Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Ο Γιάννης Μπαλάφας στον τηλεοπτικό σταθμό BLUE SKY

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τ/στ BLUE SKY (στους δημοσιογράφους Σ. Ξενάκη και Ν. Ελευθερόγλου)

4/2/2023

Με αφορμή την κακοκαιρία που αναμένουμε στη χώρα, θα ήθελα να αναφέρω την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ που κάνει λόγο για περίπου εκατό ηλικιωμένους συμπολίτες μας, οι οποίοι αρνούνται να πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο, παρά την αποθεραπεία τους, γιατί δεν έχουν που να πάνε. Το πρόβλημα της έλλειψης στέγης και της φτώχειας στην Ελλάδα έχει αποκτήσει τρομακτικές διαστάσεις.

Για τις συντάξεις

Οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν αυτές τις μέρες δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι προσδοκούσαν την αύξηση του 7,75%, που να θυμίσω εδώ ότι είναι αποτέλεσμα του ψηφισμένου από τον ΣΥΡΙΖΑ νόμου το 2017 που είχε προβλέψει την εφαρμογή της αύξησης από 1/1/2023. Η κυβέρνηση όφειλε να εφαρμόσει το νόμο προσαρμόζοντας την αύξηση με τιμαριθμική αναπροσαρμογή.

Όμως οι συνταξιούχοι είδαν στους λογαριασμούς μηδενική έως ελάχιστη αύξηση στις συντάξεις τους. Δηλαδή, τους εξαπάτησαν. Και όλα αυτά έρχονται σε συνέχεια της κατάργησης της 13ης σύνταξης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Να θυμίσω ότι η ΝΔ είχε ψηφίσει την 13η σύνταξη, αλλά την κατάργησε όταν έγινε κυβέρνηση.

Μια ακόμα αρνητική εξέλιξη για τους συνταξιούχους είναι η άρνηση της κυβέρνησης να τους αποδώσει τα αναδρομικά για τα οποία δικαιώθηκαν από το ΣτΕ.

Η εξήγηση για τη συνολική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους συνταξιούχους είναι απλή. Η ΝΔ έχει επιλέξει να εφαρμόζει πολιτικές ενίσχυσης των λίγων. Για αυτό και καθυστερεί όσο μπορεί την καταβολή των αναδρομικών.

Για την ακρίβεια

Κατ’αρχήν, να τονίσω ότι η ακρίβεια δεν έχει «σταματήσει», παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης ότι θα ήταν πρόσκαιρο φαινόμενο.  Η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να αντιμετωπίζει την ακρίβεια σαν ένα φαινόμενο νομοτελειακό.  Είναι ζήτημα κυβερνητικών επιλογών. Ο πληθωρισμός κινείται μεσοσταθμικά στο 7,2%. Και επειδή η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είμαστε στο μέσο ευρωπαϊκό όρο, αποκρύπτει ότι η δική μας αγοραστική δύναμη είναι σημαντικά χαμηλότερη, διότι οι μισθοί είναι πολύ χαμηλότεροι στην Ελλάδα από ό,τι είναι στην Ευρώπη.

Δεν είναι όμως μόνο ζήτημα των χαμηλότερων μισθών. Η ενέργεια στην Ελλάδα είναι σταθερά η ακριβότερη τόσο στην χοντρική όσο και στην λιανική τιμή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις καθημερινές συνομιλίες μας με καταστηματάρχες μας λένε με απόγνωση ότι «πληρώνουμε για ρεύμα περισσότερο από όσο για ενοίκιο».

Η κυβέρνηση δεν έχει δείξει καμία πρόθεση να χτυπήσει την αισχροκέρδεια, καθώς έχει αφήσει τη λειτουργία της αγοράς εντελώς ανεξέλεγκτη. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην αύξηση των τιμών. Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών δήλωσε πρόσφατα ότι 750 προϊόντα στην αγορά έχουν μείωση στη συσκευασία τους.

Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι χρειάζεται μια σειρά ουσιαστικών μέτρων και παρεμβάσεων μεταξύ των οποίων: η μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης με παράλληλο έλεγχο της αγοράς για να παταχθεί η αισχροκέρδεια, η μείωση του ΕΦΚ στην ενέργεια, η φορολογία στα «ουρανοκατέβατα κέρδη» των παρόχων ενέργειας, το πλαφόν στις τιμές χοντρικής και λιανικής στα καύσιμα, η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, δηλαδή αύξηση, σήμερα, του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ (με τιμαριθμική αναπροσαρμογή), ένα μέτρο που θα συμπαρασύρει και του υπόλοιπους μισθούς. Αυτά είναι τα ελάχιστα που πρέπει να γίνουν για να ανακουφιστεί ο πολίτης. Αυτή όμως είναι μία πολιτική που η ΝΔ και η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να ακολουθήσει, όχι για τεχνικούς λόγους αλλά για ιδεολογικούς.

Για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τη Βουλή

Η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να υπάρξει ένας νόμος με τον οποίο, από αφενός, θα τηρείται το Σύνταγμα της χώρας, θα αναφέρονται δηλαδή οι διατυπώσεις του νόμου στο άρθρο 29, παρ.1 του Συντάγματος που αναφέρεται στην προστασία της ελεύθερης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, χωρίς «ήξεις αφίξεις». Και, αφετέρου, ένας νόμος που θα αφορά με σαφήνεια μορφώματα ναζιστικού, εγκληματικού χαρακτήρα. Να μην αφήνει κανένα περιθώριο ο σχετικός νόμος διασταλτικών ερμηνειών. Και το λέω αυτό διότι οι καιροί είναι πονηροί. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη δήλωση του κ. Βορίδη, σημερινού πρώτου τη τάξει Υπουργού, που υποστήριξε ότι «πρέπει να υπάρξουν θεσμικά μέτρα ώστε η αριστερά να μην κυβερνήσει ξανά». Άρα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η συνταγματική ορθότητα.

 

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων