Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Νίκος Παππάς: Νομοθετείτε τη ζημία του δημοσίου

Τοποθέτηση του Νίκου Παππά, τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΤΧΣ

14/06/2022

«Η εθνική αντιπροσωπεία καλείται να ψηφίσει μια τεράστια μεταφορά πλούτου. Από τους φορολογούμενους, που έχουν καταβάλλει 40 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, προς όσους θα επωφεληθούν από την πώληση των μετοχών των τραπεζικών ιδρυμάτων, που κατέχει το ΤΧΣ, σε τιμές κάτω του κόστους κτήσης αλλά και της χρηματιστηριακής τους τιμής», τόνισε ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). «Αποδεικνύετε ότι δεν χρειάζεστε κανέναν εξωτερικό εξαναγκασμό για να ζημιώσετε το δημόσιο», συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επεσήμανε ότι το νομοθέτημα του υπουργείου Οικονομικών δεν απαντά στην αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να ανταποκριθεί στον θεμελιακό του ρόλο, δηλαδή στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, και στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας που θέλει μόνο το 3% των ελληνικών επιχειρήσεων να είναι φερέγγυες.

Για να προσθέσει, αμέσως μετά, πως «κάποιος κακόπιστος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι εδώ έχουμε ένα δούναι και λαβείν μεταξύ του κόμματός σας και των ηγεσιών των τραπεζών. Το κόμμα σας, υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη, διπλασίασε τα χρέη του προς τις τράπεζες, από 200 εκατ. σε 400 εκατ. ευρώ. Λεηλατείτε το ίδιος σας το κόμμα». Κάλεσε, μάλιστα, τους βουλευτές της Ν.Δ., αν διαφωνούν με όσα ανέφερε, να προστρέξουν στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που λέει ότι τα υπερχρεωμένα κόμματα θα πρέπει να καταβάλλουν το 75% της κρατικής τους επιχορήγησης και οι βουλευτές τους το 40% των αποζημιώσεών τους για να πληρωθούν τα υπέρογκα αυτά χρέη.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, ο Νίκος Παππάς επεσήμανε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη «κάνει “χαρτοπόλεμο” τα 40 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ποσό που αντιστοιχεί σε ένα ακόμα “μαξιλάρι”», ότι η ίδια «ανοίγει, χωρίς δημόσιο έλεγχο, τον δρόμο για μια μεγάλη εκκαθάριση στην ελληνική οικονομία», πως «φιμώνει το δημόσιο ενόψει αποφάσεων που έχουν να κάνουν με τα κόκκινα δάνεια» και ότι «καταργεί το βέτο του δημοσίου σε σχέση με τη διανομή μερισμάτων και μπόνους, με στόχο να χρυσοπληρώνονται όσοι ζημιώνουν το δημόσιο».

Ο ίδιος, αφού επεσήμανε ότι η παράδοση της διαχείρισης του Ταμείο Ανάκαμψης στις τράπεζες θα σημάνει τον αποκλεισμό της Πολιτείας από τη χάραξη της αναπτυξιακής στρατηγικής, υπογράμμισε την ανάγκη ισχυρής παρουσίας του δημοσίου στον τραπεζικό τομέα, ώστε το ίδιο να θέτει τις αναπτυξιακές προτεραιότητες.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των μεταφορών, επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για μείωση της τιμής της μηνιαίας κάρτας μετακινήσεων στα 9 ευρώ, κατά τα πρότυπα της Γερμανίας, ενώ απαντώντας σε κυβερνητικές αιτιάσεις περί οικονομικής στενότητας, ανέφερε πως το ετήσιο κόστος αυτής της πολιτικής δεν θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ για έναν χρόνο, με τα οφέλη για τα ΜΜΜ και την κοινωνία να είναι πολλαπλά εν μέσω των αλλεπάλληλων κρίσεων.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/129065/N.-Pappas:-Nomotheteite-th-zhmia-toy-dhmosioy.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων