Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η ηρωική Καισαριανή συνάντησε την μαρτυρική Χιροσίμα

Δελτίο τύπου του ΠΑΔΟΠ, πρόεδρος του οποίου είναι ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της ΟΜ ΒΥΡΩΝΑ ΔΥΤΙΚΑ, για την εκδήλωση στα «Ξύλινα» της Καισαριανής για την επέτειο του βομβαρδισμού της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι καθώς και φωτογραφικό υλικό.

ΔΤ_ΠΑΔΟΠ-Η ΗΡΩΙΚΗ_ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ_ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ_ΤΗΝ_ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ_ ΧΙΡΟΣΙΜΑ-10.08.2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Η ΗΡΩΙΚΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΗΝ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ

Την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022 η ηρωική Καισαριανή συνάντησε την μαρτυρική Χιροσίμα, τιμώντας τα 77 χρόνια από το πρώτο πυρηνικό ολοκαύτωμα της ιστορίας.  Μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση και πολλά μηνύματα έζησαν όσοι και όσες συμμετείχαν στην εκδήλωση του ΠΑΔΟΠ και του Δήμου Καισαριανής στο δημοτικό αναψυκτήριο «Τα Ξύλινα».

«Η συνάντηση της πόλης μας της Καισαριανής είναι διαρκής με την Χιροσίμα, γιατί διαρκής είναι ο αγώνας για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό» τόνισε ο δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος, ανοίγοντας την εκδήλωση.  «Παρότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού», συνέχισε ο δήμαρχος, «υιοθετήσαμε  την πρόταση του ΠΑΔΟΠ για την αποψινή εκδήλωση, διότι έχει σημάνει παγκόσμιος συναγερμός μετά την εισβολή και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, που σήμανε και την επιστροφή του πυρηνικού εφιάλτη».

Κλείνοντας το χαιρετισμό, ο κ Βοσκόπουλος υπέγραψε ενώπιον των παρισταμένων την αίτηση για την συμμετοχή της Καισαριανής στο παγκόσμιο δίκτυο Δήμαρχοι για την Ειρήνη, του οποίου τα μέλη του αριθμούν 8.200 πόλεις σε 165 χώρες και του οποίου πρόεδρος είναι ο δήμαρχος της Χιροσίμα.

Ακολούθησε η ανάγνωση του μηνύματος του δημάρχου της Χιροσίμα κυρίου Καζούμι Ματσούι, από τον γνωστό ηθοποιό Δημήτρη Παπαγιάννη.  «Είναι πραγματικά σημαντικό ότι η οργάνωση σας το ΠΑΔΟΠ οργάνωσε εκδήλωση για την Ημέρα της Χιροσίμα, διεκδικώντας ένα κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά όπλα και σας εκφράζω τον βαθύτατο σεβασμό μου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος της Χιροσίμα στο μήνυμά του, ο οποίος στάθηκε στο ελπιδοφόρο γεγονός ότι τον Ιανουάριο του 2021, «τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, αποκορύφωμα πολύχρονης δράσης των κινημάτων, μεταξύ των οποίων και οι επιζήσαντες (Χιμπακούσα) των πυρηνικών ολοκαυτωμάτων Χιροσίμα και Ναγκασάκι».

Τέλος, ο δήμαρχος της Χιροσίμα κάλεσε σε συντονισμένη δράση για τα δημιουργία μας κουλτούρας ειρήνης, που θα υποχρεώσει τους ηγέτες του κόσμου να επιλέξουν τον δρόμο του γενικού και ελεγχόμενου πυρηνικού αφοπλισμού για μόνιμη παγκόσμια ειρήνη.

Ειδικά προσκεκλημένος στην εκδήλωση ο αντιδήμαρχος της πόλης του Νόττιγχαμ Παύλος Κοτσώνης είπε ότι έρχεται από την πατρίδα του Μπάιρον που είναι και έδρα του ιδρύματος Μπέρτραντ Ράσσελ.  «Ο Μπέρτραντ Ράσσελ», τόνισε, «συνέταξε το περίφημο μανιφέστο Αϊνστάιν-Ράσσελ το 1955, ένα είδος χάρτας του αντιπυρηνικού κινήματος.  Υπήρξε εκ των ιδρυτών της βρετανικής εκστρατείας για τον πυρηνικό αφοπλισμό (CND), πεζοπόρος της ειρήνης μέχρι τα 92 του χρόνια, φίλος της δημοκρατίας στην Ελλάδα και πολέμιος της απαγόρευσης της Πρώτης Μαραθώνιας πορείας του Απριλίου 1963.  Τιμημένος δύο φορές με Νόμπελ ειρήνης, ο Μπέρτραντ Ράσσελ πίστευε στην ειρήνη με δικαιοσύνη, όντας αντιμιλιταριστής και σοσιαλιστής», κατέληξε ο Παύλος Κοτσώνης.

Στη συνέχεια, ο ηθοποιός Γιάννης Παπαγιάννης  διάβασε το συγκλονιστικό ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ «Το κορίτσι της Χιροσίμα», καθώς και σπάνιο κείμενο του Αλμπέρ Καμύ, το οποίο έγραψε αμέσως μετά το ολοκαύτωμα της Χιροσίμα ως προειδοποίηση για τον κίνδυνο «συλλογικής αυτοκτονίας της ανθρωπότητας».

Σε σύντομη παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ Πάνος Τριγάζης  απάντησε στο ερώτημα αν είναι δυνατός ο πυρηνικός αφοπλισμός, παρουσιάζοντας ως τεκμήριο ένα κομμάτι μετάλλου από σοβιετικό πύραυλο SS20, το οποίο αντιπροσωπεία του ελληνικού κινήματος ειρήνης είχε φέρει από το πεδίο καταστροφής των εν λόγω πυραύλων μέσου βεληνεκούς, που είχε προσκληθεί ως μάρτυρας της εφαρμογής της ιστορικής συμφωνίας Ρέιγκαν – Γκορμπατσόφ του 1987.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Κραυγή της Χιροσίμα» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κατωμερή, κείμενα του αείμνηστου Μιχάλη Περιστεράκη και αφήγηση της σπουδαίας Μάνιας Παπαδημητρίου.

 11 Αυγούστου 2022

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Άλκης Φαρμάκης

τηλ: 6974-339.379, email: alkis_2481@hotmail.com

 

 

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων