Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Ραλλία Χρηστίδου: Μαθήματα καλής συμπεριφοράς και αστικής ευγένειας από σας δεν δεχόμαστε – βίντεο

Η Βουλεύτρια του Νότιου Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ραλ. Χρηστίδου, μιλώντας στην ολομέλεια στο νομοσχέδιο για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, ξεκίνησε την παρέμβαση της επισημαίνοντας ότι, ευτυχώς, το Υπουργείο αναγκάστηκε να αποσύρει το άρθρο 43 και τμήμα του άρθρου 21, εξαιτίας των διαμαρτυριών των ανθρώπων του Πολιτισμού.

22/11/2022

«Τι προέβλεπε το άρθρο 43;» τόνισε χαρακτηριστικά, «Απαλλαγή των πολυεθνικών κολοσσών που εμπορεύονται μηχανήματα αναπαραγωγής έργων τέχνης από την υποχρέωση καταβολής ποσοστού υπέρ πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Μετακυλύατε όλο το κόστος των δικαιωμάτων των​δικαιούχων στα μικρά μαγαζιά, τα καφέ, τα κομμωτήρια, οπουδήποτε παίζεται μουσική, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις απαλλάσσονταν της υποχρέωσης. Τυπική συμπεριφορά μιας κυβέρνησης που όλο αυτό το διάστημα ορκίζεται στο όνομα της ελεύθερης αγοράς και ταυτόχρονα την υπονομεύει υπέρ των μεγάλων συμφερόντων και σε βάρος των μικροεπιχειρηματιών. Δεν αμφιβάλλουμε, βέβαια, ότι υποσχεθήκατε στους συγκεκριμένους επιχειρηματίες που σας το ζήτησαν ότι θα ξαναφέρετε το άρθρο, όταν το κλίμα θα είναι πιο ευνοϊκό».

Η Ραλ. Χρηστίδου αναφέρθηκε επίσης στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος της λειτουργίας των ανώνυμων εταιρειών που επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν, χωρίς εγγυήσεις διαφάνειας και λογοδοσίας στο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων, τονίζοντας τον κίνδυνο να μετεξελιχθούν σε νέες ΑΕΠΙ, εκμεταλλευόμενες τα παραθυράκια της νομοθεσίας που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. Με άλλο άρθρο της ίδιας τροπολογία, υπογράμμισε η Βουλεύτρια, αίρεται η αδιέξοδη κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει σήμερα οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) καθώς ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, (ΟΠΙ), επί τόσους μήνες αδυνατεί να μοιράσει στους δικαιούχους τα χρήματα που δικαιούνται.

Συνεχίζοντας η Ραλ. Χρηστίδου, υπογράμμισε: «Η ελληνική μουσική, το ελληνικό βιβλίο, ο ελληνικός κινηματογράφος και το ελληνικό θέατρο, η ελληνική φωτογραφία, γενικά η ελληνική τέχνη, υπάρχουν και αντιστέκονται στην ομογενοποίηση της παγκοσμιοποιημένης κουλτούρας επειδή υπάρχουν ακόμα οι φορείς της: οι συνθέτες, οι ερμηνευτές, οι μουσικοί, οι συγγραφείς, οι ηθοποιοί, οι φωτογράφοι, οι εικονογράφοι, οι εικαστικοί και όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματίες των τεχνών. Πρέπει να ζήσουν όλοι αυτοί, όλες αυτές, να πληρώσουν τα ψώνια του σούπερ μάρκετ που συνεχώς ακριβαίνουν, με 9, 10 ή 11 % πληθωρισμό, πρέπει να πληρώσουν επίσης τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ενέργειας: το Α’ εξάμηνο του 2022 η Ελλάδα είχε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ στην επιβάρυνση των νοικοκυριών από τους λογαριασμούς ρεύματος και την τρίτη χειρότερη επίδοση στην επιβάρυνση από λογαριασμούς φυσικού αερίου, η Ελλάδα έχει πλέον την πιο ακριβή βενζίνη σε ολόκληρη την ΕΕ, όλα αυτά σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Σε τέτοιες συνθήκες, αποτέλεσμα της αποτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πρέπει να τα βγάλουν πέρα οι καλλιτέχνες, πρέπει να αντέξουν και να συνεχίσουν να δημιουργούν. Χωρίς αυτούς οι διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες, τα ραδιόφωνα, οι προθήκες των βιβλιοπωλείων, τα θέατρα και οι κινηματογραφικές αίθουσες, οι αίθουσες τέχνης, θα φτωχύνουν πάρα πολύ. Χρειάζονται λοιπόν την αρωγή της Πολιτείας, όχι την αδιαφορία της, αντί για επιθέσεις ενάντια στα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα έχουν ανάγκη υποστήριξης και αναγνώρισης της προσφοράς τους.»

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η Βουλεύτρια, και μετά την τοποθέτηση της Υπουργού Πολιτισμού, που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό, τόνισε, απευθυνόμενη στα έδρανα της Ν.Δ. : «Εσείς που ομνύετε υπέρ της φιλελεύθερης δημοκρατίας και υπέρ των θεσμών μάθετε επιτέλους ότι ο χρυσός κανόνας είναι να αμφισβητείται το επιχείρημα και όχι το άτομο.».

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Με το σύνθημα «Νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός» έγινε δεκτός στο Βύρωνα ο Αλέξης Τσίπρας που συνομίλησε με επαγγελματίες και κατοίκους