Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Θεανώ Φωτίου: Ο ΟΑΕΔ δεν θα γίνει παρελθόν – Πολύ σύντομα μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα τον ενισχύσει για να είναι και πάλι μια ισχυρή ασπίδα προστασίας ανέργων και εργαζομένων

Είναι μεγάλο πλήγμα η διάλυση του ΟΑΕΔ, της μόνης ασπίδας προστασίας ανέργων και εργαζομένων. των εργαζομένων και ανέργων.

13/04/2022

Ειδικά σήμερα, που οι νόμοι Μητσοτάκη – Χατζηδάκη, με την κατάργηση του 8ωρου, τις αυθαίρετες απολύσεις και την ανασφάλεια που φέρνουν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αφήνουν τους εργαζόμενους απροστάτευτους και αντιμέτωπους καθημερινά με το φάσμα της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της νέας φτωχοποίησης.
Εσείς, που τους υποσχεθήκατε πολλές καλές δουλειές και γρήγορες συντάξεις με το πάτημα ενός κουμπιού. 3 χρόνια τώρα το κουμπί δεν πατήθηκε. Έτσι συσσωρεύσατε ένα πρωτοφανές νούμερο 376,648 εκκρεμών συνταξιοδοτικών παροχών, κόστους 672.132 εκ. €, και αφού τα κάνατε μούσκεμα, αποφασίσατε να βάλετε τους συνταξιούχους να βγάζουν μόνοι τους τις συντάξεις τους. Δηλαδή πληρώνοντας δικηγορικά γραφεία, λογιστές, να ζουν στην αγωνία μήπως έκαναν λάθος και ξαφνικά θα τους ζητήσουν πίσω χιλιάδες ευρώ ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Γιατί διαλύετε τον ΟΑΕΔ; Γιατί αλλάζετε το ρόλο του από φορέα προστασίας και ενίσχυσης των ανέργων σε φορέα τιμωρητικό και διωκτικό των ανέργων; Διότι οι άνεργοι που διοικητικά κατέγραφε ο ΟΑΕΔ, 1,1 εκατομμύριο, σας χάλασαν το αφήγημα ότι ρίξατε την ανεργία 4,4 μονάδες σε τρία χρόνια. Να θυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την έριξε 10 μονάδες σε 4 χρόνια με τον ΟΑΕΔ σε πλήρη λειτουργία. Φταίει λοιπόν ο ΟΑΕΔ διότι η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει ως εργαζόμενους ακόμη και όσους έχουν 4 ώρες απασχόληση το μήνα. Άρα, πρέπει να εξαφανιστούν οι άνεργοι και να διαλυθεί ο ΟΑΕΔ που τους καταγράφει με τα Ευρωπαϊκά και εθνικά standards χρόνια τώρα. Αν εξακολουθούν να υπάρχουν άνεργοι, φταίνε οι ίδιοι για αυτό. Μας το εξήγησε το δόγμα Πισσαρίδη: είτε δεν είναι αρκετά καταρτισμένοι είτε είναι τεμπέληδες που θέλουν να ζουν με το επίδομα ανεργίας. Δεν ενημερώσατε τον Πρωθυπουργό ότι από τους 1,1 εκατομμύρια ανέργους επίδομα παίρνουν μόνο οι 200.000;
Είναι ντροπή η αλλαγή του ονόματος του ΟΑΕΔ, ενός μεγάλου ιστορικού οργανισμού, για να ξεχαστεί ο ρόλος του και να γίνει μία απλή υπηρεσία ενός υπουργείου, με την πλειοψηφία τού Διοικητικού του Συμβουλίου να διορίζεται από τον Υπουργό.
Ντροπή είναι και ο ίδιος ο τίτλος του νομοσχεδίου: «Δουλειές ξανά», Ποιόν κοροϊδεύετε; Οι δουλειές παράγονται από την ανάπτυξη που βουλιάξατε και από τις επενδύσεις που δεν έρχονται, παρά το γεγονός ότι κάνατε πάλι την Ελλάδα περιβαλλοντικό και οικολογικό ξέφραγο αμπέλι.
Γιατί διαλύετε τον ΟΑΕΔ; για να βάλετε χέρι στα αποθεματικά του, 2,5 δις περίπου, που άρχισαν ήδη να μειώνονται από πέρυσι, όταν μειώσατε κατά 3% τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.
Γιατί διαλύετε τον ΟΑΕΔ; Για να βάλετε χέρι στη μεγάλη ακίνητη περιουσία του ΟΑΕΔ, του πρώην ΟΕΚ και της πρώην Εργατικής Εστίας. Τα μεγάλα οικόπεδα του τ. ΟΕΚ, αντί να δίνονται στους δήμους για κοινωφελή έργα, θα γίνουν real estate σε ημέτερους επιχειρηματίες, με τον ίδιο τρόπο που έγινε για τον Λάτση η γη του Ελληνικού.
Και ισχυρίζεστε ότι θα λύσετε το στεγαστικό πρόβλημα των νέων με 100 διαμερίσματα που θα αναβαθμίσετε. Ποιόν κοροϊδεύετε; Γνωρίζετε πόσες χιλιάδες νέα ζευγάρια δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα μιας αυτόνομης διαβίωσης και μένουν με τους γονείς τους;
Διαλύετε τον ΟΑΕΔ για να κάνετε δήθεν ψηφιακά όλα όσα αφορούν τον άνεργο: καταγραφή, ατομικό σχέδιο δράσης, κάρτα ανεργίας κ.λπ. Πρόκειται για νέα «ψηφιακά καθρεφτάκια» για ιθαγενείς. Όλα αυτά προϋπάρχουν και είναι άμεσα υλοποιήσιμα, τους ανθρώπους χρειάζονται και τις κατάλληλες υποδομές.
Διαλύετε τον ΟΑΕΔ για να δημιουργήσετε άλλο ένα όργανο διοριζόμενο από τον Υπουργό, το Εθνικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων, ώστε ιδιώτες να βάλουν χέρι στις εξαιρετικές σχολές του ΟΑΕΔ και στα εξαιρετικά εξοπλισμένα εργαστήριά του.
Κυρίως όμως διαλύετε τον ΟΑΕΔ για να δημιουργήσετε μία υπηρεσία «τροχονόμο» που θα μοιράσει 1,2 δις του Ταμείου Ανάκαμψης σε ημετέρους για την κατάρτιση. Εδώ πραγματικά ο λαός γνωρίζει ότι όταν λέτε κατάρτιση εννοείται προγράμματα «Σκόλι Ελικίκου». Όμως εδώ, αν ο άνεργος αποτύχει στις εξετάσεις, βγαίνει από το μητρώο των ανέργων για 6 μήνες.
Καταργείτε Βέβαια και το ΕΙΕΑΔ, που είχε αναπτύξει ψηφιακά τον μηχανισμό διάγνωσης αναγκών αγοράς εργασίας. Καταργείτε έναν ερευνητικό επιστημονικό οργανισμό για να δημιουργήσετε think-tank παρά τω Υπουργώ που θα τον υποκαταστήσει.
Θα τελειώσω με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς στις επιχειρήσεις. Πληρώνετε αδρά από το Ταμείο Ανάκαμψης για να ιδρύσετε σε βιομηχανικές ζώνες όπου κανονικά απαγορεύεται, παράνομους σταθμούς φύλαξης βρεφών που στοιχίζουν διπλάσια από τους οργανωμένους αντίστοιχους βρεφικούς που επιδοτήσαμε στους δήμους και έχουν το μισό προσωπικό από ό,τι ο νόμος ορίζει για τους κανονικούς βρεφικούς σταθμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς.
Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο. Ο ΟΑΕΔ δεν θα γίνει παρελθόν. Πολύ σύντομα, μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα τον ενισχύσει για να είναι και πάλι ισχυρή ασπίδα προστασίας ανέργων και εργαζομένων.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/125560/Th.-Fwtioy:-O-OAED-den-tha-ginei-parelthon—Poly-syntoma-mia-proodeytikh-kybernhsh-me-kormo-ton-SYRIZA-PS-tha-ton-enischysei-gia-na-einai-kai-pali-mia-ischyrh-aspida-prostasias-anergwn-kai-ergazomenwn.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων