Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Νίκος Παππάς: Είμαστε 32οι στους 36 στην ανάπτυξη, πληρώνουμε 7 δισ. περισσότερο ΦΠΑ από το 2021, χάνουμε 40 δισ. από την πώληση των τραπεζών – Προτείνουμε αύξηση μισθών, μείωση ΦΠΑ, προοδευτικό φορολογικό συντελεστή για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις

Τοποθέτηση του Νίκου Παππά, γενικού εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια

13/12/2023

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2024, ενός προϋπολογισμού που «δεν απαντά στην κρίση ακρίβειας, στην κρίση χρέους, στη στεγαστική και κλιματική κρίση», όπως χαρακτηριστικά είπε, άσκησε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς.

Επεσήμανε, απευθυνόμενος στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ότι «επιμένετε να παρουσιάζετε ένα αναπτυξιακό θαύμα, ενώ η Ελλάδα είναι 25η στους 36 της Ευρώπης στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ την περίοδο 2019 – 2021 και 32η στους 36 στην αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ». Για να συμπληρώσει αμέσως μετά ότι «κανένα αναπτυξιακό θαύμα δεν έχει συμβεί και για αυτό τον λόγο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι στο 55% της ευρωζώνης, όταν πριν την κρίση χρέους ήταν στο 70%».

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές αναφορές περί μείωσης των φόρων, ο Νίκος Παππάς αντέτεινε ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει κάνει ρεκόρ 27ετίας στους φόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς πλέον ανέρχονται στο 29% του ΑΕΠ, ενώ αν προσθέσουμε και τις εισφορές, το ποσοστό ανεβαίνει στο 43%». Ένα ακόμα στοιχείο που κατέθεσε αφορά τα έσοδα από ΦΠΑ, τα οποία «αυξήθηκαν κατά 40% από το 2021, 7 δισ. ευρώ παραπάνω δηλαδή».

Μιλώντας για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, υπογράμμισε ότι «η οδηγία που ενσωματώθηκε, σας είπε να προστατεύσετε την α’ κατοικία και τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο και δεν το κάνατε, η οδηγία δεν ζήτησε ακατάσχετο λογαριασμό και εύνοια στους servicers αλλά το κάνατε. Έτσι αντιλαμβάνεστε τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους».

Ο Νίκος Παππάς προειδοποίησε για μία ακόμα φορά ότι η απόσυρση του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών θα επιφέρει, σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ, ζημιές άνω των 40 δισ. ευρώ για το δημόσιο και κάλεσε σε άμεση συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, με τη συμμετοχή της διοίκησης του Ταμείου, όπως έχει ζητήσει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εδώ και αρκετό καιρό.

Παρουσιάζοντας την πρόταση του κόμματος για την ανάσχεση των μεγάλων κρίσεων, κατέθεσε ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει προτάσεις:

·Για την ανάσχεση της ακρίβειας
-«Προτείνουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ με τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων».

-«Προτείνουμε την αύξηση των μισθών του δημοσίου κατά 10%, την επαναφορά της 13ης σύνταξης, την αύξηση 7,5% στους συνταξιούχους ανεξαρτήτως ύπαρξης προσωπικής διαφοράς. Για να πλησιάσουν έστω τον πληθωρισμό τροφίμων.

-«Προτείνουμε τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% (0% για παιδικές τροφές, γάλα, ψωμί)».

·Για το φορολογικό

-«Προτείνουμε αφορολόγητο στις 10 χιλιάδες ευρώ για όλους, με ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό για τις επιχειρήσεις. Προτείνουμε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους».

-«Προτείνουμε ενιαία προοδευτική φορολόγηση φυσικών προσώπων ανεξάρτητα της πηγής εισοδήματος. Προτείνουμε προοδευτικό συντελεστή και για τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να ελαφρυνθούν οι μικρότερες, όπως έχει γίνει σε Βρετανία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Ολλανδία».

·Για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και τα κόκκινα δάνεια

-«Προτείνουμε τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου».

-«Προτείνουμε την προστασία της α’ κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης, της αγροτικής γης. Η αντικειμενική αξία του υπό προστασία ακινήτου θα πρέπει να είναι ως 300 χιλιάδες ευρώ και το μηνιαίο διαθέσιμο εισόδημα να φτάνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, προσαυξημένες κατά 70%».

-«Προτείνουμε η Αναπτυξιακή Τράπεζα να αγοράζει από τα funds πακέτα κόκκινων δανείων, για το κούρεμα και τη ρύθμισή τους».

Όπως τόνισε ο γενικός εισηγητής, «για εμάς η Ανάπτυξη δεν είναι απλά η μεγέθυνση του ΑΕΠ. Είναι η βελτίωση της συλλογικής ευημερίας και η δίκαιη κατανομή του πλούτου. Η δυνατότητα για δημιουργία. Η αξιοποίηση των ανθρώπινων και υλικών πόρων για να παράγουμε περισσότερη προστιθέμενη αξία. Για να θωρακίσουμε την Ελλάδα από εξωτερικές διαταραχές και να την αναβαθμίσουμε γεωπολιτικά ως ένα κόμβο εμπορίου, ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «η Ν.Δ. δεν εγγυάται τον πολύπλευρο εκσυγχρονισμό, εγγυάται την αναπαραγωγή και γιγάντωση των κρίσεων. Για αυτό μια μεγάλη προοδευτική στροφή είναι αναγκαία στην Ελλάδα. Αλλά και στην Ευρώπη, όπου πρέπει να προχωρήσει στην εμβάθυνση και την ομοσπονδοποίησή της. Για να γεφυρώνει ανισότητες μεταξύ των χωρών και εντός των κοινωνιών».

Μιλώντας για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είπε ότι «εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση. Αγωνίζεται να ενώσει όλες τις θετικές παραδόσεις του αριστερού και προοδευτικού κινήματος. Όχι να δικαιώσει τη μία παράδοση έναντι άλλης. Δεν κινείται πάνω σε μνημονιακά απόνερα. Δεν επιθυμεί να εφαρμόσει εθελοντικά πολιτικές που διχάζουν την κοινωνία, όπως κάνει η Ν.Δ. Είμαστε η δύναμη που έχει προγραμματικό ορίζοντα, πέρα και πάνω από μεταμνημονιακά απόνερα. Που μπορεί να κινητοποιήσει τις ζωντανές δημιουργικές δυνάμεις της χώρας προς ένα μέλλον δικαιοσύνης».

Καταλήγοντας, ανέφερε: «Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό. Υπερψηφίζουμε την ανάγκη για μια μεγάλη αλλαγή στην πορεία της χώρας».

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ολόκληρη η ομιλία

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/152894/N.-Pappas:-Eimaste-32oi-stoys-36-sthn-anaptyksh-plhrwnoyme-7-dis-perissotero-FPA-apo-to-2021-chanoyme-40-dis-apo-thn-pwlhsh-twn-trapezwn—Proteinoyme-aykshsh-misthwn-meiwsh-FPA-proodeytiko-forologiko-syntelesth-gia-fysika-proswpa-kai-epicheirhseis.html

 

Πρωτοσέλιδα

Νόμοι και Ψηφοφορίες

Ακολουθήστε μας

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Με το σύνθημα «Νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός» έγινε δεκτός στο Βύρωνα ο Αλέξης Τσίπρας που συνομίλησε με επαγγελματίες και κατοίκους

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στον Βύρωνα. (23.02.2022)