Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Ραλλία Χρηστίδου: Δυσλειτουργία των θεσμών απέναντι σε θύματα trafficking και απέναντι στους ασυνόδευτους ανηλίκους – βίντεο

Η Βουλεύτρια του Νότιου Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου μιλώντας στην Υποεπιτροπή της Βουλής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων αναφέρθηκε διεξοδικά στις υποθέσεις της 12χρονης στον Κολωνό και της δίκης για τη σωματεμπορία σε βάρος της Ε. στην Ηλιούπολη, τεκμηριώνοντας μέσα από αυτά τα δύο παραδείγματα, τη γενικότερη δυσλειτουργία των θεσμών απέναντι σε ευάλωτα θύματα κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων.

22/12/2022

Όπως υπογράμμισε η Βουλεύτρια και στις δυο αυτές περιπτώσεις, μολονότι αποκαλύφθηκαν οι βιασμοί τους και η εκμετάλλευση τους από κυκλώματα και οι υποθέσεις τους γνωρίζουν δημοσιότητα, στο δια ταύτα βρίσκονται χωρίς βοήθεια και υποστήριξη από θεσμούς και υπηρεσίες της Πολιτείας, αντιμέτωπες με αστυνομικές παλινωδίες, δικονομικούς λαβυρίνθους, και εξοντωτικά δικαστικά έξοδα, ενώ υποχρεώνονται να καταθέτουν ξανά και ξανά, 4 και 5 φορές σε προανάκριση, ανάκριση και δικαστική αίθουσα, λεπτομέρειες πράξεων που η ανάκληση τους προκαλέσει έντονη συναισθηματική φόρτιση και νέα ψυχική κακοποίηση.

Η Ραλλία Χρηστίδου αναφέρθηκε επίσης τη συστημική έλλειψη ενός καθεστώτος προστασίας που να εγγυάται την άνευ διακρίσεων προστασία όλων των ασυνόδευτων παιδιών.  Ως αποτέλεσμα αυτού του κενού, τόνισε, τα παιδιά δεν έχουν τρόπο να λάβουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα που απαιτούνται για την πρόσβαση στα δικαιώματά τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν εκτεθειμένα σε σειρά προβλημάτων, όπως έχει επισημάνει και το Δικτύου Συνηγορίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Σχετικά με το θέμα αυτό, θύμισε, είχε υπάρξει δέσμευση της κυβέρνησης για νομοθετική ρύθμιση, ρύθμιση που ακόμα αναμένεται, επί αρκετούς μήνες.

Απαντώντας στις επισημάνσεις της Βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ ο Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων κ. Ηρ. Μοσκώφ και ο εκπρόσωπος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Σπ. Μπράτσικας, συμφώνησαν ότι παρά τις προσπάθειες που γίνονται και παρά την υιοθέτηση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από τη χώρα μας, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές δυσκολίες στον εντοπισμό και την υπεράσπιση θυμάτων trafficking.

Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κα Σ. Βούλτεψη, απαντώντας, με τη σειρά της, στη κα Χρηστίδου, υποστήριξε ότι η ρύθμιση για τα ασυνόδευτα είναι επιτέλους έτοιμη και ότι θα κατατεθεί, υποσχόμενη ότι θα προβλέπει δεκαετή άδεια παραμονής για ασυνόδευτους ανηλίκους, υπό προϋποθέσεις.  Η Ραλλία Χρηστίδου, μετά το τέλος της συνεδρίασης δήλωσε ικανοποιημένη, που η ερώτηση της για τα ασυνόδευτα ανήλικα «έβγαλε είδηση» και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα και την υλοποίηση της δέσμευσης της Υφυπουργού.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/138273/R.-CHrhstidoy:-Dysleitoyrgia-twn-thesmwn-apenanti-se-thymata-trafficking-kai-apenanti-stoys-asynodeytoys-anhlikoys—binteo.html

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων