Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την εταιρική διακυβέρνησης των ανωνύμων εταιρειών του δημοσίου

Παρέμβαση του βουλευτή του Β3 Νότιου Τομέα κ. Νίκου Παππά, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την εταιρική διακυβέρνησης των ανωνύμων εταιρειών του δημοσίου.

21/9/2022

► Τα μέτρα που λαμβάνετε απέχουν πολύ από την εργαλειοθήκη που έχει προτείνει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ούτε σε μείωση του ΕΦΚ προχωράτε ούτε του ΦΠΑ. Και στην περίπτωση της επιδότησης της τιμής του πετρελαίου εμμένετε στην επιδότηση της ακρίβειας. Σε κάθε περίπτωση, ψηφίζουμε παρεμβάσεις που δίνουν έστω και ένα ευρώ σε πολίτες και επιχειρήσεις.
► Μας είπατε ότι το ταμείο ενεργειακής μετάβασης θα επωμιστεί το κύριο βάρος των επιδοτήσεων. Τι ποσό εισφέρει σε αυτό η ΔΕΗ; Για να δούμε αν ισχύει ότι έχει γίνει ο πρωτοπόρος της ακρίβειας. Για να καταλάβουμε αν αυτά που εισφέρει τα μετακυλύει στα τιμολόγια του ρεύματος.
► Από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος εξαιρείτε τους αυτοαπασχολούμενους. Και, επίσης, ενώ στην αρχή διαφημίζατε πως αποδέκτες της ρύθμισης θα είναι οι επιχειρήσεις που αυξάνουν τον αριθμό των εργαζομένων τους, πλέον φέρνετε άλλη διατύπωση που μιλά για αύξηση των συνολικών ωρών απασχόλησης των εργαζομένων. Κάνετε πρόσκληση σε υπερωριακή απασχόληση; Πρέπει να γίνει σαφές ότι μιλάμε για αύξηση του αριθμού των εργαζομένων.
► Στην περίπτωση του στεγαστικού επιδόματος, απορρίπτετε τις προτάσεις μας. Εδώ χρειάζεται ριζική παρέμβαση. Η Πολιτεία πρέπει και να βάλει το χέρι στην τσέπη και να κάνει μία ισχυρή ρύθμιση στην αγορά της κατοικίας.
► Λέτε ότι δεν έχετε πρόθεση ιδιωτικοποιήσεων. Σας φέρνω ως παράδειγμα, όμως, το άρθρο 142 μέσω του οποίου επεκτείνετε την ιδιωτικοποίηση του έργου των αστικών συγκοινωνιών. Από την αρχή της διακυβέρνησής σας δεν έχετε ολοκληρώσει μια παρέμβαση αγοράς νέων λεωφορείων, ενώ αγνοείτε και τη δική μας πρόταση για μείωση της τιμής της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών.
► Λέτε και ξαναλέτε ότι έχουν αυξηθεί οι εξαγωγές. Για τις εισαγωγές, όμως, πως γίνεται να μην μιλάτε; Και αυτές αυξήθηκαν και μάλιστα σε δυσανάλογο μέγεθος. Στο 4% η αύξηση των εξαγωγών, στο 16% των εισαγωγών. Πρόκειται για διόγκωση του εμπορικού ελλείμματος.
► Μην επαναλαμβάνεται τα περί 23 δισ. ευρώ κόστους του δικού μας προγράμματος. Αρνείστε να δεχθείτε ότι υπάρχει άλλος τρόπος παρέμβασης στην αγορά ενέργειας πέραν της επιδότησης της αισχροκέρδειας, την οποία εσείς έχετε επιλέξει. Λέτε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στις παρεμβάσεις πανευρωπαϊκά. Το μεγαλύτερο, όμως, ποσό αφορά στην επιδότηση της αισχροκέρδειας.
► Από ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ., η απόκλιση των στοιχείων του ΟΑΕΔ, ο οποίος κάνει μέτρηση απογραφικά, με αυτών της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία μετρά δειγματοληπτικά, είναι εντυπωσιακή. Η απόκλιση μεταξύ των δύο φορέων είναι στους 400 χιλιάδες ανέργους. Δεν θέλω να πιστέψω πως υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα.

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων