Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Ραλλία Χρηστίδου: «Η Δημόσια Διοίκηση χρειάζεται ουσιαστικές τομές που θα θωρακίσουν την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα.»

Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ραλλία Χρηστίδου, βουλεύτρια Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών  ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.  κατά την ομιλία της ως εισηγήτρια στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής επί της αρχής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών: «Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π., τροποποιήσεις στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. και στον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων, ρυθμίσεις για το σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης», μεταξύ άλλων, τόνισε ότι:

Το νομοσχέδιο δεν αποτελεί πραγματική και ουσιαστική μεταρρύθμιση, όπως επιχειρεί να το εμφανίσει η κυβέρνηση. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Πρόκειται για μία πρόχειρη προσέγγιση και με αποσπασματικές αλλαγές που δεν λύνουν τα δομικά προβλήματα της δημόσιας διοίκησης ούτε εξυπηρετούν την αξιοκρατία και τη διαφάνεια.

Η κυβέρνηση επαναφέρει και τροποποιεί διατάξεις προηγούμενων νόμων της, τους οποίους, μάλιστα, είχε πανηγυρικά παρουσιάσει ως “μεταρρυθμιστικούς” πριν από λίγα χρόνια. Πόσο μπορεί να θεωρηθεί “μεταρρύθμιση” η διεκπεραίωση βασικών υποχρεώσεων της Πολιτείας;  Πρόκειται για ασκήσεις επί χάρτου, χωρίς να προσφέρεται μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη λύση για τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος προσλήψεων.

Η διαδικασία προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π. αποτελεί πυλώνα διαφάνειας και αξιοκρατίας στο ελληνικό κράτος. Κάθε προσπάθεια επιτάχυνσης της διαδικασίας είναι καλοδεχούμενη, εφόσον όμως διασφαλίζεται ότι δεν θα υπονομευθεί η αξιοκρατία και η διαφάνεια που διακρίνει τον Α.Σ.Ε.Π.

Είχα αναδείξει από τον Σεπτέμβριο του 2023 το θέμα του Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2Γ/2022  στη Βουλή. Η κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο και  λήγει η ομηρία αρκετών επιτυχόντων που παραμένουν αδιόριστοι. Όμως τα προβλήματα παραμένουν. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης για χιλιάδες νέους επιστήμονες που δικαιούνται να γνωρίζουν το μέλλον τους.

Το νέο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων, το μπόνους παραγωγικότητας που εισάγεται, αν και ακολουθεί μια διεθνή τάση, δεν βασίζεται σε σαφή κριτήρια και ενδέχεται να δημιουργήσει αδικίες και άνιση μεταχείριση. Η παραγωγικότητα στο δημόσιο δεν μπορεί να μετρηθεί αποκλειστικά με αριθμούς.

Αν και η ενίσχυση της μοριοδότησης για απομακρυσμένες περιοχές είναι θετική, πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρές δικλείδες ασφαλείας για να αποφευχθούν καταχρήσεις και αδικίες.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δεν επιβαρύνουν περαιτέρω τον προϋπολογισμό, χωρίς να παρέχει σαφή και τεκμηριωμένα στοιχεία. Ασαφής και προσχηματική η ανάλυση των δημοσιονομικών επιπτώσεων.

Το δημόσιο συμφέρον δεν υπηρετείται με πρόχειρες και αποσπασματικές ρυθμίσεις. Χρειάζονται ουσιαστικές τομές που θα θωρακίσουν την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα στη δημόσια διοίκηση.

Για πληρέστερη ενημέρωση, επισυνάπτεται το αρχείο βίντεο της ομιλίας.

Ραλλία Χρηστίδου

Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

Αν. Συντονίστρια ΕΠΕΚΕ

Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ

Αθήνα Β3 Νότιος Τομέας

r.christidou@parliament.gr

raliachristidou@gmail.com

Τηλ. 210 3708478

Πρωτοσέλιδα

Νόμοι και Ψηφοφορίες

Ακολουθήστε μας

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Με το σύνθημα «Νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός» έγινε δεκτός στο Βύρωνα ο Αλέξης Τσίπρας που συνομίλησε με επαγγελματίες και κατοίκους

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στον Βύρωνα. (23.02.2022)