Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ

«Πόλεμος και Ειρήνη»

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά:
– Δεν θα συζητούσαμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία αν η Ρωσία του Πούτιν δεν αποφάσιζε να εισβάλει.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά:

– Δεν θα συζητούσαμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία αν η Ρωσία του Πούτιν δεν αποφάσιζε να εισβάλει. Επομένως η πρώτη και κύρια ευθύνη ανήκει στους εισβολείς. Καταδικαστέα ενέργεια χωρίς «αλλά» και χωρίς υποσημειώσεις. Η Αριστερά πάντα ήταν, είναι και θα είναι με την ειρήνη!

– Τι πρέπει να κάνει η διεθνής κοινότητα και τι η Ελλάδα; Πρέπει να αντιδράσει με κάθε διπλωματικό μέσο, επομένως και με κυρώσεις. Πρέπει να στηρίξει τον λαό της Ουκρανίας στέλνοντας ανθρωπιστική βοήθεια. Ταυτοχρόνως πρέπει να συζητήσει για το πώς θα δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο διεθνούς ασφαλείας, αφού το υφιστάμενο είναι σαφές ότι δεν είναι αποτελεσματικό. Και βεβαίως, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, δεν πρέπει να εμπλακεί η ίδια στον πόλεμο στέλνοντας στρατό ή όπλα.

– Γιατί όμως δεν είναι αποτελεσματικό το υφιστάμενο πλαίσιο διεθνούς ασφαλείας; Απλά διότι δεν εφαρμόζεται από τους ισχυρούς, οι οποίοι το παραβιάζουν όταν θέλουν. Ειδικά εμείς οι Έλληνες έχουμε το παράδειγμα της Κύπρου, που (48 χρόνια τώρα) η Τουρκία σχεδόν δεν ενοχλήθηκε, δεν της επιβλήθηκε καμία σημαντική κύρωση, πολύ περισσότερο δεν απειλήθηκε στρατιωτικά. Αντιθέτως, η Τουρκία συνεχίζει να εξοπλίζεται (ακόμα και με όπλα που αγοράζει από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης …) και να απειλεί την Ελλάδα και άλλες χώρες της περιοχής. Υπάρχει μόνο μία χώρα – μέλος της Ε.Ε. που τμήμα των εδαφών της κατέχεται από άλλη χώρα, η Κύπρος. Υπάρχει μόνο μία πρωτεύουσα χώρας – μέλους της Ε.Ε. η οποία είναι διαιρεμένη και κατεχόμενη, η Λευκωσία. Επομένως να μην μιλούν σε εμάς για τήρηση του Διεθνούς Δικαίου…

– Πίσω από όλα αυτά πάντα ισχύει το “follow the money”.  Η διεθνής και διαχρονική μάχη για τον έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται πίσω από όλους τους πολέμους. Σήμερα είναι δεδομένο ότι οι ωφελημένοι από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι (μεταξύ άλλων) οι χώρες που κατέχουν ενεργειακές πηγές και οι χώρες που παράγουν οπλικά συστήματα. Χαμένοι, όσοι είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν ενεργειακά προϊόντα και όπλα. Εμείς ανήκουμε στους δεύτερους…  Είναι δεδομένο ότι οι ΗΠΑ έβλεπαν πολύ αρνητικά τη λειτουργία του αγωγού North Stream 2, διότι υποστήριζαν ότι έτσι θα υπήρχε ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Αυτό όμως δεν μπορεί να μας εξηγήσει γιατί οι ΗΠΑ υπονόμευσαν την προοπτική λειτουργίας του αγωγού East Med, ο οποίος θα μπορούσε να μεταφέρει φυσικό αέριο (εφόσον βρεθούν επαρκείς ποσότητες) από την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου στην Ευρώπη…  Μια εξήγηση είναι ότι θέλουν να μας πουλήσουν το δικό τους LNG!

– Την ίδια στιγμή, όλοι εμείς οι υποστηρικτές της Ενωμένης Ευρώπης διαπιστώνουμε με θλίψη την αδυναμία της Ε.Ε. να παίξει σημαντικό ρόλο. Η κάθε χώρα είχε τη δική της προσέγγιση, δεν κατέστη δυνατή η ενιαία στάση των χωρών – μελών της, πολλές χώρες αναγκάστηκαν να αλλάξουν στάση…  Υπάρχει ανάγκη να ξαναδούμε την αρχιτεκτονική, την κατεύθυνση και την προοπτική της Ε.Ε. Δεν μας φτάνει μια νομισματική ένωση η οποία αδυνατεί να ενιαιοποιήσει το εσωτερικό της, να εξαλείψει ανισότητες, να έχει ενιαία εξωτερική και αμυντική πολιτική. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά χρειαζόμαστε μια διαφορετική Ε.Ε.

– Χρειαζόμαστε όμως και μια διαφορετική κυβέρνηση στην Ελλάδα. Μια κυβέρνηση η οποία να έχει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, μια πολιτική που να μπορεί να εξασφαλίσει με ειρηνικά μέσα τα συμφέροντα της χώρας. Μια κυβέρνηση η οποία δεν θα ψάχνει να βρει στο εξωτερικό τους «υπεύθυνους» για την ακρίβεια (η οποία ήταν παρούσα στη χώρα πολύ πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή), ούτε θα κοροϊδεύει τους πολίτες με ανεπαρκείς «ελαφρύνσεις», ενώ την ίδια στιγμή θα μοιράζει απλόχερα στους «ημετέρους» το δημόσιο χρήμα. Μια κυβέρνηση η οποία θα σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες και θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες του συνόλου της κοινωνίας.

* Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών

Πηγή: https://www.avgi.gr/politiki/409736_polemos-kai-eirini

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων