Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό ART TV

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στον τηλεοπτικό σταθμό ART TV (στo δημοσιογράφο Γ. Βαθιώτη)

16/06/2022

Για τα ειδικά δικαστήρια

Η πιο σημαντική είδηση στις δικαστικές υποθέσεις που μας απασχολούν αυτές τις μέρες είναι ότι έγινε πρόταση απαλλαγής από την εισαγγελέα προς το Δικαστικό Συμβούλιο για τους δημοσιογράφους Παπαδάκου, Βαξεβάνη καθώς και για τον εκδότη Φιλιππάκη. Φαίνεται ότι παρά την εκκωφαντική σιωπή των καλοπληρωμένων από τη λίστα Πέτσα ΜΜΕ, έπιασαν τόπο οι δημοκρατικές φωνές και οι διαμαρτυρίες για αυτή την δίωξη που επιχειρήθηκε.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι συζητάμε για μία υπόθεση που ενώ ακόμα εκκρεμούσε απόφαση ο κ. Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε «υπόκοσμο».  Πιστεύουμε και υπερασπιζόμαστε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, όμως δεν μπορούμε να μην εντοπίσουμε κάποιες «συμπτώσεις».

Λέγοντας «συμπτώσεις» αναφέρομαι στο συνδυασμό των δικαστικών εξελίξεων και των εκλογικών σεναρίων.  Πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης έδωσε μία συνέντευξη στην κρατική ΕΡΤ, όπου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογών. Δεν μπορώ, φυσικά, να μην σχολιάσω ότι η τηλεοπτική απήχηση ήταν της τάξης του 2,4%.  Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης «μιλά» για πρόωρες εκλογές, παρόλο που θέλει να ισχυρίζεται το αντίθετο. Και τη στιγμή που αφήνει αυτό το περιθώριο βλέπουμε να ενεργοποιούνται δύο ειδικά δικαστήρια: ένα για τον Ν. Παππά για πλημμέλημα και ένα για τους Παπαγγελόπουλο, Τουλουπάκη και δύο ακόμα εισαγγελείς για την υπόθεση Novartis. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι παραπομπές αυτές είναι πρόταση μιας εξεταστικής επιτροπής που αποτελείται από βουλευτές τις ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Σε σχέση με την υπόθεση Παππά μιλάμε για ειδικό δικαστήριο σε βαθμό πλημμελήματος για άσκηση καθηκόντων. Προφανώς, οι διώκτες, με αμιγώς πολιτικούς όρους, θα θέλανε να υπάρχει σοβαρότερη κατηγορία, αλλά δεν μπόρεσαν να το στοιχειοθετήσουν. Στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου, Τουλουπάκη κ.λπ, που αφορά το σκάνδαλο Novartis, έχουμε σοβαρότερη κατηγορία. Κατηγορούνται, μάλιστα, επειδή προσπάθησαν να κάνουν το καθήκον τους σε μία υπόθεση που το FBI έχει αποδείξει ότι υπήρξε χρηματισμός -και στην Ελλάδα-, για τον οποίο η εταιρία ήδη έχει αποδώσει μεγάλο πρόστιμο στο αμερικανικό κράτος.  Στη χώρα μας, αντίθετα, «σβήνονται» ονόματα από επίσημα έγγραφα του FBI και διώκονται δικαστικοί λειτουργοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς δεν αρνείται τη μαφιόζικης έμπνευσης «παρέμβαση» σε επίσημο έγγραφο του FBI, για την οποία ενέργεια έχει κινηθεί εισαγγελική διαδικασία. Έχει ενδιαφέρον να ανακαλυφθεί ποιος ωφελείται από αυτή την ενέργεια.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης αποπροσανατολίζει τη συζήτηση από τα ουσιαστικά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες σε σχέση με την οικονομία και την ακρίβεια.

Για την πρόταση του Α. Γεωργιάδη για την θέση της Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού την κα. Χαρίκλεια Νικολοπούλου

Καταρχήν να τονίσω ότι ζήτημα ένστασης, μάλιστα με μία σειρά από σχετικές αιχμές, για την πρόταση του Α. Γεωργιάδη να τοποθετηθεί στη θέση της Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού η κα Χ. Νικολοπούλου, έθεσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι Ανεξάρτητη Αρχή. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει δικαίωμα η κυβέρνηση να προτείνει, αλλά είθισται να συζητά και να λαμβάνει υπόψη τη γνώμη τουλάχιστον του προέδρου. Όχι να δρα με τρόπο που δημιουργεί υποψίες και προβλήματα. Εγείρονται μία σειρά ερωτημάτων για τα οποία χρειάζονται άμεσες απαντήσεις.

Δεν είναι το πρώτο δείγμα αυτής της κυβέρνησης και, δυστυχώς, αυτές οι νοοτροπίες έχουν αντίκτυπο στην πολιτική ως έννοια και πρακτική, θίγοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι σε αυτή.

Το τελευταίο διάστημα γίνονται διάφορα πράγματα, τα οποία δεν έχουν την αντιμετώπιση που τους αναλογεί από τα ΜΜΕ. Πρόσφατα, για παράδειγμα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, εν μέσω οξυμένης τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας, δήλωσε ότι τα στρατιωτικά επιτελεία είναι «ελβετικό τυρί». Ότι, δηλαδή, η στρατιωτική ηγεσία διαρρέει πληροφορίες. Και δεν έχουν δοθεί ακόμα εξηγήσεις για αυτή την απαράδεκτη και προσβλητική για την στρατιωτική μας ηγεσία δήλωση του υπουργού.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/129226/Shmeia-synenteykshs-toy-Giannh-Mpalafa-Boyleyth-SYRIZA-PS-B%E2%80%993-Notioy-Tomea-Athhnwn-ston-thleoptiko-stathmo-ART-TV-.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι στην «ΕΕ τα βλέπουν όλα»

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων