Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Στέφανος Κασσελάκης: Να εφαρμοστεί πλήρως το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον HIV που εκπονήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ

Επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη «Θετική Φωνή» με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τον HIV

1/12/2023

Επισκέφθηκα τη Θετική Φωνή, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τον HIV.

Με τη σκέψη μου στο άλμα που έκανε η επιστήμη στον τομέα του HIV – μία ασθένεια που τη δεκαετία του ‘80 θεωρούνταν «ανίατη».

Με τη σκέψη μου και στους ανθρώπους που «έφυγαν» εκείνα τα χρόνια, αντιμετωπιζόμενοι σαν απόκληροι μιας κοινωνίας.

Η επιστήμη έκανε άλματα, δυστυχώς όμως όχι και η κοινωνία. Στη συνείδηση μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας, παραμένει το «στίγμα», που συνοδεύει τους συνανθρώπους μας οι οποίοι ζουν με τον HIV.

Για να εξαλειφθεί αυτό το «στίγμα» χρειάζεται παιδεία, γνώση και αγώνας.

Η πλήρης εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον HIV, που βασίζεται στο τρίπτυχο «Πρόληψη-Φροντίδα-Δικαιώματα», με στόχους:
-Τη μείωση νέων λοιμώξεων,
-Την καθολική πρόσβαση στη θεραπεία και βελτίωση της υγείας των ανθρώπων που ζουν με τον HIV.
-Τη Θωράκιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που ζουν με τον HIV και των ομάδων που πλήττονται δυσανάλογα από τον ιό.
Είχε εκπονηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει επιτέλους να μπει σε εφαρμογή στο σύνολο του.

Η επιτροπή που ήταν αρμόδια για την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της ήδη από τον Ιούλιο του 2019, ωστόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά το γεγονός ότι στις 03/12/2019 ο τέως υπουργός υγείας Κικίλιας, είχε αναφέρει ότι «το εθνικό στρατηγικό σχέδιο δράσης για τον HIV είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αυτό πρέπει να δοθεί και ως πίστωση και στις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες», αντί να προχωρήσει στην καθολική του εφαρμογή του, προχώρησε μόνο σε αποσπασματικά στοιχεία του.

Επιτακτική όμως ανάγκη, είναι και η ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ως υποχρεωτικού μαθήματος στα σχολεία μας -σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί ανήμερα της συγκεκριμένης ημέρας από το 2018 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά ουδέποτε υλοποίησε μέχρι και σήμερα.

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πλέον ότι τα άτομα που ζουν με τον HIV και λαμβάνουν έγκαιρα αντιρετροϊκή θεραπεία (ART), όχι μόνο έχουν μηδενικό ποσοστό θνησιμότητας, αλλά συγχρόνως επιτυγχάνουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο και δεν μπορούν να μεταδώσουν τον HIV στο σύντροφο τους.
Η περίφημη εξίσωση U=U (Undetectable = Untransmittable).
Αυτό αλλάζει όλα όσα γνωρίζαμε για τον HIV και τους τρόπους μετάδοσής του, και αποτελεί το πιο επίκαιρο εργαλείο για την πρόληψη και την καταπολέμηση του στίγματος.

Πρέπει να το κατανοήσουμε όλοι αυτό, αντί να ζούμε με ψεύτικους φόβους και προκαταλήψεις 40 χρόνων.

Τα άτομα που ζούν με τον Hiv, πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα στην εργασία, στις ανθρώπινες σχέσεις, σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής τους ζωής.

Είμαι στο πλευρό τους.
Η μισαλλοδοξία πουλάει εύκολα.
Η ανθρωπιά δύσκολα
Είμαστε με την ανθρωπιά.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/152493/St.-Kasselakhs:-Na-efarmostei-plhrws-to-Ethniko-Strathgiko-Schedio-gia-ton-HIV-poy-ekponhthhke-epi-SYRIZA.html

 

Πρωτοσέλιδα

Νόμοι και Ψηφοφορίες

Ακολουθήστε μας

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Με το σύνθημα «Νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός» έγινε δεκτός στο Βύρωνα ο Αλέξης Τσίπρας που συνομίλησε με επαγγελματίες και κατοίκους

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στον Βύρωνα. (23.02.2022)