίθεται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Η δε πριμοδότηση των εταιρειών που έχουν «καλύτερα μηχανήματα» φωτογραφίζει 4-5 μεγάλους διαγνωστικούς ομίλους που θα απορροφήσουν τις μικρές διαγνωστικές μονάδες.

Μεγάλοι χαμένοι οι πολίτες που θα πληρώνουν από την τσέπη τους εξετάσεις, θεραπείες κ.λπ., με πλέον θιγόμενους τους ανασφάλιστους. Αυτοί υποτίθεται ότι θα μπορούν να έχουν ιδιώτη προσωπικό γιατρό μόνον αν δεν είναι δυνατόν να βρουν κάποιον του δημοσίου. Αφού όμως καταργείται η έννοια του τόπου κατοικίας για αναζήτηση οικογενειακού γιατρού όπως ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μπορούν να αποδείξουν ότι δεν βρίσκουν γιατρό του δημοσίου, οπότε δεν θα καλύπτονται για ιδιώτη γιατρό. Αλλά ούτε πρόσβαση σε κατ οίκον νοσηλεία θα έχουν, αφού μόνον όσοι εγκρίνονται από το ασφαλιστικό τους ταμείο θα τη δικαιούνται. Παράλληλα ισχύει το άρθρο 38 του ν. 4865/21 που απαγορεύει σε ανασφάλιστους να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπείες και εξετάσεις σε ιδιώτες γιατρούς. Το ΕΣΥ μετατρέπεται έτσι σε σύστημα ρατσιστικών διακρίσεων κατά ανασφάλιστων και ευάλωτων.

Τα δήθεν «δωρεάν» απογευματινά χειρουργεία, δημιουργούν στο ίδιο νοσοκομείο ασθενείς δύο ταχυτήτων όπου όσοι έχουν να πληρώσουν χειρουργούνται γρηγορότερα και οι αδύναμοι περιμένουν επί μήνες. Μόνη λύση είναι η ενιαία λίστα και λειτουργία πρωινών και απογευματινών χειρουργείων, κίνητρα για νέες προσλήψεις γιατρών για τα νοσοκομεία και την κοινότητα, 24ωρη λειτουργία των Κέντρων Υγείας για να αποφορτιστούν τα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Χρειάζεται ένας νέος κοινωνικός χάρτης υγείας για ισότιμη καθολική και ποιοτική υγεία για όλους τους πολίτες. Και αυτόν θα νομοθετήσει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μόλις εκλεγεί.

Αναλυτικά η ομιλία:

Το σημερινό νομοσχέδιο είναι αποκαλυπτικό: Μετά από 28 μήνες πανδημίας, 30.000 νεκρούς και θλιβερές πανευρωπαϊκές πρωτιές, η κυβέρνηση, αφού αρνήθηκε να ενισχύσει το ΕΣΥ στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμιά του έκφραση, δηλαδή τα νοσοκομεία, κατεδαφίζει τώρα και την Πρωτοβάθμια Υγεία, τα Κέντρα Υγείας, τις ΤοΜΥ και τις Μονάδες Υγείας.

Αντί να τα ενισχύσει με προσωπικό για να υλοποιήσουν τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού τα αφήνει να καταρρέουν και αναθέτει στους ιδιώτες γιατρούς να επιτελέσουν ένα έργο που απαιτεί συνέργειες και ολιστική προσέγγιση και όχι εξατομικευμένη. Έργο που μπορεί να επιτελέσει μόνο ο οικογενειακός γιατρός εντός των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προσφέροντας πολύπλευρη πρόληψη και προαγωγή της υγείας στην κοινότητα.

Αυτό το μοντέλο προσωπικού γιατρού είναι χρεοκοπημένο γιατί περιορίζεται στη συνταγογράφηση και τη διαχείριση ειδικών προβλημάτων ασθενών και δεν αποφορτίζει την πίεση που δέχονται καθημερινά τα νοσοκομεία. Την πίεση αυτή μόνον μια καλά δομημένη δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να την ελαφρύνει, επενδύοντας στην πρόληψη, στη σωστή εκτίμηση και στην καθοδήγηση προς τα αντίστοιχα τμήματα και τις ειδικότητες στα θεραπευτήρια και τα νοσοκομεία. Αυτήν όμως την ΠΦΥ έχετε αποφασίσει να την ιδιωτικοποιήσετε. Είναι γνωστό το μοντέλο που ακολουθεί η κυβέρνηση εδώ και τρία χρόνια: αφήνει να καταρρέουν οι δημόσιες δομές με μείωση δαπανών -εδώ έχουμε μείον 124 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας- κανένας διορισμός, καμία προκήρυξη θέσεων, απαξίωση και υποβάθμιση των εργαστηρίων και στη συνέχεια χαρίζουμε στον ιδιωτικό τομέα δημόσια περιουσία και τον καλούμε να αναλάβει δράση για να καλύψει τα κενά που η κυβέρνηση δημιούργησε.

Το σημερινό νομοσχέδιο συμπληρώνει το παζλ ιδιωτικοποίησης του δημοσίου συστήματος υγείας. Ακολουθεί ο ΕΟΠΥΥ, που αποκτά χαρακτηριστικά ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας. Καταργούνται από τη διοίκησή του οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων ώστε όλα τα μέλη να διορίζονται από τον Υπουργό. Τον real time έλεγχο τον κάνουν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Η πριμοδότηση των εταιρειών που έχουν «καλύτερα μηχανήματα» φωτογραφίζει 4-5 μεγάλους διαγνωστικούς ομίλους που θα πάρουν το χρήμα και θα απορροφήσουν όσες μικρές διαγνωστικές μονάδες απομείνουν. Είναι προφανές ότι από αυτή την εξέλιξη όλοι βγαίνουν ζημιωμένοι και κυρίως οι πολίτες θα βάλουν βαθιά στην τσέπη τους το χέρι για εξετάσεις, θεραπείες κ.λπ.

Εκείνοι όμως που σίγουρα θίγονται για άλλη μία φορά είναι οι ανασφάλιστοι που, με αυτό το νομοσχέδιο μπορούν να εγγράφονται σε προσωπικό γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, εφόσον δεν δύνανται να καλυφθούν από τον προσωπικό ιατρό των δημόσιων μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας. Και, κ. Πλεύρη, δεν είναι ότι αλλάξατε τον όρο «οικογενειακός» του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ με τον όρο «προσωπικός», όπως ισχυριστήκατε προχτές. Διότι με το νομοσχέδιο η έννοια του τόπου κατοικίας καταργήθηκε και οι ανασφάλιστοι δεν μπορούν να αποδείξουν ότι δεν βρίσκουν γιατρό του δημοσίου, οπότε η επιλογή τους μπορεί κάλλιστα να μην καλυφθεί. Αλλά ούτε πρόσβαση σε κατ οίκον νοσηλεία έχουν οι ανασφάλιστοι, αφού δεν έχουν ασφαλιστικό ταμείο που να τους την εγκρίνει όπως αποκλειστικά ορίζει το νομοσχέδιο. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το απαράδεκτο άρθρο 38 του νόμου σας 4865/21 που διαχωρίζει τους ασφαλισμένους από τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, ως προς τη δωρεάν συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπειών, εξετάσεων από ιδιώτες γιατρούς, δείχνει σαφώς ότι το ΕΣΥ γίνεται σύστημα ρατσιστικών διακρίσεων κατά ανασφάλιστων και ευάλωτων πολιτών

Τελειώνω με τον μύθο των «δωρεάν» απογευματινών χειρουργείων. Εδώ δεν λειτουργούν ούτε οι μισές χειρουργικές αίθουσες από έλλειψη προσωπικού τα πρωινά. Η διάταξη δημιουργεί στο ίδιο νοσοκομείο ασθενείς δύο ταχυτήτων: αυτούς που θα πληρώνουν γιατρούς και νοσοκομείο από την τσέπη τους για να χειρουργούνται γρήγορα με το φοβερό επιχείρημα ότι θα τους έρχεται πιο φθηνά από το να πάνε σε ιδιωτικές κλινικές, και αυτούς που θα περιμένουν απελπισμένοι επί μήνες για να έρθει η σειρά τους στα πρωινά χειρουργεία. Ξέρετε καλά ότι η λύση είναι η ενιαία λίστα και λειτουργία πρωινών και απογευματινών χειρουργείων, νέο πλαίσιο κινήτρων για να έρθουν οι γιατροί στα νοσοκομεία, νέες προσλήψεις για υπηρεσίες και στα νοσοκομεία και στην κοινότητα και με 24ωρη λειτουργία των Κέντρων Υγείας για να αποφορτιστούν τα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Χρειάζεται ένας νέος κοινωνικός χάρτης υγείας για ισότιμη καθολική και ποιοτική υγεία για όλους τους πολίτες. Αυτόν ακριβώς θα νομοθετήσουμε ως νέα κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μόλις ο λαός μάς αναθέσει και πάλι τη διακυβέρνηση του τόπου.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/126878/Th.-Fwtioy:-Megaloi-chamenoi-oloi-oi-polites-poy-tha-plhrwsoyn-thn-idiwtikopoihsh-ths-prwtobathmias-ygeias-apo-thn-tseph-toys.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων