Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Θεανώ Φωτίου: Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να αυξήσει τις ανισότητες και τη φτώχεια ενώ παρέλαβε το 2019 μια χώρα όπου έπεφταν συνεχώς αυτοί οι δείκτες – βίντεο

Καλεσμένη στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση» (κανάλι Βουλής) και το δημοσιογράφο Λάμπρο Πέγκο, η αναπληρώτρια Τομεάρχης για την Κοιν. Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεανώ Φωτίου, τόνισε τα εξής:

17/10/2022

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση στη Βουλή ανέδειξε δύο θέματα:
Η ακρίβεια στην ενέργεια δεν ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά από την 1η ημέρα που η κυβέρνηση της ΝΔ ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ, σταμάτησε την κοινωνική πολιτική και αύξησε την τιμή ρεύματος.
Η κυβέρνηση κατάφερε μέσα σε ένα εξάμηνο να γίνει η χώρα πρωταθλήτρια στην ακρίβεια ρεύματος, στην παραγωγή και την παροχή ρεύματος. Είμαστε η 3η ακριβότερη χώρα στο ρεύμα. Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να βάλει πλαφόν σε χονδρική και λιανική με αποτέλεσμα την τεράστια αύξηση της τιμής ρεύματος και έκανε την εγκληματική ρήτρα αναπροσαρμογής η οποία απέφερε 970 εκατ. ευρώ υπερκέρδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ και ενώ είπε ότι θα φορολογήσει το 90%, δεν είσπραξε ούτε ένα ευρώ.
Είμαστε η 2η χώρα με τα 2α χαμηλότερα εισοδήματα στην Ευρώπη, μετά τη Βουλγαρία και στην 5η χειρότερη θέση σε αγοραστική δύναμη.

Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να αυξήσει τις ανισότητες και τη φτώχεια ενώ παρέλαβε το 2019 μια χώρα όπου έπεφταν συνεχώς αυτοί οι δείκτες. Η κυβέρνηση δίνει τις υψηλότερες επιδοτήσεις κατά τη ΡΑΕ στην Ευρώπη. Αυτό είναι κακό διότι κρατώντας ψηλά την τιμή ρεύματος, βάζει τους πολίτες να πληρώνουν ψηλούς λογαριασμούς και συγχρόνως από τα υψηλά φορολογικά έσοδα η ίδια επιδοτεί την αισχροκέρδεια, δηλαδή το καρτέλ παραγωγών και παρόχων. Τα φορολογικά αυτά έσοδα δεν τα απέκτησε λόγω ανάπτυξης αλλά διότι οι τιμές ρεύματος, αερίου και προϊόντων είναι ψηλές, και επομένως, ο ΦΠΑ που εισπράττει είναι μεγάλος. Δηλαδή από τα λεφτά του πολίτη επιδοτεί την αισχροκέρδεια λίγων παρόχων και παραγωγών. Αν είχε βάλει το πλαφόν που προτείναμε η τιμή θα ήταν χαμηλή, άρα θα χρειαζόντανε τις μισές επιδοτήσεις και οι πολίτες θα πλήρωναν πολύ λιγότερο απ’ ότι σήμερα.

Το καλάθι του νοικοκυριού είναι καλάθι του εμπαιγμού. Το μόνο αποτελεσματικό μέτρο θα ήταν η μείωση του ΦΠΑ στο 6% στα περιβόητα 50 προϊόντα από 16% έως 23% που είναι σήμερα. 3, 1εκατ. συμπολίτες μας είναι φτωχοί, δηλαδή δαπανούν πάνω από 80% εισοδήματος τους για ρεύμα και προϊόντα. Οδηγούμαστε σε μια νέα ανθρωπιστική κρίση.

Η κυβέρνηση επενδύει στον φόβο, για ελληνοτουρκική σύρραξη, για επιβίωση και θέρμανση. Ο φόβος παραλύει τον κόσμο και ενισχύει την ακροδεξιά, η οποία εμπεριέχεται στη ΝΔ. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις αυξάνει η οργή και η απογοήτευση από την κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα μας που είναι η ελπίδα να βγούμε από αυτό το επικίνδυνο αδιέξοδο, και είναι κοστολογημένο μέχρι τελευταίας δεκάρας, δεν προβάλλεται από τα ΜΜΕ αλλά θα το κάνουμε εμείς γνωστό σε όλους.

Η υπόθεση του Κολωνού δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση, αλλά δε θα επιτρέψουμε την πολιτική συγκάλυψη. Το ελπιδοφόρο είναι ότι πλέον, ανίερα θέματα που κρυβόντουσαν κάτω απ’ το χαλί της πατριαρχικής οικογένειας, βγαίνουν στο φως λόγω και της συμβολής του metoo.

Η κυβέρνηση επιχειρεί και σε αυτό το θέμα τη συκοφάντηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βιασμός ήταν πάντα κακούργημα επί ΣΥΡΙΖΑ και νομοθετήσαμε να θεωρείται βιασμός όχι μόνο η γενετήσια πράξη με βία αλλά χωρίς τη συναίνεση του θύματος.

Όλοι μας έχουμε ευθύνη για το τι συμβαίνει στη διπλανή πόρτα. Δεν μπορούμε να πέφτουμε κάθε φορά απ` τα σύννεφα, απομονωμένοι ο καθένας στον κόσμο του.

Η αρμόδια υπουργός, που δεν φρόντισε τα παιδιά να βρίσκονται σε κρατικές δομές, δεν έχει πει λέξη για την υπόθεση. Το κράτος πρέπει να έχει δομές με παιδοψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς για πρόληψη, έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση. Για αυτό θεσπίσαμε τα Κέντρα Στήριξης Οικογένειας και εξασφαλίσαμε χρήματα από το ΕΣΠΑ, αλλά πάγωσε η ΝΔ.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/134648/Th.-Fwtioy:-O-k.-Mhtsotakhs-katafere-na-aykshsei-tis-anisothtes-kai-th-ftwcheia-enw-parelabe-to-2019-mia-chwra-opoy-epeftan-synechws-aytoi-oi-deiktes—binteo.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων