Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Νίκος Παππάς: Οι φοιτητές ζουν το δικό τους 1-1-4 απέναντι στη συνταγματική σας αποστασία

Τοποθέτηση του Νίκου Παππά, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων

7/3/2024

Σημεία ομιλίας:

«Αν δεν θέλετε να φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό, αυξήστε τις θέσεις των εισακτέων».
«Δεν σας αφορά η αριστεία, νοιάζεστε μόνο για την οικονομική ευρωστία. Δεν σας ενοχλεί αν κάποιος μπαίνει στην ιδιωτική σχολή ιατρικής με 9,5».
«Η νεολαία μας ζει το δικό της 1-1-4 απέναντι στη συνταγματική σας αποστασία. Ασκεί τον δικό της συνταγματικό πατριωτισμό».

Αναλυτικό Δελτίο Τύπου:

«Η δημόσια εκπαίδευση είναι το κοινό έδαφος των ιστοριών των εργατών, των τεχνιτών, των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των σκληρά εργαζόμενων ανθρώπων, που θεώρησαν ότι είναι ύψιστο καθήκον τους να στερηθούν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους και αυτά με τη σειρά τους να σπουδάσουν τα δικά τους παιδιά, είναι το κοινό έδαφος της σύγχρονης ιστορίας της χώρας», τόνισε ο Νίκος Παππάς στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Συμπληρώνοντας ότι «η ρίζα της δημόσιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, η κεντρική της αρχή είναι ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί απόλυτο ταβάνι για την πρόσβαση σε αυτή η οικονομική δυνατότητα της οικογένειας. Αυτή την κεντρική αρχή την παραβιάζετε. Για εσάς, τα παιδιά των μη εχόντων πρέπει να έχουν ταβάνι το “μέχρι ψυκτικός στο Περιστέρι”, όπως είχε πει ο κ. Μητσοτάκης».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκε και «στις προσδοκίες, τις αρχές, τις αξίες που οδήγησαν την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου, 60 χρόνια πριν, να προχωρήσει σε μια σπουδαία μεταρρύθμιση στην Παιδεία με τους Ευ. Παπανούτσο και Λ. Ακρίτα, με δωρεάν βιβλία, κατάργηση διδάκτρων, κ.ά.».

Επεσήμανε ακόμα ότι «έχει καταρρεύσει το δίδυμο των επιχειρημάτων που χρησιμοποιείτε στον δημόσιο διάλογο. Λέτε ότι φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό. Αν δεν θέλετε να φεύγουν, αυξήστε τις θέσεις των εισακτέων. Επίσης, μας έχετε σερβίρει όλα τα λουλούδια περί αριστείας. Τελικά, όμως, την  αριστεία δεν την αξιολογείτε ως σημαντική. Αντιθέτως, προκρίνεται την οικονομική ευρωστία. Δεν σας απασχολεί που κάποιος θα μπορεί να μπαίνει στην ιδιωτική σχολή της ιατρικής με 9,5 όταν στην ιατρική Αθήνας μπαίνει με 19,5». Προσθέτοντας πως «το χειρότερο είναι ότι η πολιτική σας επιλογή στέλνει μήνυμα στα παιδιά ότι μπορούν και να μην κοπιάσουν για να μπουν στον συναρπαστικό κόσμο της γνώσης, αλλά να εξαγοράσουν όσα με κόπο πετυχαίνουν οι συμμαθητές τους».

Ο Νίκος Παππάς κατέληξε, λέγοντας το εξής: «Οι φοιτητές μάς κάνουν περήφανους. Μας γεμίζουν με συγκίνηση και ελπίδα, εσάς με φόβο και ανησυχία. Δεν αγωνίζονται μόνο για τις σπουδές τους και τον κόπο τους. Αγωνίζονται για να υπερασπιστούν και το Σύνταγμα, ζουν το δικό τους 1-1-4 απέναντι στη δική σας συνταγματική αποστασία, στην κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16, στην κατάφωρη εμπορευματοποίηση της Παιδείας. Γράφουν τη δική τους ιστορία».

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων