Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αλέξης Τσίπρας: Η αυριανή διαδικασία θα στείλει μήνυμα για την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» και τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη, Νίκο Ρογκάκο και Ηρώ Ράντου

14/05/2022

Το κάλεσμά μας στην κάλπη της Κυριακής είναι για όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες. Σε όλους όσοι συμφωνούν μαζί μας, ενστερνίζονται τις αρχές μας – τις διακηρυκτικές μας αρχές.

Δεν τους καλούμε απλά να ρίξουν μία ψήφο και να φύγουν.

Προχωράμε σε μία διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού του κόμματος, και θα δώσουμε τη δυνατότητα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αν αύριο έχουμε εκλογές με απλή αναλογική και υπάρχει μία συζήτηση για το σχηματισμό της κυβέρνησης, να αποφασίσουν με ποιόν και με ποιό πρόγραμμα θα μπούμε σε μία κυβέρνηση, μέσα από διαδικασίες πολύ σύντομες.

Πεποίθησή μου είναι πώς αδειάζει η κλεψύδρα της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη. Εμείς θεωρούμε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, διότι είναι αναγκαία σήμερα μία διαφορετική πολιτική, είναι αναγκαίο σήμερα να υπάρξει μία κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο.

Είμαι πολύ αισιόδοξος για την αυριανή συμμετοχή. Για εμάς ο πήχης είναι ούτως η άλλως πολύ μεγάλος: Να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές, να επαναφέρουμε την ελπίδα.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Κυρίες και κύριοι, έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στο στούντιο του ANT-1 και των «Πρωινών τύπων» τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Αλέξη Τσίπρα, και τον ευχαριστούμε θερμά που αποδέχτηκε το αίτημά μας. Καλημέρα σας κ. Πρόεδρε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλημέρα σας, και εγώ σας ευχαριστώ.

Π. ΣΤΑΘΗΣ: Καλημέρα κύριε Πρόεδρε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βάλατε και πολύ ωραίες εικόνες καλοκαιρινές και μας ανοίγετε την όρεξη!

Π. ΣΤΑΘΗΣ: Έτσι είναι. Και θέλουμε να σας συγχαρούμε και για το πρωτάθλημα στον Παναθηναϊκό, το είπαμε και προηγουμένως, να πούμε κάτι καλό.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Ο μόνος Παναθηναϊκός είμαι εγώ εδώ μέσα, κύριε Πρόεδρε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το πρωτάθλημα στο βόλεϊ.

Π. ΣΤΑΘΗΣ: Στο βόλεϊ μόνο. Στο ποδόσφαιρο έχετε πολλά χρόνια.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τα παιδιά μου δεν έχουν δει ακόμη, που είναι 12 χρονών!

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Σιγά σιγά θα δουν, κύριε Πρόεδρε, μην είμαστε απαισιόδοξοι. Λοιπόν, για να ξεκινήσουμε με τα ερωτήματά μας, πάμε στα εσωκομματικά, κύριε Πρόεδρε.

Από ό,τι καταλαβαίνουμε όλοι, έχετε προσδώσει έναν χαρακτήρα δημοψηφίσματος κατά της κυβέρνησης στην αυριανή εκλογή σας. Το ερώτημα το οποίο θέτουν πολλοί είναι το εξής: πώς είναι δυνατόν να στείλετε αυτό το ισχυρό μήνυμα, όταν είναι μόνο τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που θα λάβουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία;

Και το δεύτερο είναι ότι σας έλυσε τα χέρια τελικά το Συνέδριο το οποίο κάνατε; Γιατί, ξέρετε, υπάρχει και το ¼ από τους ανθρώπους οι οποίοι δεν έκαναν την επιλογή τη δική σας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι εννοείτε;

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Το 26%.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Στο Συνέδριο του Κόμματος, εννοείτε.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Ναι, στο Συνέδριο του κόμματος. Θέλω να πω, εδώ χρειάζεται και μια ίσως άλλη τακτική.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλίμονο αν είχαμε και κόμματα που δεν υπήρχαν διαφορετικές απόψεις και ήταν στο 100%. Ούτε στα μονολιθικά καθεστώτα δεν υπάρχει αυτό. Αλλά εν πάση περιπτώσει, αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι η εκλογή αυτή η εσωκομματική, που είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ μια πρωτόγνωρη διαδικασία αλλά και για το πολιτικό σύστημα. Διότι δεν εκλέγεται μόνο ο Πρόεδρος του κόμματος από τη βάση, εκλέγονται και η Κεντρική Επιτροπή η συλλογική ηγεσία από τη βάση.

Αυτή η πρωτόγνωρη για μας διαδικασία δεν διεξάγεται σε ένα κενό χρόνου και χώρου, αλλά σε μια ιδιαίτερη περίοδο που η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας περνάει εξαιρετικά δύσκολα από επιλογές της κυβέρνησης, με την ακρίβεια, με τις ανατιμήσεις, με τις κοινωνικές ανισότητες να αυξάνονται.

Άρα, δεν θα μπορούσαμε να μη συνδέσουμε την προοπτική ενίσχυσης του κόμματός μας, γιατί είναι μια διαδικασία που καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν, όχι μόνο τα μέλη μας τα εγγεγραμμένα. Ο καθένας, όσοι μας ακούν σήμερα και θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, πάνω στην κάλπη μπορούν να εγγραφούν στους καταλόγους και να ψηφίσουν.

Άρα, δεν θα μπορούσαμε να μη το συνδέσουμε όλο αυτό με τις πολιτικές εξελίξεις. Και πράγματι πιστεύω ότι θα είναι ένα μήνυμα ισχυρό για το πολιτικό σύστημα η ενδυνάμωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ένα ισχυρό μήνυμα και για την κυβέρνηση. Και νομίζω ότι το έχουν καταλάβει αυτό, γι` αυτό και ασχολούνται τόσο έντονα με τις δικές μας διεργασίες. Δεν είναι άρα μόνο μια εσωκομματική διεργασία, αφορά και το πολιτικό σύστημα.

Η. ΡΑΝΤΟΥ: Το κάλεσμα λοιπόν είναι και σε δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το κάλεσμά μας είναι στους προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, σε όλους όσοι συμφωνούν μαζί μας, ενστερνίζονται τις αρχές μας τις διακηρυκτικές μας αρχές. Διότι εμείς δεν τους καλούμε απλά να ρίξουν μια ψήφο και να φύγουν, αλλά θα τους δώσουμε και τη δυνατότητα να έχουν μια ενεργή συμμετοχή σε κρίσιμες αποφάσεις που θα πάρουμε το επόμενο διάστημα και θα αφορούν το μέλλον της χώρας.

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα -ήδη προχωρούμε σε μια διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού του Κόμματος. Είμαστε σε μια εποχή που είναι πολύ διαφορετική από τη δεκαετία του ’80 ή του ’70 που τα κόμματα ήταν κλειστοί μηχανισμοί.

Θα δώσουμε τη δυνατότητα στα μέλη μας, για παράδειγμα, αν αύριο έχουμε εκλογές με απλή αναλογική και υπάρχει μια συζήτηση για τον σχηματισμό Κυβέρνησης, αυτοί θα αποφασίσουν με ποιον και με ποιο πρόγραμμα θα μπούμε σε μια κυβέρνηση. Τα μέλη μας.

Π. ΣΤΑΘΗΣ: Εσωτερικό δημοψήφισμα, δηλαδή;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως, μέσα από διαδικασίες πολύ σύντομες που μας δίνει αυτή τη δυνατότητα οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή εποχή.

Π. ΣΤΑΘΗΣ: Επειδή ακριβώς μιλάτε για μήνυμα, πλέον τίθεται εκ των πραγμάτων και στη δημόσια κουβέντα το θέμα του πήχη, πού βάζετε τον πήχη. Και πολλοί κάνουν σύγκριση είτε με το ΠΑΣΟΚ προχθές 180.000 για το όνομά του, είτε με την εκλογή Προέδρου επίσης στο ΠΑΣΟΚ, είτε με τη Νέα Δημοκρατία. Έχει τεθεί τέτοιος πήχης από εσάς για την αυριανή εκλογική διαδικασία;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Στάθη, είμαι πολύ αισιόδοξος για τη συμμετοχή αύριο. Αλλά θέλω να αποφύγω να μιλήσω για νούμερα, θέλω όμως να σας πω ότι για εμάς ο πήχης είναι ούτως ή άλλως πολύ μεγάλος. Όταν στόχος μας είναι να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Όταν στόχος μας είναι να επαναφέρουμε την ελπίδα στην ελληνική κοινωνία, να σταματήσει αυτό που ζούμε όλοι μας αυτή η κοινωνική καταστροφή, λέμε εμείς. Διότι όταν ένας άνθρωπος παίρνει σύνταξη 500 και του έρχεται ο λογαριασμός 600 ευρώ και είναι σε απόγνωση, αυτό είναι μια καταστροφή κοινωνική. Αυτός είναι ο πήχης μας. Είναι πολύ μεγάλος και για να πετύχουμε αυτό τον πήχη, ξέρουμε ότι στην εθνική κάλπη, όχι στην κομματική, θα χρειαστούμε πάνω από 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους για να κερδίσουμε. Δεν θα χρειαστούμε ούτε 280 ούτε 300.000.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, βγαίνουν τα κουκιά; Λέτε για συνεργασίες και καλείτε τον κόσμο, έχει πει το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, και το ΜέΡΑ25 όχι, σε απλή αναλογική. Μπορεί να γίνει αυτή η συνεργασία; Είναι εφικτό;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω, ξέρετε, έχετε την εμπειρία, παρακολουθείτε τα πολιτικά πράγματα χρόνια, τα κόμματα αναγκάζονται από την ίδια τη ζωή και από την ετυμηγορία των πολιτών να διαμορφώσουν τη θέση τους. Άρα, η κρίσιμη κάλπη θα είναι αυτή που θα έχουμε μπροστά μας με απλή αναλογική, που θα διαμορφώσει συσχετισμούς.

Εγώ βαθιά πιστεύω, γιατί είμαστε ιδιοκτήτες αυτού του εκλογικού νόμου, της αντίληψης δηλαδή ότι μπορεί η χώρα να προχωρήσει με κυβερνήσεις συνεργασίας, στη βάση όμως προγραμματικών συγκλίσεων πάνω στο τραπέζι, όπως γίνεται σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες.

Οι πιο σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες συζητάνε για μέρες, καταθέτουν τις προτάσεις τους τα κόμματα πάνω στο τραπέζι και διαμορφώνουν σταθερές κυβερνήσεις. Σταθερές συμμαχικές κυβερνήσεις. Όχι ευκαιριακές και όχι με διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες.

Π. ΣΤΑΘΗΣ: Συγγνώμη που σας διακόπτω, στη Γερμανία γίνεται ένας μεγάλος συνασπισμός παραδείγματος χάριν. Στην Ελλάδα μπορεί να γίνει τέτοιο πράγμα, τα δυο μεγάλα κόμματα να συνεργαστούν, πρώτο σκέλος.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Στη Γερμανία δεν γίνεται πάντα ένας μεγάλος συνασπισμός, κάποιες φορές έχει γίνει.

Π. ΣΤΑΘΗΣ: Τα τελευταία χρόνια.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σήμερα δεν έχουμε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία. Εντούτοις, πρέπει να ξεχωρίσουμε λίγο τα πράγματα, είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα στην Ελλάδα και στις μεσογειακές χώρες από στις βορειοευρωπαϊκές.

Στη Γερμανία υπήρξε ο μεγάλος συνασπισμός κάποιες τετραετίες, εξαιτίας και της μεταστροφής της μετατόπισης της Σοσιαλδημοκρατίας προς τα δεξιά, να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Στην Ελλάδα έχουμε δυο κόμματα που έχουν βαθιές διαφορές ιδεολογικές και πολιτικές όχι σε σχέση τόσο με το παρελθόν, γιατί και το παρελθόν ήταν πολύ σκληρό στη χώρα μας, αλλά κυρίως σε σχέση με την αντίληψη για την οικονομία, την κοινωνία, την πολιτική ζωή.

Οι διαφορές μας με τη Νέα Δημοκρατία είναι πολύ μεγάλες ιδιαίτερα σήμερα που έχουμε μια κρίση κοινωνική και οικονομική και οι διαφορές αντίληψης για την οικονομία παίζουν καθοριστικό ρόλο. Άρα, οι όποιες συγκλίσεις προγραμματικές για την επόμενη μέρα θα έχουν να κάνουν στη βάση των δύο αυτών πόλων: της Αριστεράς και της Δεξιάς στον τόπο μας που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, και των υπόλοιπων δυνάμεων.

Εγώ θεωρώ ότι είναι απολύτως εφικτό να υπάρξει μια προοδευτική κυβέρνηση στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων από τις δυνάμεις εκείνες οι οποίες αυτοχαρακτηρίζονται ως προοδευτικές.

Η. ΡΑΝΤΟΥ: Άρα, εκτιμάτε ότι ο κ. Ανδρουλάκης ενδεχομένως να αναδιπλωθεί; Γιατί τώρα αυτό που λέει είναι ότι «δεν πρόκειται να κάνω συγκυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ». Εκτιμάτε ότι μετά τις εκλογές θα αλλάξει;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Λέει ότι δεν πρόκειται να κάνει με κανέναν, από ό,τι έχω καταλάβει.

Η. ΡΑΝΤΟΥ: Και με τη Νέα Δημοκρατία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, αλλά ξέρετε κάτι; Όταν μια πολιτική δύναμη καλεί τους πολίτες να την ψηφίσουν χωρίς να επιδιώκει να κυβερνήσει, έχει ένα ντεσαβαντάζ μεγάλο.

Θα θυμίσω, το είχε χαρακτηρίσει ο ευφυέστατος πολιτικός μου αντίπαλος που έχουμε κοντραριστεί πολλές φορές και στη Βουλή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε πει για το ΚΙΝΑΛ τότε «ΚΚΕ του Κέντρου». Δηλαδή ένα κόμμα που θα θέλει να υπάρχει στα πολιτικά πράγματα, χωρίς να διεκδικεί να μπει σε μια κυβέρνηση για να αλλάξει τα πράγματα.

Άρα, εκτιμώ ότι αυτή η στάση είναι μια στάση που έχει κυρίως επικοινωνιακό χαρακτήρα και έχει σαν στόχο –το οποίο είναι θεμιτό από την πλευρά τους- να μην ανοίξουν τα χαρτιά τούτη την ώρα. Αλλά όσο πηγαίνουμε προς την προεκλογική περίοδο και οι πολίτες θέλουν να ξέρουν τι τους ξημερώνει, απαιτούν απ` όλα τα κόμματα να ανοίξουν τα χαρτιά τους για την επόμενη μέρα.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Για να τελειώσουμε το θέμα το εκλογικό, θέλω να ρωτήσω κάτι. Εκλογές πότε βλέπετε; Το ένα ερώτημα είναι αυτό. Ο πρωθυπουργός λέει να εξαντλήσουμε την τετραετία, εάν βλέπετε νωρίτερα τις εκλογές αυτές. Και το δεύτερο θέμα το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι όσο πάμε και όσο καθυστερούμε τις εκλογές, εάν γίνεται μεγαλύτερο κακό στην οικονομία και στην κοινωνία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είμαι μάντης για να μαντέψω πότε θα γίνουν εκλογές. Θέλω να πω όμως ότι πεποίθησή μου είναι πως αδειάζει η κλεψύδρα της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη. Και όσο η ένταση η κοινωνική διαμορφώνει τις συνθήκες κρίσης κοινωνικής, όσο αυτό παραμένει και επιτείνεται, τόσο θα δυσκολεύουν τα πράγματα.

Εμείς θεωρούμε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό, διότι είναι αναγκαία σήμερα μια διαφορετική πολιτική. Είναι αναγκαίο σήμερα να υπάρξει μια κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο, όπως λέμε εμείς, με έγνοια και να προστατεύσει τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη για να σταματήσει αυτή την αισχροκέρδεια, να μειώσει τις ανισότητες.

Περνάμε μια πολύ μεγάλη δυσκολία. Η δυσκολία αυτή δεν θα φύγει από τη μια μέρα στην άλλη, θα συνεχιστεί. Όσο περνάει ο χρόνος, τόσο μειώνονται οι δυνατότητες που θα έχει η χώρα να χαράξει μια διαφορετική πολιτική και να προστατεύσει τους πολίτες.

Στο ερώτημα για πότε θα είναι ο χρόνος, δεν μπορώ να σας απαντήσω. Μπορώ να σας πω όμως ότι έχει αξία να δυναμώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και στην κάλπη του αύριο και να δώσει το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής.

Λένε μια σειρά από μετρήσεις και δημοσκοπήσεις που παρουσιάζετε εσείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει. Νομίζω την απάντηση θα τη δώσουν αύριο οι πολίτες στην κάλπη. Θέλω να πω δηλαδή ότι μπορεί να φέρει πιο κοντά τις εκλογές η κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ.

Π. ΣΤΑΘΗΣ: Το μήνυμα που θα στείλετε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μπορεί, βεβαίως.

Π. ΣΤΑΘΗΣ: Το ερώτημα είναι το εξής, υπόθεση εργασίας: για να υπάρχει προοδευτική κυβέρνηση –έχω ακούσει να το λέτε- πρέπει να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Αν έρθει ο Ανδρουλάκης αύριο και πει «ναι, δεχόμαστε σε βάση προγραμματικής σύγκλισης, αλλά χωρίς τον Τσίπρα πρωθυπουργό»;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ το έχω απαντήσει πολλές φορές αυτό το ερώτημα. Και, ξέρετε, δεν είναι μια απάντηση εγωκεντρικού χαρακτήρα, έχει να κάνει με το πώς θεωρούμε ότι πρέπει το πολιτικό σύστημα να λειτουργεί. Η θέση του πρωθυπουργού σε ένα πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα είναι πολύ κρίσιμη, πάρα πολύ κρίσιμη. Περνάνε πάρα πολλά από τα χέρια του πρωθυπουργού.

Άρα, το ποιος θα είναι ο αυριανός πρωθυπουργός δεν μπορεί να είναι ένας κρυφός άσσος στο μανίκι ενός κόμματός, ενός πολιτικού αρχηγού. Θεωρώ απολύτως θεμιτό και ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Κουτσούμπας και ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Βελόπουλος, ακόμη, να διεκδικούν να κερδίσουν τις εκλογές αυτοί και να γίνουν πρωθυπουργοί.

Θεωρώ απαράδεκτο όμως κάποιος να λέει «έχω άποψη ότι δεν πρέπει να είναι αυτός ή ο άλλος, αλλά δεν σας λέω ποιος θέλω να είναι». Ξέρετε, οι εποχές που οι πρωθυπουργοί της χώρας ορίζονταν σε παρακάμαρες και με την παρέμβαση τρίτων παραγόντων -του βασιλέα παλαιότερα ή του διεθνούς παράγοντα- έχουν φύγει προ καιρού. Είμαστε σε μια άλλη εποχή, δημοκρατίας, και οι πολίτες πρέπει να ξέρουν.

Αν ο κ. Ανδρουλάκης λέει «δεν θέλω τον Στάθη, δεν θέλω τον Ρογκάκο», πρέπει να μας πει ποιον θέλει. Δεν μπορεί να πάει στις κάλπες χωρίς να ξέρει ο κόσμος, που τον καλεί να ψηφίσει, τι προκρίνει για την επόμενη μέρα.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Σε αυτό δεν έχετε άδικο, κύριε Πρόεδρε. Μιας και είπαμε για τις δημοσκοπήσεις, είδαμε μια τελευταία δημοσκόπηση της Pulse ότι είναι 8,5 μονάδες η διαφορά σας με τη Νέα Δημοκρατία και λένε ότι «δεν καρπώνεται τελικά ο Τσίπρας την οικονομική κρίση». Τι απαντάτε εσείς;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Ρογκάκο, έχετε πάει το τελευταίο διάστημα σε ένα καφενείο; Έχετε περπατήσει σε έναν δρόμο εμπορικό;

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Έχω πάει. Και στο σούπερ μάρκετ έχω πάει.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτές είναι οι ασφαλέστερες σφυγμομετρήσεις, κατά την άποψή μου. Πιστεύω ότι το κλίμα έχει αλλάξει, έχει γυρίσει σε μεγάλο βαθμό. Σίγουρα και δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα ισχυριστώ ότι τούτη την ώρα ο κόσμος βρίσκεται σε μια λογική στήριξης και δυναμικής στα πολιτικά κόμματα συνολικά, γιατί βρίσκεται σε βαθιά απογοήτευση. Αλλά η κυβέρνηση τούτη την ώρα βρίσκεται σε αποδρομή. Αυτή είναι η εικόνα απ` όλες τις πραγματικές σφυγμομετρήσεις που γίνονται μέσα στην κοινωνία.

Έχω πει κι άλλες φορές σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις που έχω δώσει, ότι αν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα, όποτε κι αν γίνουν οι επόμενες εκλογές, ένα από τα βασικά ζητήματα συζήτησης για πολλές μέρες μετά την Κυριακή των εκλογών, θα είναι η μεγάλη αποτυχία των δημοσκοπήσεων, που μπορεί να μην είναι εσκεμμένη, θα πω εγώ. Μπορεί να έχει να κάνει σε δομικές αδυναμίες των μετρήσεων. Και κυρίως στο γεγονός ότι οι πολίτες όταν ακούν μια σφυγμομέτρηση, δεν σπεύδουν να απαντήσουν, αλλά γυρνάνε την πλάτη.

Αλλά πέρα από τις μετρήσεις και της δημοσκοπήσεις, το κρίσιμο τούτη την ώρα γι` αυτούς που μας ακούν, που μας παρακολουθούν και είναι πολλοί που βλέπουν την εκπομπή σας, ξέρετε ποιο είναι; Πώς θα πληρώσουν αύριο τον λογαριασμό, που έχει έρθει με μια ρήτρα αναπροσαρμογής που είναι τρεις, τέσσερις φορές πάνω από αυτό που πλήρωναν τόσο καιρό;

Πώς θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις τρομακτικές απαιτήσεις όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 10%; Εγώ κυκλοφορώ και κάνω περιοδείες σε λαϊκές περιοχές, κύριε Ρογκάκο. Ξέρετε τι εικόνα αντιμετωπίζω; Ανθρώπους σε απόγνωση, ανθρώπους να μου λένε ότι «δεν μπορούμε να πάμε στο σούπερ μάρκετ να αγοράσουμε γάλα για τα παιδιά μας», όχι να πάνε στην αγορά να κάνουν πολυτελή ψώνια.

Π. ΣΤΑΘΗΣ: Είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, κύριε Πρόεδρε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τα νούμερα αυτό λένε, κύριε Στάθη, και καλό είναι όταν μιλάμε για δεδομένα οικονομικά, να ασχολούμαστε με τα νούμερα. Όταν μεσοσταθμικά σε όλη την Ευρώπη οι αυξήσεις στην ενέργεια που πηγαίνουν στον καταναλωτή είναι 20 με 25% και στην Ελλάδα είναι πάνω από 80%, βλέπετε ότι υπάρχει μια τεράστια διαφορά. Πού οφείλεται αυτό;

Όταν είναι πρωταθλήτρια η Ευρώπη στην προ ημερήσια χονδροεμπορική τιμή του ρεύματος -από τους εννιά μήνες που πέρασαν, στους πέντε ήταν πρώτη και τους υπόλοιπους ήταν δεύτερη ή τρίτη. Όταν έχουν εμπνευστεί αυτή την πρωτοφανή πατέντα της ρήτρας αναπροσαρμογής, που μετακυλύει το 99% των αυξήσεων στη χονδρεμπορική στον καταναλωτή, ποιος έχει ευθύνη για όλο αυτό;

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Υπήρχε όμως αυτό, κύριε Πρόεδρε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι ακριβώς υπήρχε;

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Υπήρχε η ρήτρα αναπροσαρμογής.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πάμε λοιπόν να δούμε τι ακριβώς υπήρχε. Ρήτρες αναπροσαρμογής υπάρχουν σε όλα τα συμβόλαια. Αυτή η συγκεκριμένη ρήτρα, την οποία δεν την καταλαβαίνει ούτε… ιερογλυφικά πρέπει να ξέρεις για να την καταλάβεις πώς βγαίνει, εφαρμόστηκε δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2021. Επί των ημερών μας, που πράγματι στον Κώδικα προμηθειών υπάρχει η έννοια της ρήτρας από το 2013, αλλά επί των ημερών μας που γνωρίζω εγώ καλά τα πράγματα, το ’15-’19 δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Σας αυξήθηκε εσάς κύριε Στάθη ο λογαριασμός το ’15-’19;

Π. ΣΤΑΘΗΣ: Όχι, αλλά δεν υπήρξε αυτή η κρίση παγκοσμίως.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως. Αλλά στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε δυσμενέστατες συνθήκες δημοσιονομικά. Έτσι δεν είναι;

Π. ΣΤΑΘΗΣ: Σωστά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και όχι μόνο δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ, αλλά μειώθηκε μεσοσταθμικά, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, 12%. Άρα, λοιπόν, τι μου μιλάτε για ρήτρα αναπροσαρμογής; Δεν υπήρχε ρήτρα αναπροσαρμογής όταν έπεφτε η τιμή; Υπήρχε ρήτρα αναπροσαρμογής;

Η. ΡΑΝΤΟΥ: Εσείς καταθέσατε τροπολογία για τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως.

Η. ΡΑΝΤΟΥ: Να μην κόβεται το ρεύμα στους πολίτες μέχρι να κριθεί η νομιμότητά της από τα ελληνικά δικαστήρια. Αν κριθεί νόμιμη όμως και στο μεταξύ εσείς γίνετε κυβέρνηση, τι θα γίνει με όλα αυτά τα ποσά που έχει επωμιστεί ο ελληνικός λαός και δεν θα τα έχει πληρώσει;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βλέπω πάντως ότι υπάρχει μια μεγάλη αγωνία γι` αυτό.

Η. ΡΑΝΤΟΥ: Θα πρέπει να γίνει κάποιο κούρεμα, θεωρείτε; Ή θα τους στείλετε τον λογαριασμό ενδεχομένως;

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Ξέρετε πού αναφέρεται; Σε ένα σύστημα…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βλέπω ότι υπάρχει μεγάλη αγωνία μη τυχόν και συσσωρευτούν χρέη στο μέλλον, αλλά δεν βλέπω να έχετε μια αγωνία τι θα κάνει ο κόσμος που δεν έχει να πληρώσει σήμερα. Τι θα κάνει; Γιατί δεν είναι θέμα επιλογής.

Η. ΡΑΝΤΟΥ: Ξέρετε, πολλοί δεν πληρώνουν, γι` αυτό το ρωτάω.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακούστε με, δεν είναι θέμα επιλογής. Όταν ένας συνταξιούχος παίρνει 600 ευρώ και του έρχεται 700 ο λογαριασμός, όταν ένας μισθωτός παίρνει 1.200 ευρώ, έχει δυο παιδιά και του έρχεται χιλιάρικο, δεν είναι θέμα επιλογής γι` αυτούς τους ανθρώπους. Και το μεγάλο ζήτημα είναι: αυτούς τους ανθρώπους θα τους πούμε μπαταχτσήδες;

Η. ΡΑΝΤΟΥ: Όχι βέβαια.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Που ποτέ στη ζωή τους δεν είχαν αφήσει λογαριασμό απλήρωτο; Που βγήκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, του κόμματος που χρωστάει 320 εκατομμύρια στο Δημόσιο από τα δάνεια που πήραν δανεικά και αγύριστα και δεν τα γύρισαν ποτέ, να μας πουν και μπαταχτσήδες;

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Πήρε μέτρα όμως η κυβέρνηση, κύριε Πρόεδρε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι μέτρα πήρε; Μας πήρε τα μέτρα, θέλετε να πείτε!

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Ελάτε, κύριε Πρόεδρε. Πήρε έως 600 ευρώ επιστροφή, μείωση όλων των τιμολογίων.

Π. ΣΤΑΘΗΣ: Γιατί ένα πακέτο από αυτά ήταν και δική σας πρόταση.

Η. ΡΑΝΤΟΥ: Ναι, η αποσύνδεση.

Π. ΣΤΑΘΗΣ: Και η επιδότηση και το πάγωμα της ρήτρας με ένα τρόπο.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Το ερώτημα είναι αν είναι ικανά τα μέτρα, κύριε Πρόεδρε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η κυβέρνηση καταρχάς έχει αφήσει αυτή την αισχροκέρδεια ανέγγιχτη και ανεξέλεγκτη εννιά μήνες τώρα. Εγώ από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μιλάω για την ανάγκη ουσιαστικών μέτρων για να αντιμετωπιστεί το κύμα της ακρίβειας. Και ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα είναι παροδικό. Αλλά το πιο σημαντικό απ` όλα είναι ότι εδώ δεν έχουμε μονάχα την αύξηση της πραγματικής τιμής του φυσικού αερίου και τα στρατηγικά λάθη της κυβέρνησης που προσέδεσαν το ενεργειακό μας μίγμα στο εισαγόμενο φυσικό αέριο: αναφέρομαι στην απολιγνιτοποίηση, στο χαμηλό ρυθμό επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στρατηγικά λάθη. Την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ την ώρα της ενεργειακής κρίσης!

Αμέσως μετά τη Διεθνή Έκθεση του Σεπτέμβρη, που εμείς του λέγαμε «πάρε μέτρα», χωρίς να το ανακοινώσει ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ. Και έχει βάλει τη ΔΕΗ σήμερα να είναι πρωταγωνίστρια σε αυτό το ράλι της αισχροκέρδειας. Διότι στόχος της ΔΕΗ πια είναι να έχει υψηλή τιμή στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου για να μοιράζει κέρδη στους μετόχους. Αυτός είναι ο στόχος της.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Έχει κάνει μεγάλες εκπτώσεις η ΔΕΗ, κύριε Πρόεδρε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μη με προκαλείτε, κύριε Ρογκάκο, σας παρακαλώ πάρα πολύ. Μα είναι δυνατό να το λέτε αυτό; Σας έχει έρθει λογαριασμός;

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Μου ήρθε, ναι.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με τις υγείες σας! Πόσο σας ήρθε;

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Μου ήρθε ο «Έναντι» 270 και μου ήρθε «Εκκαθαριστικός» 500 ευρώ και εγώ μπορώ ενδεχομένως να αντεπεξέλθω σε αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το ξέρω, και εγώ μπορώ. Και εγώ μπορώ που μου ήρθε 800 και 1.900 ευρώ.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Γιατί τόσα πολλά; Προφανώς και για θέρμανση που χρησιμοποιούσατε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, αλήθεια είναι αυτό. Αλλά δεν είμαι ο μόνος που χρησιμοποιώ για θέρμανση ηλεκτρική ενέργεια. Εγώ μπορώ να τα πληρώσω, αλλά σε όλους τους πολίτες και σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, έχει έρθει τρεις φορές πάνω. Όλος αυτός ο μηχανισμός της αισχροκέρδειας έχει να κάνει με τον τρόπο που λειτουργεί το Χρηματιστήριο ενέργειας από όπου όλες οι εταιρείες, κυρίως όμως η ΔΕΗ που είναι πρωταγωνίστρια, βγάζουν υπερκέρδη, τα λεγόμενα ουρανοκατέβατα κέρδη, εκατομμυρίων – δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: 600 εκατομμύρια λέμε εμείς, κύριε Πρόεδρε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν ξέρω τι λέτε εσείς…

Π. ΣΤΑΘΗΣ: Πολύ πιο κάτω από αυτό που λέτε εσείς.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Από την Ανεξάρτητη Αρχή.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πάμε λοιπόν να τα δούμε κι αυτά, γιατί εμένα μου αρέσει να μιλάω με νούμερα.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Να κάνουμε ένα διαφημιστικό διάλειμμα για να μη σας διακόψουμε;

Π. ΣΤΑΘΗΣ: Και θα επανέλθουμε με αυτό ακριβώς.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άντε να έχετε κι εσείς λίγα κέρδη, όχι υπερκέρδη όπως οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας.

Ν. ΡΟΓΚΑΚΟΣ: Απλά κέρδη κ. Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι σε 3-4 λεπτά επιστρέφουμε με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

 

Αν δεν υπήρχαμε εμείς, αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μιλάγαμε καν για υπερκέρδη.

Τον Απρίλιο του 2022, ο κ. Σκρέκας δήλωνε ότι δεν υπάρχουν υπερκέρδη στην Ελλάδα! Ακόμη και έτσι όμως, παρά τις αλχημείες, θα φορολογήσει ο κ. Μητσοτάκης με 90% τα 500 εκατ. ευρώ; Δεν θα γίνει. Διότι όλη τους η έγνοια είναι μην τυχόν και φορολογηθούν η ΔΕΗ και οι ιδιώτες των εταιρειών, που βγάζουν εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ, την ώρα που ο μέσος πολίτης δεν έχει να πληρώσει τον λογαριασμό.

Χωρίς δημοσιονομικό κόστος και παρεμβάσεις, μπορούμε να έχουμε μία μείωση 50% στους λογαριασμούς του ρεύματος, με συγκεκριμένα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

-Αποσύνδεση της τιμής της παραγωγής από την τιμή του φυσικού αερίου, όπως έκαναν Ισπανία και Πορτογαλία.

-Πλαφόν στο κέρδος του παραγωγού, στην πηγή της δημιουργίας των υπερκερδών.

-Επαναφορά του «Δ» στη ΔΕΗ.

Στις περιοδείες μου, βλέπω ότι ο κόσμος περνάει χειρότερα από τις δύσκολες στιγμές του μνημονίου. Αυτό μου λένε όλοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι.

Ο κατώτατος μισθός σήμερα, είναι χαμηλότερος απ` ότι ήταν το 2009 πριν την κρίση. Η Ελλάδα, μαζί με την Εσθονία, είναι οι μόνες χώρες που δεν αύξησαν τον κατώτατο μισθό την περίοδο της πανδημίας.

Εμείς τον αυξήσαμε 11% χωρίς να έχουμε ακρίβεια και πληθωρισμό στο 10%.

Και δεν είναι μόνο οι λογαριασμοί του ρεύματος.

Δεν μπορεί πάει ο κόσμος στα σούπερμαρκετ.

Δεν μπορεί να βάλει βενζίνη.

Στην κάλπη της Κυριακής, έχει δυνατότητα ο κάθε πολίτης που είναι κοντά μας να έρθει στις διαδικασίες μας και να στείλει ένα μήνυμα, όχι μόνο για την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για το πολιτικό σκηνικό που πρέπει να αλλάξει.

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων