Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Νίκος Παππάς: Δημιουργείτε θύλακες ασυδοσίας, αδιαφάνειας και συνέχισης των πολιτικών της ακρίβειας – βίντεο

Τοποθέτηση του βουλευτή Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών και εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την εταιρική διακυβέρνηση των ανωνύμων εταιρειών του δημοσίου (1η Επιτροπή)

15/09/2022

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, τόσο για τις κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ όσο και για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εταιρική διακυβέρνηση των ανωνύμων εταιρειών του δημοσίου, άσκησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς.

Κατά την τοποθέτησή του, επεσήμανε την «εκκωφαντική σιωπή» Μητσοτάκη για σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως το τι γίνεται με το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου σήμερα «έχουν πρόσβαση για αναχρηματοδότηση με χαμηλά επιτόκια μόνο οι επιχειρήσεις οι οποίες, ούτως ή άλλως, έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό». Ενώ σχολιάζοντας την εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ τόνισε πως προκύπτει το εξής: «10 δισ. ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων πάνε για να ταΐσουν το τέρας της αισχροκέρδειας. Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαμε να επαναγοράσουμε τη ΔΕΗ, όχι μία αλλά πέντε φορές με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, η οποία είναι στα 2 δισ. ευρώ».

Σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν νοιάζεται για την εταιρική αλλά για την «επιτελική» διακυβέρνηση των ΔΕΚΟ. Μεταξύ άλλων, είπε ότι η Ν.Δ. «παίρνει την αρμοδιότητα της εκπόνησης των επιχειρησιακών σχεδίων των ανωνύμων εταιρειών του δημοσίου από την πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων και την παραδίδει στις διοικήσεις των εταιρειών», αφαιρώντας, επί της ουσίας, τον έλεγχο, τη χάραξη και την εκπόνηση πολιτικής από την εκλεγμένη κυβέρνηση. Αφού σημείωσε πως πρόκειται για «στοχευμένη μείωση του ρόλου της πολιτικής ηγεσίας», αναρωτήθηκε αν ο αρμόδιος υπουργός «θα μπορούσε, με τις υπό συζήτηση προβλέψεις του νομοσχεδίου, να ελέγξει τη διοίκηση του ΟΑΣΑ για την αγορά ιατρικών γαντιών για την προστασία από τον κορωνοϊό από ένα επιπλάδικο στις Σέρρες, κόστους 250 χιλιάδων ευρώ, όπως είχε γίνει πέρυσι».

Αναφερόμενος σε άλλη πρόβλεψη του νομοσχεδίου, είπε πως νομοθετείται η παρέκκλιση από τις προβλέψεις του νόμου 4412/2016 για τις απευθείας αναθέσεις, χωρίς καν να υπάρχει αιτιολόγηση στην αιτιολογική έκθεση. Ζητώντας, στη συνέχεια, από τον παριστάμενο υφυπουργό Οικονομικών να εξηγήσει σε ποιο ύψος θα κινούνται οι απευθείας αναθέσεις που θα μπορούν να κάνουν οι διοικήσεις των εταιρειών, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ο Νίκος Παππάς εξέφρασε την αντίρρηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην «έξωση» του ΑΣΕΠ από τις διαδικασίες προσλήψεων στις ΔΕΚΟ και συμπλήρωσε ότι πλέον «οι προσλήψεις του νέου προσωπικού θα γίνονται έξω από τις συλλογικές συμβάσεις, ενώ η πλήρωση των θέσεων γενικών διευθυντών και διευθυντών θα γίνεται χωρίς διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια, ενώ προβάδισμα θα έχουν υποψήφιοι εκτός των εταιρειών αυτών».

Σχετικά με τη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, σημείωσε ότι «το πρόβλημα για τη μη δανειοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν είναι η ασύμμετρη πληροφόρηση των τραπεζών για χρέη προς το δημόσιο και τα ταμεία. Το πρόβλημα είναι ότι τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν αποκλείσει το 96% των επιχειρήσεων ως αφερέγγυες, όπως έχει πει και ο κεντρικός τραπεζίτης». Πρότεινε, μάλιστα, το «πιστωτικό σκορ» που θα βγαίνει για πολίτες και επιχειρήσεις, να εφαρμοστεί και για τα κόμματα και το πολιτικό προσωπικό, με αναδρομική ισχύ, ώστε να διαπιστωθεί αν η όποια δανειοδότησή τους γίνεται ή έγινε με όρους ισότιμους της δανειοδότησης των πολιτών ή των επιχειρήσεων.

Συνοψίζοντας τη βασική στόχευση του νομοσχεδίου, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανέφερε: «Είναι προφανές ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Η προσπάθειά σας να φτιάξετε θύλακες ασυδοσίας, αδιαφάνειας και συνέχισης των πολιτών της ακρίβειας θα αποτύχει». Και κατέληξε: «Έχετε παραδεχθεί ότι δεν μπορείτε να σχηματίσετε κυβέρνηση ούτε από την πρώτη ούτε από τη δεύτερη κάλπη. Και έφτασε ο κ. Μητσοτάκης να εκλιπαρεί τον Αλέξη Τσίπρα για αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το πλειοψηφικό μήπως και καταφέρει να συσπειρώσει δυνάμεις. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση».

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/133113/N.-Pappas:-Dhmioyrgeite-thylakes-asydosias-adiafaneias-kai-synechishs-twn-politikwn-ths-akribeias—binteo.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Με το σύνθημα «Νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός» έγινε δεκτός στο Βύρωνα ο Αλέξης Τσίπρας που συνομίλησε με επαγγελματίες και κατοίκους