Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Θεανώ Φωτίου: Πανωλεθρία της κυβέρνησης στην ακρόαση φορέων για το νομοσχέδιο για τη Στέγη

Μιλώντας σήμερα, μετά την ακρόαση των φορέων, στην κατ΄ άρθρο συζήτηση του σ/ν για τη Στέγη του υπουργείου Εργασίας, η Αν. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θ. Φωτίου, τόνισε τα εξής:

13/12/2022

Πανωλεθρία της κυβέρνησης στην ακρόαση φορέων για το Σ/Ν «Σπίτι μου». Από τους 16 κληθέντες φορείς το υποστήριξε η εκπρόσωπος των τραπεζών και ο διορισμένος από την κυβέρνηση διοικητής της ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα, άσκησαν κριτική στα εξής σημεία:

· Δεν διαβουλεύτηκαν σχεδόν με κανένα από τους φορείς που κλήθηκαν (ούτε καν με τον σύλλογο πυρόπληκτων για το Μάτι)

· Δεν αντιμετωπίζει το τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα της χώρας

· Αφορά ελάχιστους, λιγότερους και από 10.000, και δεν ασχολείται καθό​λου με το ζήτημα των ενοικίων, που απασχολεί κυρίως τους νέους.

· Διαθέτουν 375 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά του πρώην ΟΕΚ από τις εισφορές όλων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα για να δώσουν μόνο 2.500 δάνεια σε νέους που έχουν εξασφαλισμένη εργασία ή οικονομικά άνετους γονείς.

· Σφοδρή κριτική ασκήθηκε στην κοινωνική αντιπαροχή όπου εκχωρούνται φιλέτα του κράτους σε εργολάβους χωρίς να έχει δικαίωμα το κράτος στην εκμετάλλευση τους.

· Σχετικά με το πρόγραμμα «Κάλυψη», δεν είναι σωστό να εκδιώκονται οι νόμιμοι πρόσφυγες από την κατοικία για να στεγαστούν λιγότερο ευάλωτοι

· Χρησιμοποιούν τον όρο κοινωνική κατοικία που δεν σημαίνει διαφορετική χρήση γης από την κατοικία με σκοπό μα επιτρέψουν την εκτός σχεδίου δόμηση, ακόμα και σε αγροτική γη.

Ο κ. Χατζηδάκης ισχυρίστηκε χθες ότι διαθέτουν 1,8 δις για τη στέγη νέων και ευάλωτων.

Η αλήθεια είναι ότι το ποσό αυτό δεν υπάρχει πουθενά στον π/υ του 2023, ούτε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι μόνες δαπάνες του π/υ του 2023 που αντιστοιχούν στο παρόν νομοσχέδιο, είναι 432 εκατ. Οι διατάξεις του νόμου για τη στέγη αφορούν άλλη χώρα, εκείνη που ζει ο κ. Μητσοτάκης.

Αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση 3,5 χρόνια τώρα δεν έχει κάνει τίποτα για τους πυρόπληκτους στο Μάτι, δεν γνωρίζει ούτε καν πόσοι είναι αυτοί που θα στεγαστούν με κόστος 11 εκ. από τη δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν διαβουλεύτηκαν με τον Σύλλογο των πυρόπληκτων. Στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Περιοχής έχουν υποβληθεί 1000 ενστάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι δε θα μπορούν να ξεκινήσουν εργασίες ούτε σε τρία χρόνια. Είναι προφανές ότι επελέγη καθαρά επικοινωνιακά η στιγμή να νομοθετηθεί ένα πρόγραμμα δήθεν αποκατάστασης για να συμπέσει με τη δίκη για το Μάτι.

Επειδή ειπώθηκε από την εισηγήτρια της ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπόσχεται στους πάντες τα πάντα χωρίς κοστολόγηση, να επισημάνουμε ότι αντίθετα, το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη στέγη έχει απόλυτα κοστολογημένες δράσεις, και συγκεκριμένα: άμεσο διπλασιασμό επιδότησης ενοικίου για 400.000 νέους από 24-44 ετών με κόστος 255 εκατ. ευρώ το χρόνο και 30.000 ωφελούμενους χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων από την Τράπεζα Στέγης με κόστος 200 εκατ. Ευρώ.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/137800/Th.-Fwtioy:-Panwlethria-ths-kybernhshs-sthn-akroash-forewn-gia-to-nomoschedio-gia-th-Stegh.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων