Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Αλέξης Τσίπρας: Τι περιμένετε για να φορολογήσετε υπερκέρδη 1,4 δισ., να γονατίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις; – Μέχρι στιγμής ζούμε την ακρίβεια Μητσοτάκη, δυστυχώς όχι ακόμα του πολέμου

Βασικά σημεία ομιλίας του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών

23/03/2022

Τι περιμένετε για να φορολογήσετε υπερκέρδη 1,4 δισ., να  γονατίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις; – Μέχρι στιγμής ζούμε την ακρίβεια Μητσοτάκη, δυστυχώς όχι ακόμα του πολέμου – Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που να πιστεύει στην παρέμβαση του κράτους που απεχθάνεστε, όχι manual νεοφιλελευθερισμού –  Επιδοτείτε την αισχροκέρδεια με ανεπαρκέστατα επιδόματα και αφήνετε αλώβητο το μηχανισμό αισχροκέρδειας – Έρχεται περίοδος πολεμικής οικονομίας και ο Μητσοτάκης σκέφτεται την τιμή των μετοχών και μην φορολογήσει τα υπερκέρδη λίγων  – Δεν κυβερνάτε για αυτούς που πλήττονται αλλά για αυτούς που κερδοσκοπούν – Χρειάζεται έκτακτο σχέδιο με παρέμβαση του κράτους, όχι μόνο για μέτρα ανεπαρκή και κουπόνια και επιδοτήσεις

– Κ. Μητσοτάκη πριν ανεβείτε στο βήμα ανησυχούσα, τώρα που κατεβήκατε το συναίσθημα είναι φόβος για αυτά που έρχονται. Συνεχίζετε να μην καταλαβαίνετε που βρισκόμαστε. τι έχει συμβεί τους έξι τελευταίους μήνες με δική σας ευθύνη.

– Πρώτη φορά σε συζήτηση που αφορά μέτρα στήριξης, δεν εγγράφονται ομιλητές της πλειοψηφίας. Μόνο 8 ομιλητές. Οι βουλευτές σας είναι απρόθυμοι να σας στηρίξουν.

– Ο πόλεμος θα επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια. Ο πληθωρισμός πήγε στο 7% πριν τον πόλεμο. Δεν καταλαβαίνετε τι περνούν αυτοί που όπως ανακαλύψατε είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους. Ή είναι εξαρτημένοι από το πενιχρό εισόδημα της μικρής και μεσαίας επιχείρησής τους. Τι ακριβώς βιώνουν εκατομμύρια αβοήθητα νοικοκυριά που τους χτυπάει η ακρίβεια εδώ και 6 μήνες.

– Δεν μπορούν να ανάψουν καλοριφέρ ή aircondition, όχι γιατί έχουν ψυχολογικά προβλήματα όπως είπε ο Υπουργός Οικονομίας, αλλά επειδή τους τελειώνει ο μισθός την 19η μέρα του μήνα.

– Συνεχίζετε με το manual της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας. Η κρίση δεν μπορεί να γιατρευτεί με λίγα περισσότερα από το δημόσιο ταμείο, αλλά με διαφορετική πολιτική. Βασική σας σκέψη είναι μην τυχόν και παρέμβουμε στην εσωτερική αγορά, μην τυχόν και αγγίξουμε τα υπερκέρδη, τα ουρανοκατέβατα κέρδη, όπως λέει η Κομισιόν, των ηλεκτροπαραγωγών εταιριών. Μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, που σπεύσατε να ιδιωτικοποιήσετε μέσα στην ενεργειακή κρίση. Μη τυχόν και διαταράξετε τα κέρδη των νέων μετόχων στη ΔΕΗ ή την τιμή στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Είναι μία λογική επικίνδυνη για μία περίοδο κρίσης.

– Η περίοδος που έρχεται δεν θα είναι οικονομικής κρίσης αλλά πολεμικής οικονομίας και εσείς σκέφτεστε τις τιμές των μετοχών, μην τυχόν και φορολογήσετε τα υπερκέρδη λίγων ιδιωτών.

– Το αντίδοτό σας, που χασκογελάτε κ. Μητσοτάκη, είναι να βγάζετε χρήματα από το δημόσιο ταμείο για να επιδοτείτε την αισχροκέρδεια, αφήνετε αλώβητο το μηχανισμό αισχροκέρδειας. Και δίνετε ανεπαρκέστατες ενισχύσεις για τον καταναλωτή, μπροστά στις υπέρογκες αυξήσεις που έχουν ήδη εγγραφεί στα τιμολόγια.

– Είπατε ότι οφείλουν όσοι έχουν υπερκέρδη, τώρα το ανακαλύψατε που το λέμε από το Σεπτέμβρη, να καταθέσουν μερίδιο. Οικειοθελώς θα το κάνουν; Γιατί αφήνετε ακόμα αλώβητο το μηχανισμό αισχροκέρδειας; Περιμένετε την άσκηση της ΡΑΕ; Εμείς την κάναμε την άσκηση. Δεν είναι σοβαρό μετα από έξι μήνες λεηλασίας να λέει πρωθυπουργός ότι ζήτησα τα στοιχεία από τη ΡΑΕ

– Με βάση στοιχεία από τη ΡΑΕ από τον Ιούλιο του 21, μέχρι και τον Φλεβάρη του 22, το μέσο πλήρες κόστος παραγωγής στις μονάδες φυσικού αερίου ήταν 153 ευρώ η Μεγαβατώρα, ενώ η μέση συνολική τιμή της Ελληνικής χονδρικής αγοράς, ήταν στα 202 ευρώ. Άρα 153 κόστισε, 202 πουλήσανε μεσοσταθμικά τους τελευταίους 8 μήνες. Που σημαίνει υπερκέρδος 49 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο κέρδος ήταν 2 ως 3 ευρώ τη μεταβατώρα.

– Με 49 ευρώ το κέρδος, το συνολικό υπερκέρδος των ηλεκτροπαραγωγών με μονάδες φυσικού αερίου, στο οκτάμηνο, ξεπέρασε το 1, 7 δις. Αν αφαιρέσουμε εκπτώσεις, προκύπτει το 1,4 δισ. Και εσείς δίνετε 600 εκατ. για να επιδοτείτε την αισχροκέρδεια. Και μιλάτε για λεφτόδεντρα.

– Αυτά είναι τα λεγόμενα ουρανοκατέβατα κέρδη που λέει η Κομισιόν ότι πρέπει να φορολογηθούν, να επιστραφούν στην κοινωνία που στενάζει. Από αυτά τα 1,4 δις, στη ΔΕΗ των γαλάζιων γκόλντενμπόυς, που θέλουν να φτιάξουν βιογραφικά στη πλάτη του Έλληνα καταναλωτή και να πλουτίσουν, αντιστοιχεί περίπου 1 δις ευρώ.

– Γιατί δεν παίρνετε πίσω αυτά τα υπερκέρδη; Τι περιμένετε να βγάλουν άλλα τόσα ή και περισσότερα το επόμενο εξάμηνο ; Να γονατίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις ; Για να μη πειράξετε τη τιμή στο ταμπλό, τα κέρδη του fund που πήρε το 17% της ΔΕΗ και την εύνοια τριών ιδιοκτητών εταιρειών ενέργειας που είδαν ουρανοκατέβατα κέρδη ;

– Δεν ζητάτε πλαφόν στην χονδρική στην Ελλάδα ή στη λιανική, αλλά στον χρηματιστηριακό κόμβο της Ολλανδίας.

– Για ποιανού τα συμφέροντα κυβερνάτε ; Του πολίτη, του καταναλωτή, του υγειούς επιχειρηματία ή των funds; Αυτό να απαντήσετε και να τα αφήσετε αυτά για τα λεφτόδεντρα.

– Την απάντηση την δίνετε μόνοι σας, αντί να φορολογήσετε τα υπερκέρδη, τους επιδοτείτε και από πάνω. Επιδοτείτε 0,12 ευρώ το λίτρο τα διυλιστήρια, χωρίς μάλιστα καμία εγγύηση ότι αυτή η ελάφρυνση θα μετακυλήσει και στους καταναλωτές.

– Αυτό που ζούμε μέχρι σήμερα είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη, δυστυχώς όχι ακόμη του πολέμου. Η ακρίβεια της ιδεοληψίας σας για τις αγορές, τα κέρδη και τις νεοφιλελεύθερες συνταγές.

– Μη μας ξαναπείτε λοιπόν άλλη φορά ότι δεν έχετε δημοσιονομικό χώρο και για αυτό δεν ενισχύετε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

– Είπατε ότι οι προτάσεις μας κοστίζουν 15 δισ. 1,5 κοστίζει για ένα χρόνο ο ΕΦΚ καυσίμων και 950 εκατ. η μείωση του ΦΠΑ για τα τρόφιμα. Πού είναι τα 15 δισ. ; Μιλάτε εσείς, που το 15 παραλάβαμε χάος και τη βγάλαμε από τα μνημόνια. Θράσος να λέτε εσείς ότι θέλουμε να τινάξουμε τα πάντα στον αέρα.

– Πάρτε πίσω τα κλεμμένα και προχωρήστε σε μέτρα που σας ζητάμε από το Σεπτέμβρη και θα ανακουφίσουν πραγματικά τους καταναλωτές. Μειώστε τον ΕΦΚ στα κατώτερα όρια που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μειώστε τον ΦΠΑ και στα καύσιμα και στα είδη μαζικής κατανάλωσης. Αυξήστε τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ. Βάλτε πλαφόν στο κόστος του καταναλωτή.

– Δείτε τι κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

·11 χώρες έχουν προχωρήσει σε μειώσεις φόρων (ΦΠΑ ή/και Φόρων στα Καύσιμα) Βέλγιο, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία,

·8 χώρες έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των τιμών ενέργειας λιανικής – Βέλγιο, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο

·5 χώρες έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των τιμών ενέργειας χονδρικής – Γαλλία Πορτογαλία Ρουμανία Ισπανία Ηνωμένο Βασίλειο · 7 χώρες έχουν προχωρήσει σε νομοθεσία για φόρο στα ουρανοκατέβατα κέρδη – Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο

– Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες στην ΕΕ που δεν έχουμε κάνει τίποτα και απλά επιδοτούμε την αισχροκέρδεια της ΔΕΗ και των παραγωγών.

– Σε μία τέτοια κατάσταση απαιτείται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν μπορεί να το εκπονήσει αλλά και να το φανταστεί.

– Συγκρίνετε διαρκώς τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και τι κάνατε εσείς που βρήκατε 37 δισ. , τη χώρα έξω από τα μνημόνια και το χρέος ρυθμισμένο. Και μιλάτε για τον ΕΝΦΙΑ, ποιος τον έφερε τον ΕΝΦΙΑ στη χώρα κ. Μητσοτάκη; Μήπως η κυβέρνηση που ήσασταν υπουργός;

– Κάνετε λαθροχειρία γιατί συγκαταλέγετε τη μείωση που κάναμε στον ΕΝΦΙΑ, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, το 2018 στις δικές σας. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ που κάνετε τώρα αφορά κυρίως το 5% των πολιτών, καταργείτε το συμπληρωματικό φόρο.

– Η επιβάρυνση των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στη μεσαία τάξη ισοδυναμεί σήμερα με δύο λογαριασμούς ΔΕΗ και τρία σούπερ μάρκετ.

– Δεν είμαστε στο 19, που υποσχεθήκατε στη μεσαία τάξη, όλα όσα λογαριάζατε να δώσετε μόνο στους έχοντες. Είμαστε στο 22, μετά από τη τραγωδία της πανδημίας και τη λεηλασία της ακρίβειας. Η μεσαία τάξη ξανά πληρώνει το μάρμαρο και βαρυγκωμά. Κινδυνεύει με τρομακτική απώλεια εισοδήματος ξανά. Οι αδύναμοι είναι αντιμέτωποι με την ενεργειακή φτώχεια.

– Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση ευθύνης, όχι της δικαιολογίας, αφοσιωμένη στη σοφία των αγορών, στις υποκλίσεις στην κερδοσκοπία και στα συμφέροντα των ισχυρών.

– Ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση που να μπορεί να αποδεχτεί ότι το λόγο έχει το Δημόσιο, η κρατική παρέμβαση, το κράτος που τόσο πολύ απεχθάνεστε.

– Παρέμβαση του κράτους όχι μόνο για μέτρα ανεπαρκή και κουπόνια και επιδοτήσεις, αλλά για τη διαμόρφωση τιμών, τη διακίνηση και επάρκεια αγαθών πρώτης ανάγκης, την προστασία των ευάλωτων.

– Δεν προσδοκούμε ότι μπορείτε να αλλάξετε ρότα, για αυτό και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη και να οργανώσουμε εκείνα τα οικονομικά, κοινωνικά, και πολιτικά μέτωπα, που θα αποτρέψουν την μετατροπή της κρίσης σε κοινωνική τραγωδία.

– Αποδείξαμε στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων ότι μπορούμε και θέλουμε εκεί που άλλοι δεν μπορούν και δεν θέλουν.

– Απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις, δεν αναζητάτε λύσεις, αλλά διαρκώς δικαιολογίες κ. Μητσοτάκη. Είτε πρόκειται για την πανδημία, είτε για φυσικές καταστροφές, είτε για την οικονομία, μονίμως προσπαθείτε να κρυφτείτε πίσω από το μεγάλο διεθνές πρόβλημα. Τη πανδημία, την κλιματική κρίση, την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο. Όμως αποδειχτήκατε επιταχυντής και πολλαπλασιαστής όλων των κρίσεων στη χώρα μας.

– Οι πολίτες δεν εκλέγουν κυβερνήσεις για να τους λένε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα και πόσο δεν μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε. Ούτε για να μετατρέπουν τα προβλήματα των μη προνομιούχων σε κέρδη για τους προνομιούχους.

– Πήρατε κοντά ένα δις το χρόνο από τους συνταξιούχους για να το δώσετε στα funds για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης. 3 δις λιγότερα στα τρία αυτά χρόνια οι συνταξιούχοι. Υποσχεθήκατε αύξηση εισοδήματος και κόψατε 3 δισ. Και τώρα δίνετε 135 εκατομμύρια σε λιγότερους από το ένα τρίτο εξ αυτών και ζητάτε να σας πούμε και μπράβο. Δεν ντρέπεστε;

– Εδώ δεν ντραπήκατε που έχετε φτάσει στο αστρονομικό πόσο των 6,6 δις τις απευθείας αναθέσεις και τους κλειστούς διαγωνισμούς τη περίοδο από την έναρξη της πανδημίας και μέχρι τέλος του 21. Αυτό το πάρτυ δεν έχει ξαναγίνει.

– Έχετε γεμίσει τη ΔΕΗ, το ΔΕΔΗΕ, τον ΕΦΚΑ (256 στελέχη εκτός ΑΣΕΠ) με γαλάζια γκόλντενμπόυς , με προκλητικούς μισθούς από 8.000 εως 28.000 ευρώ, που δίνουν μάλιστα και μπόνους στους εαυτούς τους ενώ τα νοικοκυριά στενάζουν. Πώς θα αντικρύσετε τους ψηφοφόρους σας; Τι θα πείτε; Τα δικά μας παιδιά παίρνουν μπόνους και παχυλούς μισθούς και για την ακρίβεια φταίει η Πούτιν; Πείτε τα.

– Αφήνετε τα υπερκέρδη τη ενέργειας 1,4 δις μέχρι τώρα αλώβητα. Την ώρα που νοικοκυριά είναι σε απόγνωση και επιχειρήσεις ένα βήμα πριν το λουκέτο.

– Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει με μία κυβέρνηση που έχει όλες τις λάθος απαντήσεις.

– Γνωρίζατε ότι για να περιορίσουμε την πίεση στο ΕΣΥ, έπρεπε να ενισχυθεί σε υποδομές και προσωπικό, δεν το κάνατε. 16.519 συμπολίτες μας πέθανα εκτός ΜΕΘ και εσείς μας λέγατε ότι είναι το ίδιο να είναι κάποιος εντός και εκτός ΜΕΘ.

– Γνωρίζατε ότι για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση έπρεπε η ΔΕΗ να είναι εργαλείο στα χέρια του κράτους. Ιδιωτικοποιήσατε τη ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

– Γνωρίζετε ότι για να μην ξεφύγει το κόστος στα καύσιμα έπρεπε να μειωθεί ο ΕΦΚ στα κατώτατα όρια που ορίζει η ΕΕ, αλλά δύο φορές καταψηφίσατε αντίστοιχη τροπολογία που φέραμε. Και μας κάνετε και πλάκα ότι θα ευνοηθούν τα Καγιέν. Και ο άνθρωπος που θέλει να πάει στη δουλειά του και πληρώνει 200 ευρώ παραπάνω.

– Γνωρίζετε ότι για να μην εκτοξευθούν οι τιμές στα βασικά αγαθά, έπρεπε να μπει πλαφόν στις τιμές και να γίνουν έλεγχοι στην αγορά αλλά 8 μήνες παριστάνετε το τροχονόμο στα καρτέλ και στο σαρωτικό κύμα της ακρίβειας.

– Δεν κυβερνάτε γι’ αυτούς που πλήττονται αλλά γι’ αυτούς που στα δύσκολα βρίσκουν την ευκαιρία να επωφεληθούν, να πλουτίσουν, να κερδοσκοπήσουν.

– Εμείς ζητάμε εκλογές επίσημα και παίρνουμε το κόστος. Ποιος διακινεί ότι έχετε πάρει την απόφαση νααυτοεξευτελιστείτε αλλάζοντας δεύτερη φορά στην ίδια θητεία τον εκλογικό νόμο; Αν είστε τόσο υπεύθυνος πάρτε θέση: Προτίθεστε να φέρετε νέο εκλογικό νόμο δεύτερη φορά στην ίδια θητεία; Πείτε μας αλήθεια τόσο βαθιά απεγνωσμένος είστε ;

– Κάντε ό,τι καταλαβαίνετε, αλλά τελειώνετε, πριν οι ζημιές γίνουν ανεπίστρεπτες για τη χώρα και την κοινωνία. Είμαστε εδώ και σας περιμένουμε με ευθύνη απέναντι στη χώρα και το λαό.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/124359/Al.-Tsipras:-Ti-perimenete-gia-na-forologhsete-yperkerdh-14-dis.-na–gonatisoyn-noikokyria-kai-epicheirhseis—Mechri-stigmhs-zoyme-thn-akribeia-Mhtsotakh-dystychws-ochi-akoma-toy-polemoy.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων