Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Ομιλία Ιωάννη Μουζάλα για το σ/ν «Εθνικό Σύστημα Επιτροπείας και Πλαίσιο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων»

Ομιλία του βουλευτή του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών χθες στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του σ/ν του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αναφορικά με την επιτροπεία και το πλαίσιο φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων.

21/07/2022

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα στη Βουλή συζητάμε ένα από τα σοβαρότερα διεθνώς ζητήματα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, τα ασυνόδευτα ανήλικα. Είναι μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση. Είναι παιδιά πονεμένα, κουρασμένα, χωρίς παιδική ηλικία, άλλα πρόσφυγες, άλλα παράνομοι μετανάστες, άτυποι μετανάστες, δύσκολα παιδιά, με πολλές δουλείες απέναντι στις οικογένειες που άφησαν για να έρθουν, όπου πήγανε σε όλο τον κόσμο. Και για αυτό το λόγο έχουν δουλείες απέναντι στους smuggler που έπρεπε να πληρωθούν για να τους μεταφέρουν. Και για αυτό τον λόγο είναι ευάλωτα στην οργανωμένη κακοποίηση τους από το trafficking, από τους smuggler, από τις συμμορίες και από τον ρατσισμό, ο οποίος στηρίζεται ακριβώς στο ότι κάποια από αυτά τα παιδιά έχουν τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές που χρησιμοποιούνται και κατά την άποψή μου και από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας -και είχαμε στα Καμένα Βούρλα τέτοια δείγματα- για να αυξηθεί ένας ρατσισμός μέσα στην κοινωνία ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Προσέξτε να δείτε ποια μπορεί να είναι η απάντηση σε αυτό το δύσκολο ζήτημα, σε αυτά τα δύσκολα παιδιά. Δεν θα κουραστώ να λέω στη Βουλή ότι δεν συζητάμε το αν τα αγαπάμε ή δεν τα αγαπάμε. Δεν συζητάμε αν είμαστε φιλικοί στους πρόσφυγες ή δεν είμαστε φιλικοί στους πρόσφυγες. Δεν συζητάμε αν ονειρεύομαι να έρθουν μετανάστες στην Ελλάδα ή όχι. Συζητάμε εάν θέλουμε σαν μια δυτική δημοκρατία να εφαρμόσουμε το κράτος δικαίου. Αυτή είναι η μόνη απάντηση σε όλα τα ερωτήματα που θέτει η μετανάστευση και στο δύσκολο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Χρησιμοποίησαν ομιλητές της Νέας Δημοκρατίας τα γνωστά τρικ για να προσεγγίσουν το θέμα. Ποια είναι τα τρικ; Το πρώτο, που είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο χτίζεται οποιαδήποτε απάντηση στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της υπόλοιπης Αντιπολίτευσης, είναι ότι επιτέλους υπάρχει αποτροπή, επιτέλους έχουμε σύνορα και τα φυλάμε, εσείς φέρατε τους πρόσφυγες και μετανάστες και κάψατε αυτή τη χώρα. Είναι ένα τρικ που το κάνουν συνέχεια, το λένε συνέχεια.

Δίνουμε τις ίδιες απαντήσεις που δίνει η ιστορία και λέμε ότι πάνε να συγκρίνουν τις εποχές που είχαμε 10.000 αφίξεις την ημέρα λόγω της κατίσχυσης του ISIS στο Ιράκ και στη Συρία με τις εποχές σήμερα, που για λόγους που σε άλλες ομιλίες μου έχω αναφέρει οι ροές έχουν μειωθεί κατόπιν του ελέγχου που η Τουρκία ασκεί, ούτε λόγω του covid, ούτε λόγω της φοβερής πολιτικής διπλωματίας που κάνει αυτή η Κυβέρνηση.

Αυτό το τρικ συνεχίζει. Είναι σαν να κατηγορεί σήμερα κανείς την Πολωνία, η οποία είναι ότι πιο αντιμεταναστευτικό είχε η Ευρώπη, ότι είναι η δική της πολιτική που έφερε πέντε εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες στην Πολωνία. Δεν έχει νόημα να συνεχίζουμε αυτή τη συζήτηση. Και τώρα η Νέα Δημοκρατία πέτυχε την αποτροπή. Η αποτροπή στο προσφυγικό και μεταναστευτικό δίκαιο δεν είναι ταυτόσημη με τη φύλαξη των συνόρων. Είναι απαγορευμένη νομικά λέξη. Η φύλαξη των συνόρων είναι ένα ζήτημα, όπου όμως όποιος ισχυρίζεται ότι κάνει φύλαξη των συνόρων οφείλει να μας πει ακριβώς πώς την κάνει.

Αυτή τη στιγμή έχουμε απτά δείγματα για το πώς γινόταν και γίνεται η φύλαξη των συνόρων, το Φαρμακονήσι είναι ένα από αυτά, θα επανέλθουμε.

Εμείς μέσα σε αυτή την κατάσταση εμβολιάσαμε όλα τα παιδιά, στείλαμε τα παιδιά στο σχολείο, είχαν υγειονομική περίθαλψη, κάναμε προγράμματα με τα πανεπιστήμια και με τους δήμους, φτιάξαμε δύο χιλιάδες εννιακόσιες θέσεις φιλοξενίας by the book, έτσι δηλαδή που προβλέπει ο ΟΗΕ, παραλάβαμε όταν γίναμε κυβέρνηση το 2015 τρακόσιες τριάντα θέσεις φιλοξενίας για Έλληνες και για ξένους. Και, επειδή δεν φτάνανε, φτιάξαμε και περίπου οκτακόσιες θέσεις σε μια εφεύρεση που αναγκαστήκαμε να κάνουμε στα safe zones, η οποία συζητιέται σήμερα σε όλα τα συνέδρια για το παγκόσμιο μεταναστευτικό κύμα.

Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε αυτή εδώ η Κυβέρνηση σε αυτές τις περιόδους της ηρεμίας από τις δύο χιλιάδες εννιακόσιες θέσεις και από τις εξακόσιες θέσεις στα safe zones πόσες διατήρησε, πόσες αύξησε, πόσες βελτίωσε, πόσες έκλεισε.

Σήμερα τι έχουμε; Έχουμε μία Κυβέρνηση όπου τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών πάνε σχολείο στο μικρότερο δυνατό ποσοστό σε καιρό ηρεμίας. Έχουμε ένα μοναδικό νομοθέτημα σε όλο τον κόσμο όχι μόνο στην Ευρώπη, που διαχωρίζει τα ανήλικα στα μέχρι τα δεκαπέντε και από τα δεκαπέντε και πάνω. Αυτό είναι πάλι μια πρωτότυπη ελληνική θέση, που αποσκοπεί στην εύκολη απέλαση των δεκαπέντε και πάνω.

Τι άλλο έχουμε; Έχουμε επιτροπές για τα ανήλικα που αλλάζουν, μεταφέρονται από το ένα Υπουργείο στο άλλο, πάνε στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, ξαναφεύγουν από εκεί. Έχουμε νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε πριν ενάμιση μήνα, και αλλάζει σήμερα με ένα νέο νόμο. Έχουμε μέσα στο νέο νόμο το κράτος να αποποιείται των ευθυνών του, να εξαιρεί τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα ή μεταναστόπουλα από τα ελληνόπουλα ασυνόδευτα ανήλικα, που αυτό είναι επίσης ευρωπαϊκή πρωτοτυπία και μοναδικό και προφανώς είναι εις βάρος των ασυνόδευτων ανηλίκων. Έχουμε ένα πλήθος φορέων όχι στο Δημόσιο και σας καλώ να κρατήσετε μια σημείωση: Τον επόμενο μήνα θα δούμε να δημιουργούνται εκ του μηδενός μη κυβερνητικές οργανώσεις ή φορείς προστασίας ανηλίκων ή όπως θέλεις πες τους, οι οποίοι θα διεκδικήσουν χρήματα από τα μεγάλα κονδύλια για αυτό το πράγμα.

Τέλος έχουμε και ένα νόμο για επιτροπεία που δεν έχει επίτροπο. Αυτό πάλι είναι μοναδικό φαινόμενο. Δηλαδή στον νόμο για την επιτροπεία επίτροπος ανηλίκου δεν υπάρχει. Υπάρχει φύλακας, υπάρχει φίλος, υπάρχει συγγενής, υπάρχει φιλικό περιβάλλον, αλλά επίτροπος δεν υπάρχει.

Τι άλλο γίνεται σε αυτό το νομοσχέδιο; Δεν αρκεί αυτό, αλλά έχουμε τη δημιουργία ενός οργανισμού που θα παρακολουθεί τις παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών από τα Υπουργεία της Ελληνικής Κυβέρνησης που υπάγεται στο Υπουργείο Μετανάστευσης. Και αυτό είναι μοναδικό φαινόμενο λες και δεν έχουμε Συνήγορο του Πολίτη στην Ελλάδα. Και αναφέρομαι στο Συνήγορο του Πολίτη παρότι αρκετές φορές μέσα σε αυτή τη Βουλή αντιδίκησα μαζί του, ήρθα σε ρήξη, αλλά δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την ανεξαρτησία του σαν όργανο και την κατά τεκμήριο ανεξάρτητη κρίση του.

Τι άλλο έχουμε; Έχουμε τον διορισμένο πρόεδρο σε αυτή την επιτροπή να διορίζεται από την κυβέρνηση και έχουμε τον πρόεδρο της επιτροπής που κατακεραύνωσε η LIBE, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επίτροπος για παραβίαση των αρχών της σωστής έρευνας στις παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων να γίνεται Επίτροπος στην Ευρώπη σε μια αντίστοιχη επιτροπή. Είναι πρωτοφανή ζητήματα.

Η συμπόρευση με την Ευρώπη ισχύει στην αντιμεταναστευτική μανία και στην αντιπροσφυγική μανία. Αλλά, ξέρετε, υπάρχει πάντα ένα όριο και αυτό το όριο κάθε φορά θα βρίσκεται, γιατί η Ευρώπη δεν θα χαρίσει το «καλό» της όνομα –δεν το έχει πάντα- προκειμένου να σας καλύψει.

Το νομοσχέδιο λοιπόν πρακτικά είναι ένα νομοσχέδιο μπίζνες και αυτό το λέω με κάθε συνείδηση. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο καταργεί μια πολύ καλή προσπάθεια, για την οποία -εγώ τότε ήμουν στις επιτροπές στο Βέλγιο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση- πήραμε πάρα πολλούς επαίνους, χαρήκαμε πάρα πολύ και εμείς και οι ευρωπαίοι εταίροι μας για το νομοσχέδιο για την επιτροπεία. Έπρεπε ήδη να υπάρχει, πριν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά το κάναμε. Θα προχωρούσαμε, αλλά βγήκατε στις εκλογές και δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε.

Τώρα, υπάρχουν δύο πράγματα τα οποία δείχνουν θράσος. Το ένα είναι τα ψέματα. Όλο αυτό στηρίζεται σε ψέματα. Εγώ θα σας αλιεύσω κάποια πράγματα που είπατε.

Δεν αναφέρομαι σε εσάς, κύριε Υπουργέ, δεν σας άκουσα.

«Ιδρύσαμε το Υπουργείο». Είστε καλά; Το κλείσατε το Υπουργείο. Μας βρίζατε όταν σας λέγαμε μην το κλείσετε το Υπουργείο, το κλείσατε γιατί θεωρήσατε ότι είναι άχρηστο και μετά από οκτώ μήνες το ανοίξατε.

«Έχουμε κάνει θεσμό τα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης». Στην υπουργεία μου έγιναν αυτά μαζί με τη UNHCR και μαζί και με τον Επίτροπο Στυλιανίδη.

«Θα έχουμε», σε αυτούς τους φορείς που θα φάνε τα λεφτά, «αυστηρά εξειδικευμένο προσωπικό». Πού; Αρκεί να έχει σπουδάσει ανθρωπιστικές επιστήμες, τίποτα άλλο, τίποτα δεν υπάρχει εξειδικευμένο.

«Στείλαμε τα παιδιά σχολείο». Επί των ημερών σας ποσοστιαία το μικρότερο ποσοστό παιδιών έχει πάει σχολείο. «Δεν έβγαλε η Φωτίου», η οποία φταίει συνήθως για όλα στην κοινωνική πολιτική, «τις ΚΥΑ». Τις ΚΥΑ τις έβγαλε και τις είδατε.

Πάμε τώρα στο Φαρμακονήσι. Τι θέλω να πω για το Φαρμακονήσι; Δεν θέλω να σας εγκαλέσω. Σας εγκαλέσαμε πολλές φορές στην ώρα του. Υπήρξαμε και φειδωλοί πολλές φορές στις κρίσεις μας για αυτό το γεγονός και εμένα προσωπικά καμιά φορά ο ήπιος τόνος μου παρεξηγείται, θεωρείται έλλειψη αποφασιστικότητας και σθένους. Το Φαρμακονήσι τι δείχνει; Ό,τι και να κάνετε θα φανεί. Δεν μπορεί να κρυφτεί αυτό που κάνετε. Δεν μπορεί να προσπαθείτε για τα ασυνόδευτα ανήλικα και να κάνετε push back στα συνοδευόμενα ανήλικα. Θα βγουν πάλι στη φόρα αυτά τα πράγματα.

Εγώ τελείωνα τις ομιλίες μου λέγοντας «μα δεν ντρέπεστε;» Τώρα πια ξέρω, δεν ντρέπεστε. Έκατσα και διάβασα στα Πρακτικά της Βουλής τις ομιλίες των Βουλευτών σας όταν πρώτο συζητήθηκε το Φαρμακονήσι. Έχει πολύ ενδιαφέρον. Ψάξτε να βρείτε τι λέγατε τότε. «Ο ΣΥΡΙΖΑ βοηθάει τους Τούρκους», αυτά που λέτε και τώρα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να χτυπήσει το Λιμενικό». Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει εκείνο, θα μας πάρει τις γυναίκες, θα μας φάει τα παιδιά, θα πιει το αίμα των εβραίων. Αυτά μετά από μερικά χρόνια κάποιος άλλος Μουζάλας θα τα διαβάσει στα Πρακτικά αυτών που λέτε σήμερα.

Κύριε Θεοχάρη, κάνατε μια πολύ έντιμη για την παράταξή σας ομιλία. Κατά τη δική μου την άποψη, μπορώ να έχω βάσιμες πολιτικές διαφωνίες, δεν ξεφύγατε και εσείς από μια λαθροχειρία. Δεν ισχυρίζομαι ότι στην ομιλία σας είπατε ψέματα, αλλά κοιτάξτε να δείτε τι είπατε στην ομιλία σας, για να το χρησιμοποιήσω, για το πού ζούμε. Λέτε: Την ώρα που όλη η Αττική καίγεται, η Μεγαλόπολη καίγεται, καινούργια φωτιά στα Μέγαρα, λέτε, ο μηχανισμός καταπολέμησης πυρκαγιών αρχίζει να λειτουργεί. Σας παρακαλώ πολύ, να προστατέψετε τον εαυτό σας από φράσεις οι οποίες είναι αναξιοπρεπείς. Σας ευχαριστώ πολύ.​

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/131077/Omilia-I.-Moyzala-gia-to-s-n-Ethniko-Systhma-Epitropeias-kai-Plaisio-Filoksenias-Asynodeytwn-Anhlikwn.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων