Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ

Κυβέρνηση σε αποδρομή, Μητσοτάκης σε αναζήτηση διαφυγής

Ο αείμνηστος Ευάγγελος Γιαννόπουλος έλεγε ότι «οι δικαστές πάνε με το γκουβέρνο», δηλαδή την κυβέρνηση. Ήταν κάτι που πάντα «μας έτρωγε» στην αριστερά. Εμείς θέλαμε και θέλουμε ανεξάρτητη τη δικαιοσύνη, άλλωστε εμείς δεν έχουμε κάτι να φοβόμαστε…

4 Ιουλίου 2022 • Ώρα δημοσίευσης: 9:14 πμ • Τελευταία ενημέρωση στις 8:00 πμ

Γράφει ο *Γιάννης Μπαλάφας

Όμως ορισμένες αποφάσεις ορισμένων δικαστών μας είχαν δημιουργήσει απορίες για τον βαθμό ανεξάρτητης κρίσης της δικαιοσύνης (πχ. όταν «εξαφανίζονταν» ονόματα από δικογραφίες). Η πρόσφατη απόφαση σχετικά με το σκάνδαλο NOVARTIS αποκατέστησε σε μεγάλο βαθμό το κύρος της. Δεν το λέω επειδή η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά επειδή οι δικαστές αξιολόγησαν τα πραγματικά περιστατικά και κατέληξαν στην ετυμηγορία τους χρησιμοποιώντας όλα τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους.

Οφείλω όμως να σημειώσω ότι οι πιέσεις που ασκήθηκαν ποικιλοτρόπως στη δικαιοσύνη (από συγκεκριμένες «διαρροές» έως δημοσιεύματα και δηλώσεις που υποδείκνυαν στους δικαστές τι να κάνουν), έπεσαν στο κενό και λόγω των αντιδράσεων και των αποκαλύψεων δημοσιογράφων που τίμησαν το επάγγελμά τους και τον θεσμικό ρόλο τους. Κατά την άποψη μου αποτελεί σημείο καμπής η δήλωση της Ιωάννας Μάνδρου (που μόνο φιλοΣΥΡΙΖΑ δεν είναι…) για την στημένη ψευδή διαρροή για δήθεν παραπομπή Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη για το σκάνδαλο NOVARTIS.

Όλα αυτά αποκαλύπτουν μια κυβέρνηση σε αποδρομή. Οι δικαστές δεν υποτάσσονται στα κελεύσματα από το «γκουβέρνο», δημοσιογράφοι σε ακραία φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ καταγγέλλουν τη στημένη παραπλάνησή τους, οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι πλέον «οι από τα πάνω δεν μπορούν να κυβερνήσουν όπως πριν και οι από κάτω δεν αποδέχονται να κυβερνώνται όπως πριν».

Και ένας τουρίστας-πρωθυπουργός ο οποίος πλέον δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης ούτε του ίδιου του κόμματός του στο σύνολό του. Οι κυβερνητικές φωνές κατά του τρόπου και της ουσίας άσκησης της εξουσίας πληθαίνουν και δημοσιοποιούνται. Ο «βασιλιάς πλέον είναι γυμνός».

Σε αυτές τις συνθήκες είναι λογικό να πάμε σε εκλογές το φθινόπωρο; Τίποτα δεν είναι δεδομένο αν και πλέον η προσωπική ατζέντα του καταρρέοντος πρωθυπουργού καθορίζει τις εξελίξεις. Ο κ.Μητσοτάκης θέλει να αποδράσει με εκλογές το συντομότερο διότι γνωρίζει ότι κάθε μέρα που περνά η εικόνα του και οι πιθανότητες να λάβει ένα αξιοπρεπές ποσοστό, μειώνονται. Η εξουσία λειτουργεί ως συγκολλητική ουσία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ειδικά για τους «φιλοξενούμενους» οι οποίοι έχουν συνδέσει την τύχη τους προσωπικά με τον κ. Μητσοτάκη. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που το «ακραίο κέντρο» δίνουν τον «υπέρ πάντων αγώνα» για την κυβέρνηση.

Η λύση βεβαίως είναι η δημιουργία μιας νέας πλειοψηφίας με τις αριστερές, τις προοδευτικές, τις δημοκρατικές δυνάμεις, όλες τις συλλογικότητες που θα δεχθούν να συστρατευθούν  για να τελειώσουμε με τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Από τώρα αντιλαμβανόμαστε ότι η επόμενη δημοκρατική κυβέρνηση θα πρέπει να αναμετρηθεί με την πραγματικότητα που θα παραλάβει. Ευτυχώς όμως, εμείς είμαστε για τα δύσκολα…

  • Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β3′ Νοτίου Τομέα Αθηνών

Πηγή: https://indicator.gr/g-mpalafas-kyvernisi-se-apodromi-mitsotakis-se-anazitisi-diafygis

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων