Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Στέφανος Κασσελάκης: Όλοι μαζί μία γροθιά – Έχουμε πέσει πολλές φορές αλλά έχουμε σηκωθεί περισσότερες

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος

30/11/2023

Σημεία ομιλίας:

Μην ανησυχείτε που είμαστε πλέον 36 Βουλευτές.
Η ηθική μας κοινοβουλευτική παρουσία είναι και θα είναι 47 Βουλευτές – διότι αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός.
Μην ανησυχείτε. Η αλήθεια είναι με το μέρος μας. Απλώς καμιά φορά, η δικαίωση έχει τους δικούς της χρόνους.
Σας προσκαλώ να βάλετε μπροστά τις μηχανές παραγωγής φρέσκιας πολιτικής.

– Για τη φορολογία

Έχει φτάσει η μέρα που πρέπει να έχουμε ένα απλό, κατανοητό και ΣΤΑΘΕΡΟ φορολογικό σύστημα.
Με έσοδα-έξοδα. Με έναν μόνο συντελεστή ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος. Με απλή, καθαρή προοδευτική κλίμακα στο ατομικό εισόδημα.
Και για τις επιχειρήσεις, χωρίς προκαταβολή φόρου εισοδήματος. Λες και η επιτυχία της επόμενης χρονιάς είναι δεδομένη.
Χωρίς τεκμαρτό, χωρίς τριετίες.
Απλά, κατανοητά, δίκαια. Αυτό θέλουμε και αυτό χρειάζεται η οικονομία μας.

– Για τη Διαβίωση του Πολίτη

Και εδώ με βάση «έσοδα – έξοδα».
Όσον αφορά στα έσοδα, σε χώρα με αγοραστική δύναμη στο 68% του μ.ο. της ΕΕ, στη θέση 24 από τους 27, είναι θέμα ηθικής αλλά και κοινής λογικής να αυξηθούν οι μισθοί.
Πραγματική αύξηση των μισθών επιτέλους στο Δημόσιο. Μετά απο 12 χρόνια.
Και επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, όπως προβλέπει και η οδηγία της ΕΕ.
Όσον αφορά στα έξοδα, στην Ακρίβεια, να αναδείξουμε τα ολιγοπώλια παντού όπου υπάρχουν. Στα τρόφιμα. Στα καύσιμα. Στον ηλεκτρισμό. Να φέρουμε ρυθμιστικές παρεμβάσεις. Να δείξουμε πως η μείωση του ΦΠΑ θα φέρει ρευστότητα και ανάπτυξη στην οικονομία, μειώνοντας ανισότητες.
Και να προτείνουμε ένα κράτος κοινωνικής πρόνοιας, κυρίως στη Δημόσια Υγεία, όπου 6.5 δισ. το χρόνο δαπανώνται από τις τσέπες του Έλληνα πολίτη.
Να δείξουμε ξεκάθαρα σε κάθε νοικοκυριό πώς θα αλλάξει ο μήνας, η ζωή του, με τη δική μας πρόταση.

– Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Δεν μπορείς να δανείσεις κάτι στον ιδιοκτήτη του.
Απαιτείται διαφάνεια και συναίνεση σε εθνικά θέματα που έχουν μάλιστα και διεθνή διάσταση, καθώς αφορούν την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Γι’ αυτό το λόγο, χθες πήρα την πρωτοβουλία να προτείνω στους πολιτικούς αρχηγούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας, να αποστείλουμε από κοινού επιστολή με την εθνική μας θέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα προς τις Επιτροπές Εξωτερικών και Πολιτισμού της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Έστειλα ένα σχέδιο επιστολής στους άλλους Αρχηγούς και αναμένω να ανταποκριθούν θετικά στην εθνική αυτή πρωτοβουλία.
Εμείς επιμένουμε στην πρότασή μας για τη συγκρότηση μιας διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, αλλά και μιας διμερούς διακυβερνητικής επιτροπής Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου με τη συμμετοχή της UNESCO για το ζήτημα.

– Για τα κόκκινα δάνεια

Προτείνουμε τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες με πρόνοια ώστε να πληρώνουν όλοι αυτό που πραγματικά μπορούν (ability to pay) με βάσει τις Εύλογες Δαπάνες Διαβίωσης (από την ΕΛΣΤΑΤ).
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα αγοράζει από τα funds πακέτα κόκκινων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με έκδοση ομολόγου με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και με χρηματοδότηση από την αγορά.
Τα δάνεια θα διαγράφονται (κουρεύονται) σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε σχέση το ύψος της αγοράς τους συν ένα εύλογο κέρδος, ώστε να εξασφαλίζει η Αναπτυξιακή και την πληρωμή των τοκομεριδίων που εκδίδει.

– Για τον διάλογο με την Τουρκία

Οι κόκκινες γραμμές μας: καμία αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, καμία απεμπόληση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, καμία συζήτηση για συνεκμετάλλευση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ τονίζει τη σαφή προοπτική της Χάγης για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ τονίζει ότι απαιτείται καθαρή στρατηγική που θα δεσμεύει την Τουρκία στον διάλογο. Και αυτό είναι κρίσιμο, για να μην μπορεί η Τουρκία, όπως παγίως επιδιώκει, να αξιοποιήσει αύριο την εικόνα του καλού παιδιού και μετά να επανέλθει στην ένταση όταν αποκομίσει τα οφέλη που θέλει, όπως για παράδειγμα τα F16.

– Αυτή η στιγμή, σε αυτήν εδώ την αίθουσα που στεκόμαστε λίγοι για να σηκώσουμε το βάρος της ευθύνης πολλών, είναι μία νέα αφετηρία για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Έχω εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας. Στη δουλειά και στο πείσμα σας.
Θα απαντήσουμε με προτάσεις στέρεες στις αγωνίες της κοινωνίας.
Όλοι μαζί – μία γροθιά.
Έχουμε πέσει πολλές φορές.
Όμως να θυμάστε: Έχουμε σηκωθεί περισσότερες.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/152465/St.-Kasselakhs:-Oloi-mazi-mia-grothia—Echoyme-pesei-polles-fores-alla-echoyme-shkwthei-perissoteres.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων