Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Ραλλία Χρηστίδου: Τόση αυστηρότητα στον έλεγχο των πόθεν έσχες δεν βρίσκεις ούτε σε παιδικές χαρές για νήπια

Η βουλεύτρια του Νότιου Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ραλλία Χρηστίδου ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το πόθεν έσχες τονίζοντας ότι η συζήτηση στην ολομέλεια προκαλεί συνειρμούς με ονόματα όπως του κ. Πάτση, της κας Καϊλή, της κας Νικολάου και θυμίζει ότι το ίδιο το κυβερνών κόμμα χρωστάει 400 εκατομμύρια σε τραπεζικά δάνεια αλλά κανείς δε το ενοχλεί σε αντίθεση με οφειλέτες που βλέπουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμό για λίγες χιλιάδες ευρώ.

23/2/2023

Η Ραλ. Χρηστίδου, στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι το Υπουργείο εισάγει άρθρα που ακυρώνουν ή δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τον έλεγχο και του έσχες αλλά και του πόθεν.

Συγκεκριμένα η βουλεύτρια ανέφερε ότι:

·στο άρθρο 20 παύει να είναι υποχρεωτική για τους υπόχρεους πόθεν έσχες η δήλωση των μετρητών εκτός τραπεζικών λογαριασμών, των κινητών μεγάλης αξίας των οφειλών προς το Δημόσιο και των οφειλών από πιστωτικές κάρτες, κάτι που είναι αντίθετο με τις συστάσεις της Επιτροπής Greco του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

·στο άρθρο 25 έχουμε μειώνεται αδικαιολόγητα ο χρόνος που παραμένει αναρτημένη στο διαδίκτυο η έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου των πόθεν έσχες από τα 7 έτη στα 3 δηλαδή γίνεται μικρότερης διάρκειας από μια ολόκληρη κοινοβουλευτική θητεία.

·η Επιτροπή Ελέγχου είναι υποστελεχωμένη, και μπορεί να ελέγξει ένα δειγματοληπτικό 7% των πόθεν έσχες (άρθρο 29) και είναι στην διακριτική της ευχέρεια το ποιες δηλώσεις θα επιλέξει ή δεν θα επιλέξει για έλεγχο.

·με το Άρθρο 27 η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας τίθενται υπό τον έλεγχο της Επιτροπής- δύο Αρχές που θεωρητικά πρέπει να απολαμβάνουν λειτουργικής ανεξαρτησίας, με το άρθρο 30 η διασταύρωση των δηλωθέντων στοιχείων και των πραγματικών στοιχείων του υπόχρεου παύει να είναι υποχρεωτική και γίνεται προαιρετική, εάν και εφόσον το θέλει η Επιτροπή Ελέγχου- όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε η Ραλ. Χρηστίδου: «Τόση αυστηρότητα στον έλεγχο των πόθεν έσχες δεν βρίσκεις ούτε σε παιδικές χαρές για νήπια.»

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η βουλεύτρια ανέφερε: «Δέσμιοι των διασυνδέσεων που επί χρόνια έχετε καλλιεργήσει προσπαθείτε με έναν ακόμα ωραίο τίτλο να κρύψετε τα τεράστια κενά στο δίχτυ που υποτίθεται θα εξακριβώνει τα πόθεν έσχες. Αυτά είναι τα όρια της πολιτικής σας. Τα έχετε εξαντλήσει και μαζί τους έχετε εξαντλήσει την ελληνική κοινωνία. Όμως οι εκλογές έφθασαν και μαζί τους τελειώνουν τα κατορθώματα σας, τα κατορθώματα της χειρότερης μεταπολιτευτικής κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος.»

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/141116/Ral.-CHrhstidoy:-Tosh-aysthrothta-ston-elegcho-twn-pothen-esches-den-briskeis-oyte-se-paidikes-chares-gia-nhpia.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων