08/07/2022
Οι αυξήσεις αυτές όχι μόνο επιβάρυναν σημαντικά τον ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες αλλά έχουν ως συνέπεια την απώλεια μιας σειράς κοινωνικών επιδομάτων που μέχρι πέρυσι πολλοί δικαιούχοι λάμβαναν αλλά πλέον τα χάνουν όχι επειδή βελτιώθηκε η υγεία τους ή η οικονομική τους κατάσταση αλλά γιατί υπήρξε επαναπροσδιορισμός της αξίας της ακίνητης περιουσίας τους.
Συγκεκριμένα, τα επιδόματα και οι εκπτώσεις που χάνουν χιλιάδες πολίτες με την αύξηση των αντικειμενικών είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα επιδόματα στέγασης και στεγαστικής συνδρομής, το επίδομα θέρμανσης, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, η έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ, η φοροαπαλλαγή πρώτης κατοικίας και το κοινωνικό τιμολόγιο στους παρόχους ενέργειας, καθώς όλων αυτών των βοηθημάτων η λήψη προϋποθέτει συγκεκριμένα όρια αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας. Πρόκειται, δηλαδή, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, για απαραίτητες κοινωνικές παροχές, σημαντικές για την οικονομική επιβίωση των πλέον αδύναμων, όπως υπερήλικες με χαμηλές ή και καθόλου συντάξεις, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις, πολύτεκνοι με χαμηλά εισοδήματα, μονογονεϊκές οικογένειες κ.ά.
Παράλληλα, μια σειρά επιχειρήσεων που στεγάζονται σε ιδιόκτητα μικρά ακίνητα και βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα ακόμα κύμα καταναλωτικής ύφεσης λόγω της ακρίβειας που πλήττει την αγορά, πρόκειται να φορολογηθούν όχι για τα πραγματικά τους κέρδη αλλά λόγω των αυξημένων αντικειμενικών αξιών του κτιρίου που έχουν ως έδρα. Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει και μεγάλος αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών που έχει ως έδρα το σπίτι του καθώς ενώ ο τζίρος τους έχει επίσης καταρρεύσει, θα εμφανιστούν με έσοδα που δεν έχουν επειδή στα τεκμήρια θα περιλαμβάνεται η αυξημένη αντικειμενική αξία του σπιτιού τους.
Δεκαοχτώ ημέρες μετά, απάντηση στα όσα έθετε η ερώτηση έχει στείλει μονάχα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Δυστυχώς πρόκειται για μια ελλιπέστατη απάντηση, διανθισμένη με αόριστές υποσχέσεις.
Συγκεκριμένα το Υπουργείο αποφεύγει να δώσει στοιχεία, όπως ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να έχουμε εικόνα για τον αριθμό των δικαιούχων που στερούνται των κοινωνικών επιδομάτων, «πανηγυρίζει» επειδή δυο άσχετα επιδόματα δεν κόβονται (κάτι που ήταν γνωστό και γι’ αυτό τα δυο αυτά επιδόματα δεν περιλαμβάνονταν στην ερώτηση) ενώ για τα κρίσιμα επιδόματα που όντως κόβονται, η επί λέξει απάντηση της αρμόδιας Υφυπουργού είναι η εξής: «σας ενημερώνουμε ότι η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ως αρμόδια για την καταπολέμηση της φτώχειας, αξιολογεί τις αλλαγές και με βάση τις κοινωνικές ανάγκες εξετάζει σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες και Υπουργεία την αναπροσαρμογή των διατάξεων που διέπουν τις παροχές κοινωνικής πρόνοιας, λαμβάνοντας υπόψη και τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς περιορισμούς.». Με άλλα λόγια η κυβέρνηση δηλώνει γενικόλογα ότι εξετάζει το πρόβλημα, χωρίς καμία δέσμευση, θεωρώντας ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί είναι εύλογο να δυσκολεύουν τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας αλλά δεν ισχύουν όταν πρόκειται για τις προκλητικές αμοιβές των διαφόρων golden boys και λοιπών γαλάζιων ημετέρων στις διάφορες θέσεις του κρατικού μηχανισμού.
* Για την πληρέστερη ενημέρωση σάς επισυνάπτουμε την ερώτηση των Βουλευτριών – Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και την απάντηση της κας Μιχαηλίδου, επισημαίνοντας την μέχρι στιγμής σιωπή επί του θέματος εκ μέρους των δύο άλλων Υπουργείων.
Η ερώτηση των βουλευτών
Η απάντηση της κας Μιχαηλίδου