Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Ομιλία του Γιάννη Μπαλάφα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας

Ομιλία του Γιάννη Μπαλάφα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας: «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας»

2/12/2022

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι.

Συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο ήδη έχει απαξιωθεί στη συνείδηση της κοινωνίας, αλλά και των εργαζομένων στην υγεία. Σήμερα έχουμε 24ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ, 4ωρη στάση της ΠΟΕΔΗΝ, στάση εργασίας από την ΑΔΕΔΥ, έχουμε και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή. Η κοινωνία στέκεται στο πλευρό όσων υπερασπίζονται τη δημόσια υγεία αλλά και το δικαίωμα όλων να τυγχάνουν αξιοπρεπούς δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης. Η κοινωνία στέκεται στο πλευρό των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας που δεν δέχονται να πισωγυρίσουμε σε καταστάσεις που θυμίζουν την περίοδο προ του ΕΣΥ.

Πριν από δυο χρόνια κάποιοι χειροκροτούσαν υποκριτικά τους υγειονομικούς οι οποίοι έδιναν μάχη κατά της πανδημίας. Λίγους μήνες αργότερα η κυβέρνηση έστελνε τα ΜΑΤ και έριχνε χημικά σε αυτούς που χειροκροτούσε.

΅Εγώ χαιρετίζω και σήμερα αυτούς που έχουν ταχθεί στην υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και μάλιστα με έναν τρόπο που να εξασφαλίζει ίση πρόσβαση σε όλους στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αντιθέτως η κυβέρνηση, δέσμια ιδεοληψιών, προωθεί νομοσχέδιο του υπ. Υγείας που ιδιωτικοποιεί περαιτέρω το ΕΣΥ, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας και ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται με μερική απασχόληση στα Νοσοκομεία.

Το ν/σ για την δευτεροβάθμια περίθαλψη έχει απορριφθεί από τους γιατρούς και λοιπούς εργαζόμενους στο ΕΣΥ. Η ΟΕΝΓΕ η ΕΙΝΑΠ και η ΠΟΕΔΗΝ είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στις ρυθμίσεις και μιλούν για ιδιωτικοποίηση και διάλυση του ΕΣΥ. Ακόμα και οι εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου και των οδοντιάτρων, από την δική τους πλευρά, αντιδρούν στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των γιατρών του ΕΣΥ και μιλούν για αθέμιτο ανταγωνισμό στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης οι εκπρόσωποι των ασθενών, όπως η ΕΣΑμεΑ, τονίζουν τον κίνδυνο υπονόμευσης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Εμείς προβληματιζόμαστε:

-Πόσο ισχυρά είναι τα συμφέροντα που εκπροσωπεί η κυβέρνηση και δεν διστάζει ψηφίζοντας αυτό το νομοσχέδιο να αντιπαρατεθεί με το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων στον χώρο της υγείας και με ολόκληρη την κοινωνία;

-Τι επιταγές εξοφλείτε σήμερα κύριοι της κυβέρνησης;

-Γιατί βιαζόσαστε τόσο;

Εγώ το καταλαβαίνω: Γνωρίζετε ήδη το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών και γι’αυτό βιαζόσαστε να ξεπληρώσετε προεκλογικά γραμμάτια.

Και για να έρθουμε στην ουσία του νομοσχεδίου:

Η χώρα μας έχει ήδη τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ευρώπη. Με την προωθούμενη κατάργηση των εργασιακών ορίων ανάμεσα στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα υγείας, θα συρρικνωθεί η πρωινή δωρεάν λειτουργία και παροχή υπηρεσιών και θα ενισχυθεί σαφέστατα η επ‘ αμοιβή παροχή υπηρεσιών. Πρόκειται για μια παρέμβαση, ακραίας υπονόμευσης του δημόσιου συστήματος υγείας που θα ενισχύσει τις κοινωνικές ανισότητες.

Πάμε στο θέμα της διατήρησης των γιατρών στην χώρα μας και της αντιστροφής του brain drain: Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού είκοσι χιλιάδες Έλληνες γιατροί ζουν και εργάζονται εκτός Ελλάδας. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών έφυγε μετά την επιβολή των μνημονίων. Σήμερα συζητάμε πώς θα κρατήσουμε τους νέους γιατρούς στη χώρα. Συζητάμε πως θα έχουμε ειδικευόμενους, που το έλλειμμά τους είναι στρατηγικής σημασίας για το σύστημα υγείας. Συζητάμε πως θα δώσουμε προτεραιότητα στη βελτίωση της εκπαίδευσης τους.

Αλήθεια κύριοι της κυβέρνησης: Πιστεύετε ότι με γιατρούς του ΕΣΥ που θα μπουν σε καθεστώς πολυαπασχόλησης θα αντιμετωπιστεί αυτό; Λέμε στους νέους γιατρούς να εφημερεύουν, να κάνουν πρωινό ιατρείο, να κάνουν απογευματινή λειτουργία, να έχουν ιδιωτικό ιατρείο, να δουλεύουν σε ιδιωτικές κλινικές και όλα αυτά με τους μισθούς που υπάρχουν στην χώρα μας…

Επίσης με πανεπιστημιακούς, θα υπάρχει χρόνος να ασχοληθούν με την εκπαίδευση των φοιτητών και των νέων γιατρών; Οι περισσότεροι δεν το πιστεύουν. Οι ειδικευόμενοι γιατροί θα αφεθούν στην μοίρα τους. Είναι πολύ πιθανό να επιλέξουν να παραιτηθούν οι νέοι γιατροί και να μην κάνουν ειδικότητα στη χώρα μας. Αυτό θέλετε;

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι:

Υπάρχει εναλλακτική στρατηγική!

Χρειάζεται βέβαια μια γενναία επένδυση στο ΕΣΥ και στο ανθρώπινο δυναμικό του, αλλά και ριζική αναδιοργάνωση της δημόσιας περίθαλψης.

Το πρώτο είναι η αντιστροφή της τάσης παραίτησης και φυγής γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας. Χρειάζεται βεβαίως γενναία μισθολογική αναβάθμιση, χρειάζονται επιπλέον κίνητρα για την προσέλκυση ιατρικού

δυναμικού στις άγονες περιοχές-δομές-ειδικότητες, χρειάζεται βελτίωση των συνθηκών εργασίας,

Διαφορετικά το brain drain θα συνεχίζεται και το

ΕΣΥ θα αποδιοργανώνεται.

Επίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της στελέχωσης, με θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης. Πρέπει να διασφαλισθεί η μόνιμη παραμονής στο ΕΣΥ των συμβασιούχων. Χρειάζεται σχεδιασμός προσλήψεων σε τομείς που υστερεί το ΕΣΥ. Επίσης χρειάζεται να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στον

θεσμό του οικογενειακού γιατρού μέσω

Αυτά βέβαια σημαίνουν ισχυρή πολιτική βούληση, προϋποθέτουν και αλλά και γενναία επένδυση πόρων στο ΕΣΥ. Χρειάζεται να φθάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη δημόσια δαπάνη υγείας που είναι 7% του ΑΕΠ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταψηφίζει συνολικά το νέο νομοσχέδιο που διαλύει τη δημόσια περίθαλψη και

ζητά την απόσυρση του. Δεσμευόμαστε ότι η νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές θα καταργήσει αυτές τις αντιλαϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/137190/Omilia-toy-Giannh-Mpalafa-sthn-Olomeleia-ths-Boylhs-kata-th-syzhthsh-toy-nomoschedioy-toy-Ypoyrgeioy-Ygeias.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων