Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Κυριακή Μάλαμα – Ρένα Δούρου για τη διάσωση του Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν: Μια μοναδική δομή για τις παραστατικές τέχνες της χώρας που πρέπει να θωρακιστεί θεσμικά

Η διάσωση του Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν του Δήμου Βύρωνα, κόντρα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ήταν στο επίκεντρο της επίσκεψης σήμερα στο χώρο κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

8/12/2023

Το κλιμάκιο αποτελούνταν από την Τομεάρχη Πολιτισμού και βουλευτή Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα, την Τομεάρχη Εξωτερικών και βουλευτή Β2 Αθηνών ένα Δούρου, την Δώρα Μανιάτη, συνεργάτη του γραφείου του Τομεάρχη Οικονομικών και Βουλευτή Β3 Αθήνας Νίκου Παππά και την Ελένη Φραγκούλη, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού του κόμματος καθώς και την Ελένη Βασιλοπούλου, Περιφερειακή Σύμβουλο και την Λούκα Μαρία, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Το κλιμάκιο συναντήθηκε με την καλλιτεχνική διευθύντρια και στελέχη του Κέντρου, ξεναγήθηκε στο διατηρητέο κτίριο που στεγάζεται κι ενημερώθηκε για το έργο και τις δράσεις αυτού του σημαντικού πολιτιστικού τοπόσημου.

Βασικό θέμα της συνάντησης αποτέλεσε ο συντονισμός της προσπάθειας για την ακύρωση των κυβερνητικών σχεδιασμών, που αφορούν την κατάργηση της διοικητικής αυτονομίας του Κέντρου από 1 Ιανουαρίου 2024, εξαιτίας του νόμου της οριζόντιας κατάργησης των νομικών προσώπων του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Τα στελέχη του Κέντρου υπογράμμισαν ότι μία τέτοια διοικητική αλλαγή είναι σε λάθος κατεύθυνση σε ότι αφορά με το Κέντρο Χορού Ντάνκαν, το οποίο αποτελεί μοναδική δομή, με διεθνή δράση, σε έναν τομέα των παραστατικών τεχνών, τον χορό, ο οποίος παλεύει για την ακαδημαϊκή αποκατάσταση του και για την διασφάλιση των αυτονόητων δικαιωμάτων για τους καλλιτέχνες χορευτές. Τόνισαν την ανάγκη να διατηρηθεί η διοικητική αυτονομία του Κέντρου και λόγω της συμμετοχής του σε μείζονα διεθνή κι ευρωπαϊκά προγράμματα.

Οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύτηκαν να επαναφέρουν άμεσα το θέμα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ζητώντας εκ νέου από το Υπουργείο Εσωτερικών την εξαίρεση του Κέντρου από τις οριζόντιες διατάξεις κατάργησης των νομικών προσώπων των Δήμων, τονίζοντας την ανάγκη θεσμικής θωράκισης αυτής της μοναδικής δομής για τις παραστατικές τέχνες στη χώρα. Ταυτόχρονα, σημείωσαν ότι θα έρθουν σε άμεση συννενόηση με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ώστε το συγκεκριμένο αίτημα να λάβει κι ευρωπαϊκή διάσταση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει δεσμευτεί προγραμματικά για την στήριξη του χορού και των ανθρώπων του, μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην ακαδημαϊκή ενδυνάμωση του, στην αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων των χορευτών και των καθηγητών χορού και βέβαια μέσα από την στήριξη των δομών που προωθούν την παραστατική αυτή τέχνη και τον σύγχρονο πολιτισμό, όπως είναι το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν.

Κ. Μάλαμα - Ρ. Δούρου για τη διάσωση του Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν

Κ. Μάλαμα - Ρ. Δούρου για τη διάσωση του Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν

 

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/152736/K.-Malama—R.-Doyroy-gia-th-diaswsh-toy-Kentroy-Meleths-CHoroy-Isidwras-kai-Ra%CF%8Bmondoy-Ntankan:-Mia-monadikh-domh-gia-tis-parastatikes-technes-ths-chwras-poy-prepei-na-thwrakistei-thesmika.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων