Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αλέξης Τσίπρας: Φυγομαχία και παραδοχή των υποκλοπών αν δεν έρθει ο Μητσοτάκης στη Βουλή να απαντήσει

Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» και την εκπομπή: «Βάλε καφέ να στα πω» (Γ. Τραπεζιώτης – Γ. Μελιγγώνης): 2ο μέρος

2/11/2022

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε άλλα 6 λεπτά, θα πρέπει να χωρέσουμε δυο ερωτήσεις με δυο πολύ πυκνές απαντήσεις, κύριε Πρόεδρε. Να ξεκινήσουμε από αυτό που δηλώσατε προχθές, με φόντο τα “ψώνια” που κάνουμε, δεν μπορώ να το καταλάβω διαφορετικά. Έχουμε δώσει τόσα δισεκατομμύρια για εξοπλιστικά και με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, πάει στη Γαλλία, δεν ξέρουμε με τι θα γυρίσει πίσω. Έρχεται ο Γερμανός καγκελάριος, δεν ξέρουμε τι συμφωνία έχει κάνει. 14 δισ. δεν είναι λίγα. Την ίδια ώρα δεν έχει και αποτύπωμα αυτό στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, το οποίο όλοι καταλαβαίνουμε ότι τελικά τα χρήματα αυτά θα πήγαιναν στα λαϊκά νοικοκυριά, σε οικογένειες δηλαδή που απασχολούνται σε όλο αυτό το κομμάτι.

Θα πει κάποιος, όμως: με αυτόν τον Ερντογάν απέναντι, με αυτή την Τουρκία, με αυτές τις απειλές, μήπως είναι λίγο υπερβολικοί στον ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως είστε κι εσείς λίγο υπερβολικός και πρέπει να κάνουμε λίγο τράτο σε αυτό και να πούμε ότι είναι τέτοια η συγκυρία που, τι να κάνουμε, τους Τούρκους έχουμε γείτονες, δεν έχουμε το Λουξεμβούργο…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε τι είμαστε υπερβολικοί;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως τα χρειαζόμαστε τελικά αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εδώ έχει δυο σκέλη το ερώτημά σας. Διότι αναφερθήκατε στην παντελή απουσία προγραμμάτων στην Ελληνική Πολεμική Βιομηχανία. Αυτό είναι πρωτοφανές, καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν το κάνει, είναι αδιανόητο: 14 δισ. προγράμματα και ούτε ένα ευρώ, ούτε μια βίδα στην Ελληνική Πολεμική Βιομηχανία.

Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Και καμία χώρα που σέβεται τον εαυτό της, η Τουρκία -με την οποία δυστυχώς έχουμε μπει σε μια κούρσα ανταγωνιστική σ’ εξοπλισμούς, που δεν θα οδηγήσει πουθενά κατά τη γνώμη μου ούτε τον ελληνικό ούτε και τον τουρκικό λαό, αλλά εν πάση περιπτώσει, είναι μια δυσμενής πραγματικότητα αυτή και πρέπει να δούμε πώς θα την υπερβούμε- το 70% των εξοπλιστικών της προγραμμάτων γίνονται από την εθνική της πολεμική βιομηχανία.

Όταν μια χώρα, για διαφόρους λόγους, είναι προσανατολισμένη στο ν’ αναπτύσσει εξοπλιστικά προγράμματα, φτιάχνει εθνική βιομηχανία για να μειώνει ένα μεγάλο μέρος του κόστους. Η χώρα μας έφτιαξε πολεμική βιομηχανία. Και ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να τη βάλει στον κάλαθο των αχρήστων. Αυτό είναι από μόνο του τεράστιο σκάνδαλο. Εθνικό έγκλημα είναι.

Από κει και πέρα βεβαίως υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για ποιο λόγο, θα το πω έτσι πολύ απλά, ο κ. Μητσοτάκης έτρεξε, με μεγάλη πρεμούρα, να κάνει όλους τους πιθανούς και απίθανους εξοπλιστικούς σχεδιασμούς της χώρας, για την επόμενη 20ετία, μέσα στη δική του κυβερνητική θητεία. Γιατί αυτό έχουμε μπροστά μας. Για ποιο λόγο το έκανε, θα το δείξει η νεκροψία, εγώ δεν μπορώ να είμαι μάντης.

Αλλά εν πάση περιπτώσει, όλα τα ελεγχθούν, μόνο αυτό έχω να πω. Από ‘κει και πέρα, είναι προφανές ότι όλοι μας οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, την ενίσχυση της αποτρεπτικής τους ικανότητας. Εμείς λέμε ότι μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες και με μνημόνια, εμείς κάναμε δυο εξοπλιστικά προγράμματα, και τα δυο εξοπλιστικά προγράμματα που κάναμε τα είδα στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία όταν πήγα προχθές. Και την αναβάθμιση των 4 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και τα 84 F-16 τα οποία αναβαθμίσαμε σε Viper. Ήταν εκεί και χτίζονταν εκεί, στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Από ‘κει και πέρα, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή ούτως ή άλλως η κατάσταση είναι οξυμένη στα ελληνοτουρκικά και εσείς το τελευταίο διάστημα μιλάτε για τους εξοπλισμούς, για την ανάγκη της αποτροπής, για το τι έκανε η κυβέρνησή σας έστω και σιωπηλά, αν κόβονταν καλώδια, αν απετράπησαν διάφορες κινήσεις χωρίς να βγαίνουν στα ΜΜΕ, γιατί τα μισά απ’ αυτά δεν πρέπει να βγαίνουν η αλήθεια είναι, το ερώτημα είναι, επειδή η Αριστερά παραδοσιακά ήταν υπέρ του διαλόγου και των λύσεων κι εσείς το αποδείξατε, όχι μόνο στο 3%, λύσατε το Μακεδονικό ως πρωθυπουργός, έχουμε φύγει από το κομμάτι του ότι πρέπει η Ελλάδα και η Τουρκία να έχουν διάλογο, να καθίσουν σ’ ένα τραπέζι να τα βρούμε και όχι απλώς να πλειοδοτεί ο ένας με τον άλλον, «εγώ φτιάχνω Byraktar, εγώ θα πάρω drones απ’ έξω, εγώ θα πάρω και 4η Belharra κτλ.;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πιστεύω ότι δεν πρέπει να βγούμε από τον δρόμο και την προοπτική του διαλόγου. Είμαστε αναγκασμένοι το διάστημα αυτό να παρακολουθούμε μια κλιμάκωση της ρητορικής του Ερντογάν. Θέλω να πιστεύω όμως ότι θα μείνει μόνο στο επίπεδο της ρητορικής, αν και ανησυχώ για κάποιο ατύχημα, όχι για κάποια επιδίωξη συνειδητή.

Θα είμαστε όμως το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία, θα βλέπουμε αυτό το έργο, να το πω έτσι λαϊκά. Είναι προφανές γιατί γίνεται από την άλλη πλευρά, γιατί τον Ερντογάν τον βοηθά να μη συζητά ο κόσμος την ακρίβεια αλλά να συζητά την αντιπαράθεση με γειτονικούς λαούς. Να το πω επίσης ευθέως, το ίδιο βοηθάει και τον κ. Μητσοτάκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα είναι δυο ηγέτες που βολεύονται απ’ αυτή την κατάσταση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το προκαλεί ο Ερντογάν όμως, θέλω να είμαι ανοιχτός εδώ, να μην του χρεώνουμε και ευθύνες που δεν έχει, έχει αρκετές ευθύνες ο κ. Μητσοτάκης, μην του χρεώσουμε κι άλλες. Η ευθύνη του κ. Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική είναι ότι δεν αξιοποίησε και δικές μας προτάσεις την περίοδο που θα έπρεπε ν’ αξιοποιηθούν για να δεσμευτεί η Τουρκία σε μια προοπτική διαλόγου με αποκορύφωμα τη Χάγη.

Και οι σημερινές ευθύνες είναι ότι δεν προχωρά στην επέκταση των χωρικών υδάτων, νότια και ανατολικά της Κρήτης, και στη Ρόδο και στο Καστελόριζο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στα 12 μίλια. Αυτό, δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, πιστεύω όμως ότι μπορεί να αποτρέψει, εάν συμβεί έγκαιρα -και τώρα πιστεύω ότι είναι ο χρόνος που πρέπει να συμβεί- από ακόμα πιο δυσάρεστες εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, μπορεί να μη συμβούν και μακάρι να μη συμβούν ποτέ, αλλά νομίζω ότι είναι μια κίνηση επιβεβλημένη τούτη την ώρα η οποία, επαναλαμβάνω, πρέπει να συνδεθεί με μια στρατηγική διαλόγου, πολυμερούς διαλόγου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο για την από κοινού χάραξη και συμφωνία για την ΑΟΖ των χωρών της περιοχής.

Είδαμε ότι ακόμα και ο Λίβανος με το Ισραήλ, που είναι σε κατάσταση εμπόλεμη, να συμφωνούν για την ΑΟΖ. Γιατί όχι λοιπόν όλες οι χώρες; Και με την Τουρκία ν’ ανοίξει αυτός ο διάλογος που θα οδηγήσει σε μια επίλυση στη βάση του διεθνούς δικαίου και με τον διεθνή παράγοντα συμμέτοχο σε αυτή τη διαδικασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με όρους debate, μπορείτε να μας δώσετε σε 45 δευτερόλεπτα μια απάντηση σε σχέση με τις συνεργασίες για την «τερατογένεση», που είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την επόμενη μέρα; Πολλή κουβέντα γίνεται, ο εκλογικός νόμος είναι συγκεκριμένος, τα δεδομένα είναι πολύ συγκεκριμένα, είστε πολύ ειλικρινής σε αυτό με το άνοιγμα που κάνετε. Λέτε, με πρώτη δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεργασία με προοδευτικές δυνάμεις. Είστε πολύ ανοιχτός σε αυτό. Βλέπετε να υπάρχει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά; Με το χέρι στην καρδιά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η ζωή είναι αυτή η οποία θα μας οδηγήσει όλους, είτε θέλουμε είτε δεν θέλουμε, σε λύσεις. Και η ίδια η πραγματικότητα. Εμείς επιμένουμε και θα επιμένουμε να επιδιώκουμε τη λύση διακυβέρνησης από την πρώτη κάλπη, από την κάλπη της απλής αναλογικής.

Θεωρούμε ότι είναι μια μεγάλη θεσμική τομή και αλλαγή που θ’ αναγκάσει όλους να σκέφτονται διαφορετικά, Θεωρούμε ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μπούμε σε μια λογική προγραμματικών συγκλήσεων και συνεργασιών την επόμενη μέρα της απλής αναλογικής.

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αν σε αυτή την κάλπη ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος, θα επιδιώξει με κάθε τρόπο και θα τα καταφέρει, πιστεύω, γιατί θα βγαίνουν και τα κουκιά, την προοδευτική διακυβέρνηση, την προγραμματική σύγκλιση και την κυβέρνηση προοδευτικών κομμάτων που θα βγάλουν τον τόπο από το αδιέξοδο, χωρίς να πάμε σε δεύτερες εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ, να είστε καλά.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/135546/Al.-Tsipras:-Fygomachia-kai-paradochh-twn-ypoklopwn-an-den-erthei-o-Mhtsotakhs-sth-Boylh-na-apanthsei.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων