Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Θεανώ Φωτίου: Πρωτοφανής αναλγησία – Απλήρωτοι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί – Στέλνουν Εξώδικο στο Υπ. Εργασίας

Δήλωση της αναπληρώτριας τομεάρχη για την Κοιν. Αλληλεγγύη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Β3 Τομέα Αθήνας

23/12/2022

Το κατάφερε κι αυτό η κυβέρνηση των αρίστων: Δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ στους βρεφονηπιακούς σταθμούς με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν Δώρο Χριστουγέννων οι εργαζόμενοι. Κατά τα άλλα περίσσεψαν οι επικοινωνιακές εκδηλώσεις «λατρείας» και «προστασίας» προς τα παιδιά.

Εξώδικο απέστειλαν χθες οι δύο φορείς που εκπροσωπούν τους ιδιωτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, η Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ) και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Μεγάλων και Μικρών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων Ελλάδας (ΣΙΜΙΠΑΣΕ) στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Διεκδικούν την καταβολή των vouchers των παιδιών που φιλοξενούν μέσω του κρατικού προγράμματος το οποίο υλοποιεί για λογαριασμό του Υπουργείου η ΕΕΤΑΑ, για τους τέσσερις μήνες από την αρχή της χρονιάς, Σεπτέμβριο -Δεκέμβριο.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του προγράμματος, που ξεκίνησε το 2010, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί βρίσκονται στην ανάγκη να καταφύγουν σε αυτό το μέσο για να διεκδικήσουν την πληρωμή των vouchers διότι αλλιώς απειλείται ευθέως η λειτουργία και βιωσιμότητα των δομών.

Η διαχείριση του φετινού προγράμματος από το Υπουργείο και την ΕΕΤΑΑ είναι εξαιρετικά προβληματική, προφανώς διότι η κυβέρνηση, παρά τις θριαμβευτικές δηλώσεις της κυρίας Μιχαηλίδου, δεν είχε εξασφαλίσει εκ των προτέρων τα κονδύλια για το πρόγραμμα. Συγχρόνως, η ΚΥΑ, που εκδόθηκε με τρομερή καθυστέρηση, έχει πολλά σημεία που έρχονται σε αντίθεση με την υφιστάμενη νομοθεσία, πολλά κενά και ασάφειες. Έτσι, η διαδικασία πληρωμών δεν εξελίσσεται, ζητούνται μη νόμιμα δικαιολογητικά από τους δικαιούχους, υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείου και ΕΕΤΑΑ, ενώ υπηρεσιακοί παράγοντες δεν υπογράφουν τις αποφάσεις εκταμίευσης. Αποτέλεσμα είναι ότι δημοτικοί και ιδιωτικοί σταθμοί δεν έχουν πληρωθεί από το Σεπτέμβριο, δεν μπόρεσαν να πληρώσουν ούτε καν το Δώρο Χριστουγέννων στο προσωπικό τους και κινδυνεύουν να σταματήσουν τη λειτουργία τους.

Μπορεί ο κ. Χατζηδάκης και η κα Μιχαηλίδου να διακηρύσσουν επικοινωνιακά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εκσυγχρονίσει και επεκτείνει το πρόγραμμα «εναρμόνιση οικογενειακής με επαγγελματική ζωή» που έδινε μέχρι πέρυσι τα vouchers, η αλήθεια όμως είναι ότι φέτος απέκλεισε 80.000 παιδιά με πλήρεις φακέλους από τα ΚΔΑΠ και, μη πληρώνοντας τα vouchers, βάζει σε κίνδυνο τη λειτουργία των δομών. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια της διακυβέρνησής του, παρόλο που διπλασίασε μέσα σε τέσσερα χρόνια τα vouchers, παρόλο που διανύαμε την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο των μνημονίων και δεν υπήρχε ψηφιακό σύστημα παρουσιών, πλήρωνε πάντα τακτικά τα vouchers μέσω της ΕΕΤΑΑ, κάτι που αναγνωρίζουν όλοι, δήμοι, ιδιοκτήτες δομών και γονείς.

Είναι γελοίο επίσης, το ότι, ενώ η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά την αδυναμία της σημερινής διοίκησης της ΕΕΤΑΑ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, συνεχίζει να νομοθετεί, για καθαρά επικοινωνιακούς και προεκλογικούς λόγους, πιλοτικά προγράμματα μέσω της ΕΕΤΑΑ χωρίς σαφή ορισμό των βασικών όρων χρηματοδότησης τους οποίους παραπέμπει σε ΚΥΑ, («Κυψέλη», «Νταντάδες της Γειτονιάς», «Πρώιμη παρέμβαση» και πρόσφατα τα «Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών μέσω Τεχνολογίας»). Κανένα δεν έχει, φυσικά, εφαρμοστεί ως τώρα.

Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών Β-Ν Σταθμών καλούν με το εξώδικο το Υπουργείο «να μην τους εμπαίζει με δήθεν διχογνωμίες χωρίς νομοθετικό ούτε λογικό έρεισμα, ασκώντας παρελκυστική τακτική. Να καταβάλει τα οφειλόμενα των τεσσάρων μηνών στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Να λαμβάνουν χώρα οι μελλοντικές πληρωμές εμπρόθεσμα μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν που παρασχέθηκαν οι υπηρεσίες. Να υπάρχει διαφάνεια ως προς την καταβολή της χρηματοδότησης του φορέα διαχείρισης μέσω του προγράμματος «διαύγεια». Διαφορετικά θα καταφύγουν σε κάθε ένδικο μέσο αξιώνοντας επιπλέον αποζημίωση για τη βλάβη που έχουν υποστεί. Και, εν τω προκειμένω, επειδή πρόκειται και για ευρωπαϊκούς πόρους, και τα ένδικα μέσα αφορούν και ευρωπαϊκά δικαστήρια, κινδυνεύει πλέον η αξιοπιστία της χώρας που ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αποκαταστήσει την περίοδο 2015-2019.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/138332/Th.-Fwtioy:-Prwtofanhs-analghsia—Aplhrwtoi-oi-brefonhpiakoi-stathmoi—Stelnoyn-Ekswdiko-sto-Yp.-Ergasias.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων