7/12/2023
Κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την οριζόντια και άδικη φορολόγηση των αυτοαπασχολουμένων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων, που φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο, άσκησε ο Νίκος Παππάς, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής.
Αντικρούοντας τα στοιχεία του κ. Χατζηδάκη, σημείωσε: «Λέτε ότι το 71% των αυτοαπασχολούμενων δηλώνει εισόδημα κάτω από αυτό των μισθωτών. Και μιλάτε για «φοροφυγάδες». Σας λέω ότι το 65% των επιχειρήσεων δηλώνουν ζημιές ή μηδενικά κέρδη. Θα πάτε και εκεί σε μέτρα οριζόντιας φορολόγησης;».
Για να συνεχίσει: «Λέτε ότι τα έσοδα από τους αυτοαπασχολούμενους είναι το 0,8% του ΑΕΠ. Γιατί το μετράτε ως ποσοστό του ΑΕΠ; Τα στοιχεία της Ε.Ε. λένε ότι η συμβολή τους είναι στο 15%». Όταν ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι η συμβολή των αυτοαπασχολούμενων είναι στα 1,3 δισ. από τα 13 δισ. ευρώ των συνολικών εσόδων από τον φόρο εισοδήματος, ο Νίκος Παππάς σχολίασε: «Μόλις ομολογήσατε ότι η συμβολή των αυτοαπασχολουμένων είναι στο 10%. Άρα είμαστε 1,5 φορά πάνω από τον μ.ο. της Ε.Ε.».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επεσήμανε, ακόμα, ότι το πρόβλημα «δεν είναι ότι απλά φέρνετε την άδικη και οριζόντια φορολόγηση. Είναι ότι τη συνδέεται και με τον κατώτατο μισθό. Γιατί; Γιατί θέλετε να μετατρέψετε τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες σε μοχλούς συμπίεσης των μισθών».
Μιλώντας για την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι «χρειάζεται μία άλλη πορεία, η οποία θα εκκινεί από μία δίκαιη ρύθμιση του χρέους. Με κρίσιμο τον ρόλο της Αναπτυξιακής Τράπεζας, με ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, το οποίο θα έχει προοδευτικό φορολογικό συντελεστή -γιατί όχι και για τις επιχειρήσεις». Ενώ επεσήμανε ότι κρίσιμη είναι «η ενίσχυση μίας πολιτικής δύναμης, η οποία δεν τσαλαβουτάει σε μνημονιακά απόνερα, που δεν οικοδομεί μερικώς συμμαχίες πάνω σε κομμάτια των καλών παραδόσεων της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης. Η ενίσχυση της αριστεράς που ενώνει, η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».
Κλείνοντας, ανέφερε ότι «ζητάμε ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 7 (σ.σ.: αναπροσαρμογή προστίμων για παραβάσεις έκδοσης στοιχείων λιανικής), για το άρθρο 15, που είναι ο κεφαλικός φόρος και, βεβαίως -επειδή αποφασίσατε μέσα στην άνθηση των χρηματιστηριακών αποδόσεων να βοηθήσετε και τους ανθρώπους που βγάζουν λεφτά από το χρηματιστήριο- για το άρθρο 49, που μειώνει τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου και για το άρθρο 50, που μειώνει το φόρο από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο χρηματιστήριο».
Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI