Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Νίκος Παππάς: Προβληματισμός από τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης – Απαιτείται διαφάνεια και διάχυση των πόρων, όχι υπερσυγκέντρωση με αποκλεισμό των ΜμΕ

Συνάντηση του Νίκου Παππά, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Luc Tholoniat και Johannes Luebking, για την πορεία εκτέλεσης του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας / Ταμείο Ανάκαμψης

14/3/2024

Ο Νίκος Παππάς ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και πραγματοποίησε συνάντηση με τον Luc Tholoniat, διευθυντή στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων (DG ECFIN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και τον Johannes Luebking, επικεφαλής σύμβουλο της Ειδικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κατά τη συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του κόμματος, του ιδίου αλλά και της αγοράς για την αποτελεσματικότητα με την οποία η κυβέρνηση της Ν.Δ. διαχειρίζεται τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, μεταφέροντας και την άποψη των εκπροσώπων της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας.

Όπως επεσήμανε στους Luc Tholoniat και Johannes Luebking:

· Παρά τα 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, που έπεσαν στην αγορά το 2023, οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας έπεσαν στο 2% και οι επενδύσεις καταβαραθρώθηκαν στο 4% (από το 15% που προβλέπονταν). Η έλλειψη σχεδιασμού, διαβούλευσης και αποτελεσματικότητας από μέρους της διοίκησης οδηγούν σε χαμηλό ως μηδενικό αποτύπωμα στην οικονομία.

· Από τα 10,6 δισ. ευρώ δανείων που έχουν δοθεί μόνο το 1,5 δισ. ευρώ έχει πάει στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κάτι που καταγράφει η μελέτη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, που παρέδωσε στους εκπροσώπους της Ε.Ε., και περιγράφει με κάθε ευκαιρία η διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), φορείς με τους οποίους υπάρχει διαρκής επαφή για θέματα του κλάδου.

· Τα κριτήρια που θέτουν οι τράπεζες αποκλείουν από τη δανειοδότηση το συντριπτικό μέρος της επιχειρηματικότητας, που στηρίζει το 90% των θέσεων εργασίας στη χώρα μας. Κατά τη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έπρεπε να παίζει τον πρώτο ρόλο στη διαχείριση των κονδυλίων.

· Σε ορισμένες περιπτώσεις δανειοδότησης, για παράδειγμα αυτές κάποιων εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων για την εισαγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, εγείρονται ερωτηματικά ως προς την τήρηση της αρχής της προσθετικότητας.

· Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει απεντάξει από το Ταμείο κρίσιμα έργα υποδομής, όπως οι διάδρομοι 5G, τα ηλεκτρονικά διόδια, η ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου στη βόρεια Ελλάδα και αντιπλημμυρικά έργα.

Ο Νίκος Παππάς τόνισε, τέλος, ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και η διαχείρισή του χρειάζονται διαφάνεια και διάχυση των πόρων, όχι υπερσυγκέντρωση με αποκλεισμό των ΜμΕ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, συνοδεύοντας τον τομέαρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο Αποστόλης Μακρυκώστας, πρώην γενικός γραμματέας Βιομηχανίας και ο Δημήτρης Καψάλης, συνεργάτης του τομέα και στέλεχος της ΜΟΔ ΑΕ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων).

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/156302/N.-Pappas:-Problhmatismos-apo-th-diacheirish-toy-Tameioy-Anakampshs—Apaiteitai-diafaneia-kai-diachysh-twn-porwn-ochi-ypersygkentrwsh-me-apokleismo-twn-MmE.html

 

Πρωτοσέλιδα

Νόμοι και Ψηφοφορίες

Ακολουθήστε μας

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Με το σύνθημα «Νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός» έγινε δεκτός στο Βύρωνα ο Αλέξης Τσίπρας που συνομίλησε με επαγγελματίες και κατοίκους

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στον Βύρωνα. (23.02.2022)