Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Νίκος Παππάς: Πόσο πάνω από τις 30 χιλιάδες ευρώ ανεβάζετε το «ταβάνι» των απευθείας αναθέσεων; Γιατί δεν το αποκαλύπτετε;

Τοποθέτηση του Νίκου Παππά, βουλευτή Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την εταιρική διακυβέρνηση των ανωνύμων εταιρειών του δημοσίου στην Ολομέλεια της Βουλής

21/09/2022

«Το νομοσχέδιό σας δημιουργεί θύλακες αδιαφάνειας και σπατάλης. Εντελώς ξαφνικά νομοθετείτε την παρέκκλιση από τον νόμο 4412/2016, ο οποίος βάζει “ταβάνι” 30 χιλιάδων ευρώ στις απευθείας αναθέσεις. Με τη δική σας ρύθμιση ποιο είναι το “ταβάνι”; Γιατί δεν μας λέτε;», επέμεινε ο Νίκος Παππάς, ρωτώντας για μια ακόμα φορά τον Χρήστο Σταϊκούρα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την εταιρική διακυβέρνηση των ανωνύμων εταιρειών του δημοσίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Και συνέχισε: «Λέτε ότι δεν προβλέπονται ιδιωτικοποιήσεις. Ο κ. Καραμανλής έφερε τροπολογία για την παράταση της σύμβασης ΟΑΣΑ – ΚΤΕΛ και την παραχώρηση επιπλέον συγκοινωνιακού έργου. Δεν είναι ιδιωτικοποίηση αυτό; Λύση είναι οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες και όχι τα παλιά λεωφορεία που νοικιάζετε σε τιμές αγοράς καινούριων».

Ο βουλευτής Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη συζήτηση του νομοσχεδίου, έθεσε στον υπουργό Οικονομικών και το θέμα της ΕΥΔΑΠ: «Σήμερα συζητείται η προσφυγή των εργαζομένων στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ, το οποίοι έχει πει ότι η ΕΥΔΑΠ δεν μπορεί να είναι στο Υπερταμείο. Μην προσπερνάτε την απόφαση». Για να συμπληρώσει αμέσως μετά ότι «οι φήμες λένε πως κάποιοι πάνε να κατασπαράξουν το αποθεματικό της εταιρείας, το οποίο σάς το παραδώσαμε στα 400 εκατ. ευρώ και σήμερα είναι στα 250 εκατ. Επίσης, έχει βουίξει ο τόπος πως η διοίκηση πάει να κάνει και μείωση κεφαλαίου, γιατί προφανώς αντιλαμβάνεται ότι θα χάσει οριστικά το τρένο της ιδιωτικοποίησης. Να ξέρουν όσοι πάνε να βάλουν χέρι στα  αποθεματικά ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες. Το Δ.Σ. της εταιρείας δεν είναι συμβατό με την απόφαση του ΣτΕ».

Ο ίδιος έθεσε και το θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, λέγοντας: «Κωφεύετε στις προτάσεις που έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό. Κωφεύετε και στην επισήμανσή μας ότι το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους είναι θηλιά στον λαιμό της οικονομίας και της παραγωγής. Αντί να δώσετε λύση, φέρνετε ρύθμιση για την πιστοληπτική αξιολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων. Αλήθεια, ποιο αποτέλεσμα θα έχει στο ποσοστό φερεγγυότητας φυσικών και νομικών προσώπων αυτή; Θα μειώσει ή θα αυξήσει το ποσοστό των φερέγγυων -κατά τον διοικητή της ΤτΕ- επιχειρήσεων, που ο ίδιος υπολογίζει σε μόλις 4%;».

Απαντώντας στις «επιτυχίες» που παρουσιάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Νίκος Παππάς επεσήμανε ότι:

«Τα “κόκκινα δάνεια” δεν έχουν μειωθεί. Έχουν μεταφερθεί στους servicers. Από τα 123 δισ. ευρώ δάνεια που κατέχουν αυτοί, το 84% είναι κόκκινο. Επί ΣΥΡΙΖΑ, τα “κόκκινα δάνεια” μειώθηκαν από τα 100 στα 70 δισ. ευρώ».
«Πανηγυρίζετε για την αύξηση των καταθέσεων, αλλά δεν σας ανησυχεί ότι αυτό είναι απότοκο του φόβου πολλών να καταναλώσουν καθώς θεωρούν ότι έρχονται τα χειρότερα ή πως οι ενισχύσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας κατέληξαν σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, που δεν τις χρειάζονταν και τελικά τις αποταμίευσαν».
«Θα πρέπει να μας πείτε ποια είναι τα αποτελέσματα της διαχείρισης των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Γιατί ως τώρα έχει δοθεί μισό δισ. ευρώ σε μόνο 13 επιχειρήσεις, οι οποίες έκαναν αναχρηματοδότηση του χρέους τους».
«Λέτε ότι αυξήθηκαν οι επενδύσεις. Δεν έχουμε, όμως, σχηματισμό κεφαλαίου, αλλά μία αλυσίδα εξαγορών, μία μεταβίβαση ιδιοκτησίας δηλαδή. Αυτό δεν αυξάνει την παραγωγικότητα της οικονομίας».
«Κομπορρημονείτε για τις εξαγωγές και κάνετε ότι δεν υπάρχουν εισαγωγές. Γιατί δεν λέτε ότι οι εισαγωγές αυξήθηκαν πολύ παραπάνω από τις εξαγωγές; Ότι μεταβλήθηκε προς το χειρότερο το εμπορικό ισοζύγιο; Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 4%, οι εξαγωγές κατά 16%».

Ο Νίκος Παππάς, λίγο πριν κλείσει την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, με αφορμή τη συμπλήρωση (εχθές) επτά ετών από τότε. «Πολλοί, σχολιάζοντας το 2015, σταματούν τον σχολιασμό τους στο δημοψήφισμα. Ξεχνούν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Τις εκλογές, οι οποίες έγιναν με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι. Τις εκλογές, στις οποίες ζητήσαμε να κριθούμε για όσα καταφέραμε και δεν καταφέραμε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Τις εκλογές στις οποίες πήραμε εντολή από τον λαό να προχωρήσουμε. Είναι προφανές ότι θέλετε να φύγει από τη συλλογική μνήμη αυτή η εκλογή γιατί έκλεισε το σενάριο της αριστερής παρένθεσης διά της χρεοκοπίας». Για να καταλήξει: «Η κυβέρνησή μας έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Το 2019 είχαμε ένα τεράστιο πισωγύρισμα. Αλλά η πορεία αυτής της χώρας θα είναι πορεία προοδευτική, πορεία μείωσης των ανισοτήτων, πορεία διαφάνειας, δημοκρατίας και δικαιοσύνης, δικαιοσύνης παντού».​

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/133434/N.-Pappas:-Poso-panw-apo-tis-30-chiliades-eyrw-anebazete-to-%E2%80%9Ctabani%E2%80%9D-twn-apeytheias-anathesewn-Giati-den-to-apokalyptete.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων