Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Ραλλία Χρηστίδου: Κάθε φορά που το ύψος του πήχη είναι 5 εκατοστά πάνω από το έδαφος εσείς καταφέρνετε να περνάτε από κάτω – βίντεο

Η Βουλεύτρια του Νότιου Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, αρχικά αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα των πυρκαγιών στην Αττική, στη νέα κατάρρευση του μύθου της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας και στις λανθασμένες αποφάσεις των υπευθύνων που έχουν οδηγήσει το Πυροσβεστικό Σώμα στην παραπέρα αποδυνάμωσή του.

20/07/2022

Αναφερόμενη, στη συνέχεια, στο νομοσχέδιο για τους Ασυνόδευτους Ανηλίκους που φτάνουν στη χώρα μας, η Ραλ. Χρηστίδου θύμισε ότι το 2019, η κυβέρνηση με τυμπανοκρουσίες ανακοίνωνε την υπαγωγή των Ασυνόδευτων στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, μια ανακοίνωση χωρίς αντίκρισμα, αφού τελικά, μετά από τρία χρόνια παλινωδίες, όπου τα ασυνόδευτα έγιναν μπαλάκι, πλέον καταλήγουν στην ευθύνη σωματείων, στην ευθύνη Αστικών μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών, στους ΟΤΑ, σε ενώσεις πολιτών και σε ΜΚΟ, με άλλα λόγια σε «όποιον να΄ναι», αρκεί να μη φέρει η Πολιτεία την ευθύνη.

Η Βουλεύτρια τόνισε ότι αυτό το σύστημα Επιτροπείας των ανηλίκων που φέρνει η κυβέρνηση, είναι χαοτικό, θα λειτουργήσει ανεξέλεγκτα και ως προς τις υπηρεσίες που θα παρέχονται αλλά και ως προς τον τρόπο διαχείρισης των σχετικών κονδυλίων. Πρόκειται για ένα νομοθέτημα, τόνισε η Ραλ. Χρηστίδου, που δεν θα προστατεύει τους ασυνόδευτους ανηλίκους, από τη δράση των κάθε λογής κυκλωμάτων, trafficking, σεξουαλικής εκμετάλλευσης, επαιτείας, εμπορίας οργάνων, καταναγκαστικής εργασίας. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στη διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι μπορεί να ανατεθεί η καθημερινή φροντίδα του ασυνόδευτου σε κάποιο συγγενή ή «άτομο από το φιλικό του περιβάλλον». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «πρόκειται για εξαιρετικά επικίνδυνη διάταξη, η οποία μπορεί να λειτουργήσει με πολλούς τρόπους ως προς το πως θα διαπιστώνονται τα ανιδιοτελή κίνητρα αυτού του «φίλου». Με πολύ πρόσφατες τις καταγγελίες για την υπόθεση Λιγνάδη, αλλά και ανεξαρτήτως αυτών, είναι προκλητική η χρήση τέτοιων ασαφών όρων. H κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι η κοινωνία αντιδρά δικαιολογημένα, ότι δεν είναι λύση να αποχωρεί η Υπουργός Πολιτισμού από εκδηλώσεις για να μη δει πανό που ανοίγουν, ότι υπάρχει λόγος που οι κοινωνία νιώθει οργή, ότι η προστασία των παιδιών και των εφήβων, ειδικά όταν είναι προσφυγόπουλα, δεν μπορεί να επαφίεται σε «φίλους» που εύκολα μπορούν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις, επειδή έχουν τις κατάλληλες γνωριμίες».

H Βουλεύτρια θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 είχε φέρει νόμο για την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων που έλαβε εξαιρετικά εγκώμια από διεθνείς φορείς, όπως για παράδειγμα από τη FRA, την Fundamental Rights Agency, οργανισμό που είναι σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με ευθύνη της Ν.Δ. ο νόμος δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση της, η Ραλλία Χρηστίδου υπογράμμισε ότι: «Έπρεπε όχι σήμερα, εδώ και καιρό να λειτουργεί στη χώρα ο θεσμός της Επιτροπείας για τα ασυνόδευτα. Είσαστε απολύτως υπεύθυνοι για το ότι αυτό δεν συνέβη και είναι άγνωστος ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων που έχουν πληρώσει πολύ ακριβά την ανικανότητα και την ανυπαρξία σας. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, είναι φανερό πως δεν μπορούμε να έχουμε τέτοιες προσδοκίες από σας. Κάθε φορά που το ύψος του πήχη είναι 5 εκατοστά πάνω από το έδαφος εσείς καταφέρνετε να περνάτε από κάτω.»

Ενώ η Ραλλία Χρηστιδου είχε φύγει από την αίθουσα, έλαβε το λόγο η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κα Βούλτεψη για να ισχυριστεί ότι η κριτική στη διάταξη για τους «φίλους» που έγινε από τη Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «Τραμπισμό»(!).  Αντί δηλαδή η ηγεσία του Υπουργείου να χρησιμοποιήσει επιχειρήματα για να υπερασπιστεί τα άρθρα του νόμου που κατέθεσε επέλεξε να επιδοθεί σε επικοινωνιακούς χαρακτηρισμούς αποφεύγοντας τη συζήτηση επί της ουσίας, γνωρίζοντας πόσο εκτεθειμένη είναι.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/131072/R.-CHrhstidoy:-Kathe-fora-poy-to-ypsos-toy-phchh-einai-5-ekatosta-panw-apo-to-edafos-eseis-katafernete-na-pernate-apo-katw—binteo.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Με το σύνθημα «Νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός» έγινε δεκτός στο Βύρωνα ο Αλέξης Τσίπρας που συνομίλησε με επαγγελματίες και κατοίκους