Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αλέξης Τσίπρας στο Open: Η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ρεύμα στην ΕΕ γιατί έχει Κυριάκο Μητσοτάκη

Σημεία συνέντευξης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του τηλεοπτικού σταθμού «Open» και τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ευλαμπία Ρέβη

20/04/2022

– Είναι παραλογισμός αυτό που ζούμε με τους λογαριασμούς – Η ΔΕΗ έχει πάνω από 1 δισ. ουρανοκατέβατα κέρδη για να κερδίζουν τα golden boys του Μητσοτάκη

– Έχει κριθεί το ζήτημα των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης καταρρέει, θα είμαστε πρώτο κόμμα

– Ο κ. Ανδρουλάκης πριν μιλήσει για πρόσωπα, ας μιλήσει για πολιτικές, κινείται στη γκρίζα ζώνη του δεν απαντώ.

Γιατί στην Ελλάδα η τιμή της μεγαβατώρας είναι 280 ευρώ και σε Ισπανία – Πορτογαλία 112; Η απάντηση είναι δύο λέξεις: Κυριάκος Μητσοτάκης

Αυτό που ζούμε είναι ένας παραλογισμός. Είναι μια εγκληματική πολιτική απέναντι στην ελληνική κοινωνία.
Πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα να έχει την ακριβότερη τιμή χονδρικής εδώ και μήνες σε όλη την Ευρώπη;
Πώς είναι δυνατόν η τιμή της μεγαβατώρας να πλησιάζει χθες τα 280 ευρώ, ενώ στην Ισπανία και την Πορτογαλία να είναι 112 ευρώ;
Η απάντηση στο ερώτημα είναι δύο λέξεις: Κυριάκος Μητσοτάκης. Διότι έχει ακολουθήσει μια πολιτική που αφήνει την αγορά δήθεν να αυτορυθμίζεται με ένα πλαίσιο αισχροκέρδειας που είναι πρωτοφανές.
Τι περιμένει οκτώ μήνες τώρα; Μέχρι πρότινος αμφισβητούσε ότι υπάρχουν υπερκέρδη – τα ουρανοκατέβατα κέρδη.
Στη Βουλή παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αλλά μας είπε ότι δεν ξέρει πόσα είναι και ότι κάνουν την «άσκηση». Πόσους μήνες γίνεται αυτή η «άσκηση»;
Δε θα υπάρξει δημοσιονομικό κόστος. Εμείς θα το κάνουμε όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Θα φορολογήσουμε τα υπερκέρδη, όπως κάνει ο Ντράγκι.
Δε θέλουμε λεφτόδεντρα, θέλουμε να κόψουμε τα κλεφτόδεντρα.
Όσα εξήγγειλα στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι ρεαλιστικά και απολύτως κοστολογημένα. Είναι αναγκαίες παρεμβάσεις για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία. Πρόκειται για πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δαπάνησε.
Δεν έχω υπόνοιες, έχω αποδείξεις πού πήγαν αυτά τα χρήματα: 7 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς.
Αν ο κ. Μητσοτάκης συνεχίσει για ακόμη ένα χρόνο μία πολιτική αδράνειας και απάθειας απέναντι σε αυτή την κοινωνική λεηλασία, θα οδηγηθούμε σε ανθρωπιστική κρίση. Η εξάντληση της τετραετίας σημαίνει, ταυτόχρονα, εξάντληση και των δικών μας πολεμοφοδίων, των δικών μας πυρομαχικών για να μπορέσουμε αποτελεσματικά να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάκαμψης και κανονικότητας.
Είναι επιβεβλημένο και έντιμο σε αυτές τις συνθήκες να υπάρξει προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είμαι ο παλιότερος πολιτικός αρχηγός, ενώ κουβαλάει ένα όνομα που είναι στην πολιτική σκηνή 60 χρόνια. Και χωρίς αυτό δε θα απασχολούσε κανέναν.
Ως «παλιότερος» λοιπόν σας διαβεβαιώνω: Οι εκλογές έχουν κριθεί. Το κρίσιμο είναι πώς θα αναστήσουμε τη χώρα.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε σήμερα τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τον κ. Αλέξη Τσίπρα, κοντά μας.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και δική μου χαρά είναι, καλημέρα.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Στην πρώτη συνέντευξή του μετά το Συνέδριο του κόμματος.
Ε. ΡΕΒΗ: Και τον ευχαριστούμε πολύ γι` αυτό. Καλημέρα κύριε Τσίπρα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλημέρα, να είστε καλά.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν το Συνέδριο, να πάμε στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα, διότι εδώ κ. Πρόεδρε η ενεργειακή κρίση, λένε, ότι είναι ένας παράλληλος πόλεμος με αυτόν που συμβαίνει στην Ουκρανία και προκαλεί και πολύ έντονη πολιτική αντιπαράθεση με προεκλογικό άρωμα.
Λέει η κυβέρνηση, για να μην κάνω μεγάλες ερωτήσεις, ότι «τάζετε τα πάντα στους πάντες», ότι περίπου έχετε επιστρέψει στο 2015. Σαν να έχετε βρει ένα λεφτόδεντρο και να κάνετε αυτό για το οποίο σας κατηγόρησαν και το 2015.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η κυβέρνηση, κύριε Παυλόπουλε, έχει λερωμένη τη φωλιά της ειδικά στα θέματα που αφορούν την ακρίβεια. Διότι, ξέρετε, εγώ θα καταθέσω και σε εσάς και στους τηλεθεατές μια ερώτηση: πώς είναι δυνατόν η χώρα να έχει την ακριβότερη τιμή χονδρικής στη μεγαβατώρα, εδώ και μήνες σε όλη την Ευρώπη;
Πώς είναι δυνατό στην Ελλάδα η τιμή της μεγαβατώρας στην προ-ημερήσια αγορά να πλησιάζει χτες και προχθές τα 280 ευρώ ενώ στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, που είναι χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά διεκδίκησαν την αποσύνδεση της τιμής της ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου και το πέτυχαν, να είναι 112 ευρώ. 280 ευρώ εδώ – 112 ευρώ εκεί.
Αλλά και απ` όλες τις άλλες χώρες υψηλότερη τιμή, η οποία μετακυλίεται μέσα από τη ρήτρα αναπροσαρμογής αυτούσια στον καταναλωτή. Το 99% των αυξήσεων πηγαίνει στον καταναλωτή. Αυτή είναι ελεύθερη αγορά; Κανένα κόστος; Κανένα ρίσκο στις εταιρείες παραγωγής και στους παρόχους και όλα στον καταναλωτή;
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Λέει ότι είναι ο δικός σας νόμος, πάντως.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αφήστε, θα σας εξηγήσω αλλά να απαντήσω πρώτα στο ερώτημα. Το κύριο ερώτημα είναι γιατί η Ελλάδα να είναι η χειρότερη και η ακριβότερη; Η απάντηση είναι δυο λέξεις: Κυριάκος Μητσοτάκης. Γι` αυτό είναι ακριβότερη, διότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ακολουθήσει μια πολιτική που αφήνει την αγορά δήθεν να αυτορυθμίζεται, με ένα πλαίσιο αισχροκέρδειας το οποίο είναι πρωτοφανές.
Όταν όλοι οι άλλοι έχουν χαμηλότερη, εμείς έχουμε την υψηλότερη. Όταν εμείς λέμε ότι αυτό το οποίο θα επιδιώκουμε είναι να αποκαταστήσουμε αυτές τις επιπτώσεις της βίαιης απολιγνιτοποίησης, της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ εν μέσω της ενεργειακής κρίσης. Διότι γι` αυτό γίνονται αυτά, για να έχουν υπερκέρδη όλοι και οι παραγωγοί και η ΔΕΗ όμως πρωταγωνίστρια, για να έχουν οι ιδιώτες μέτοχοι μερίσματα. Γι` αυτό γίνεται όλο αυτό και πάει όλο στον καταναλωτή.
Εμείς λέμε το πολύ απλό: δεν χρειάζεται δημοσιονομικό κόστος, θα το κάνουμε όπως η Πορτογαλία, θα το κάνουμε όπως Ισπανία, θα φορολογήσουμε τα υπερκέρδη όπως κάνει ο Ντράγκι, αυτό ακριβώς λέμε. Γι` αυτό εγώ έχω πει σχηματικά «δεν θέλουμε λεφτόδεντρα, θέλουμε να κόψουμε τα κλεφτόδεντρα». Αυτό θέλουμε να κάνουμε. Και θα πέσει η τιμή σε «προσιτές», διότι η ακρίβεια προσέξτε …
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε δηλαδή ότι φορολογώντας τα υπερκέρδη θα αναγκαστούν να μειώσουν τιμή;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, δεν καταλάβατε.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πλαφόν στη χονδρική τιμή, αποσύνδεση της τιμής, παρέμβαση στο χρηματιστήριο ενέργειας ώστε η οριακή τιμή συστήματος να μην είναι η ακριβότερη προσφορά. Και ταυτόχρονα παρέμβαση -γιατί, ξέρετε, μόνο στην Ελλάδα το 100% των τιμών καθορίζεται από το χρηματιστήριο. Σε όλες τις άλλες χώρες υπάρχει το χρηματιστήριο, υπάρχει και η προθεσμιακή αγορά, υπάρχουν τα διμερή συμβόλαια.
Όπως κατάφερε να το κάνει η Πορτογαλία, έτσι μπορεί να το καταφέρει και η Ελλάδα, χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Τι περιμένει ο κ. Μητσοτάκης; Τι περιμένει από την Ευρώπη; Γιατί στη Σύνοδο Κορυφής σηκώθηκε και έφυγε χωρίς να πάρει τίποτα, ενώ οι άλλες χώρες κατάφεραν και πέτυχαν να παρέμβουν στη λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας;
Είπατε ότι έγινε επί των ημερών μας…
Ε. ΡΕΒΗ: Γι` αυτό σας κατηγορούν.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Λένε ότι ο δικός σας νόμος είναι που συνέδεσε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μας κατηγορούν και για το προπατορικό αμάρτημα! Τρία χρόνια δεν κυβερνάνε, κάνουν αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση.
Το χρηματιστήριο ενέργειας είναι ευρωπαϊκή Οδηγία. Άρα, οποιαδήποτε κυβέρνηση και να ήταν το 2017-’18, το ’18 που νομοθετήθηκε, αν δεν κάνω λάθος, θα το νομοθετούσε. Ξεκίνησε η εφαρμογή του πριν από ένα χρόνο επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Χατζηδάκης.
Το ζήτημα είναι ότι έχεις ένα νομικό πλαίσιο το οποίο εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη. Αλλά εφαρμόζεται στρεβλά στην Ελλάδα για δυο λόγους, το οποίο ούτως ή άλλως είναι προβληματικό, εγώ θα πω, σε συνθήκες κρίσης ενεργειακής γιατί σε συνθήκες κανονικότητας έχει μια λογική: να ανεβαίνει και η τιμή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σε συνθήκες κρίσης ενεργειακής αυτό το πλαίσιο ούτως ή άλλως δημιουργεί προβλήματα σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα δε, που έχεις μια ρηχή αγορά με μονάχα τέσσερις παραγωγούς και δεν έχεις καθόλου προθεσμιακή αγορά, δηλαδή δεν έχεις διμερή συμβόλαια τα οποία να έχουν μακροπρόθεσμες χρονικές διάρκειες, το πρόβλημα είναι τεράστιο. Και το πρόβλημα το βλέπει ο καταναλωτής. Και δεν γνωρίζω άλλη λειτουργία αγοράς εγώ, όπου ο παραγωγός ή ο πάροχος, οι εταιρείες να έχουν μηδενικό ρίσκο. Όσο ανεβαίνει η τιμή, πάει στον καταναλωτή.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, η καταγγελία σας ότι ο πρωθυπουργός ο ίδιος κάνει πλάτες στα συμφέροντα…
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί δεν παίρνει αποφάσεις; Πόσο καιρό έχουμε; Οκτώ μήνες έχουμε.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το ερώτημά μου είναι, αν ήταν έτσι θα ήταν και πολιτικά αυτοκτονικό, αν αυτό συνέβαινε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όταν θα τον φέρετε εδώ, να τον ρωτήσετε τον ίδιο αν είναι αυτοκτονικό ή όχι, πολιτικά για τον ίδιο. Εγώ αυτό που γνωρίζω σήμερα είναι ότι είναι δολοφονικό για τα νοικοκυριά, για τις επιχειρήσεις, για τους ανθρώπους γύρω σας τους γνωστούς σας που έχουν έναν μισθό, που τα βγάζουν πέρα τσίμα τσίμα, που έχουν 1.000 – 1.500 ευρώ, ένα οικογενειακό εισόδημα 2.000-2.500 και παίρνουν λογαριασμούς οι οποίοι τους εκτρέπουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Και δεν είναι ένας και δυο, είναι γύρω μας δεκάδες αυτοί οι άνθρωποι. Στον συνεργάτη μου προχθές ήρθε ένας λογαριασμός τετραμηνιαίος 2.500 ευρώ. Έχει ένα παιδάκι μικρό και τη γυναίκα του στο σπίτι και ήρθε 2.500 ευρώ. Πώς θα τα βγάλει πέρα αυτός; Πού θα τα βρει αυτά τα χρήματα;
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορεί.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι περιμένει; Λέτε ότι δεν είναι θέμα Μητσοτάκη, τι περιμένει; Τι περιμένει οκτώ μήνες τώρα! Βγήκα πριν από ενάμιση μήνα στη Βουλή και είπα ένα προς ένα, μετρημένα ευρώ το ευρώ, πόση είναι η αισχροκέρδεια, τα υπερκέρδη τα ουρανοκατέβατα κέρδη που λέει η ίδια η Κομισιόν και έχει δώσει και μια εργαλειοθήκη για να μπορέσουν να φορολογηθούν, να μειωθούν.
Μέχρι πρότινος αμφισβητούσε ότι υπάρχουν. Στη Βουλή παραδέχτηκε, αλλά λέει «δεν ξέρουμε πόσα είναι, κάνουμε την άσκηση». Με συγχωρείτε, αυτή η άσκηση πόσους μήνες γίνεται;
Ε. ΡΕΒΗ: Το 1,4 το ποσό αυτό κ. Τσίπρα δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, ούτε από τη ΡΑΕ, ακόμη περιμένουμε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό λέω: πόσους μήνες…
Ε. ΡΕΒΗ: Από πού προκύπτει αυτό το ποσό, το 1,4 δισ. ευρώ;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας απαντήσω από πού προκύπτει. Καταρχάς, δεν έχουμε τίποτα μυστικές υπηρεσίες, ούτε πράκτορες, ούτε ντετέκτιβ.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι προκύπτει αυτό το 1,4 δισ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κάθε μέρα ανακοινώνεται η προ-ημερήσια αγορά, ανακοινώνεται η τιμή χονδρικής. Κάθε μέρα πόσο κοστίζει η μεγαβατώρα, και γνωρίζουμε και τη συνολική παραγωγή ρεύματος. Έναν απλό πολλαπλασιασμό να κάνεις, ένα υπολογισμό ελέγχοντας καθημερινά την τιμή της μεγαβατώρας, βρίσκεις το μεταβαλλόμενο κόστος, βρίσκεις κι αυτό το οποίο είναι το υπερβάλλον κέρδος για τους παραγωγούς και το συγκρίνεις με αυτό το οποίο ήταν οκτώ μήνες πριν και βγαίνει 1,5 δισ.
Όταν έχεις ένα κέρδος στον παραγωγό το οποίο ήταν προ κρίσης στα 3 ευρώ, 4 ευρώ, 5 ευρώ η μεγαβατώρα και τώρα έχει πάει στα 100 ευρώ μεσοσταθμικά, αυτό το υπόλοιπο είναι υπερβάλλον κέρδος. Είναι αυτό που ονομάζουμε εμείς ουρανοκατέβατα κέρδη. Και τη μερίδα του λέοντος σε αυτό το 1,5 δισ. με πάνω από 1 δισ. το έχει η ΔΕΗ, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Αν είναι δυνατόν, η ΔΕΗ.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η οποία όμως ανακοίνωσε ζημιές.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η ΔΕΗ, η οποία το 2021, πριν αρχίσουμε εμείς να κάνουμε φασαρία, οι ίδιοι έκαναν διαρροές ότι είχαν κέρδη προ φόρων 950 εκατομμύρια και μετά άρχιζαν να τα μαζεύουν. Kαι αναγκάστηκε να βγει ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή και να λέει ότι στο τέλος δεν θα έχει κέρδη. Μα, με συγχωρείτε, έχει βγάλει αυτά τα κέρδη και τα έχει βγάλει από τις τσέπες των καταναλωτών.
Είναι δυνατόν η ΔΕΗ να λειτουργεί με αμιγώς χρηματοοικονομικά κριτήρια σε περίοδο κρίσης; Τα golden boys τα γαλάζια που πήγαν εκεί για να κάνουν βιογραφικό στην πλάτη μας; Και οι οποίοι παίρνουν μισθούς και απολαβές αστρονομικές; 360 χιλιάρικα το χρόνο απολαβές και 8-10 χιλιάρικα το μήνα; Που γέμισαν διευθυντές και γενικούς διευθυντές τη ΔΕΗ για να την απομυζούν τα golden boys που θέλουν να κάνουν βιογραφικά να πάνε σε άλλες εταιρείες και ο ιδιώτης μέτοχος που πήρε το 17% και θέλει να παίρνει μερίσματα; Για ποιον δουλεύει η ΔΕΗ; Και ποιος έχει την ευθύνη για όλα αυτά, αν δεν την έχει ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος μετά τη ΔΕΘ. τον Σεπτέμβρη πέρσι -πήγε στη ΔΕΘ και δεν ανακοίνωσε την ιδιωτικοποίηση, την κρατούσε κρυφή και την έκανε λίγες μέρες μετά. Αυτό που ζούμε είναι ένας παραλογισμός, είναι εγκληματική πολιτική απέναντι στην ελληνική κοινωνία
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.
Ε. ΡΕΒΗ: Θέλω να πάμε στα του Συνεδρίου γιατί κ. Τσίπρα είπατε ότι δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα παροχολογίας. Όμως εξαγγείλατε μείωση στους λογαριασμούς του ρεύματος, στήριξη στη νεανική στέγη, είπατε ότι θα έχουμε αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα, θα αυξήσετε τον κατώτατο μισθό. Αυτά δεν είναι παροχολογίες; Πώς θα γίνουν;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ωραία. Χαίρομαι πολύ για το ερώτημά σας, κυρία Ρέβη, διότι μου δίνετε την ευκαιρία να εξηγήσω στους τηλεθεατές μας ότι τα περισσότερα από όσα εξήγγειλα δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος. Λίγο πριν σας εξηγούσα ότι η τιμή της μεγαβατώρας στην Ισπανία και την Πορτογαλία είναι στη χονδρική στα 112 και εδώ είναι στα 280. Δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, δεν βγάζουν από το δημόσιο προϋπολογισμό στην Ισπανία και την Πορτογαλία, άλλαξαν το πλαίσιο μέσα από το οποίο καθορίζεται η τιμή και πηγαίνει στον καταναλωτή. Μειώνουν το κέρδος της δημόσιας επιχείρησης και των ιδιωτικών επιχειρήσεων παραγωγής ενέργειας.
Άρα, αυτό εννοούμε όταν λέμε «θα κλαδέψουμε τα κλεφτόδεντρα και δεν θα φυτέψουμε λεφτόδεντρα». Βεβαίως θα υπάρξει και κάποιο κόστος δημοσιονομικό, το οποίο όμως είναι αντιμετωπίσιμο. Διότι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα για έναν ολόκληρο χρόνο έχει ένα κόστος -στο κατώτατο επίπεδο που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όχι να το απαλείψουμε εντελώς- είναι περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Υπάρχει ένα κόστος, το οποίο όμως κόστος θα ανακουφίσει τους πολίτες. Διότι αν μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, εσείς θα βάζετε βενζίνη στο αυτοκίνητό σας 25 ευρώ λιγότερα κάθε φορά.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς θα το αναπληρώσετε όμως, κύριε Πρόεδρε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το 1,5 δισ. αυτό; Εδώ έχουν δώσει 40 δισ. λένε, δεν έχουν πει ότι έχουν δώσει 40 δισ. από την αρχή της κρίσης;
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Στην πανδημία, λέτε. Αυτό λένε, ναι.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τα δυο προηγούμενα χρόνια αλλά και την περίοδο της κρίσης. Η αλήθεια είναι ότι την περίοδο της κρίσης, αυτές οι επιδοτήσεις που δεν ακουμπάνε κανέναν -εννοώ δεν ανακουφίζουν κανέναν για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, διότι αφήνουν αλώβητο τον μηχανισμό παραγωγής αισχροκέρδειας και έρχονται μετά και δίνουν κάποια ψίχουλα- αλλά ακόμα και αυτά τα ψίχουλα, είναι ας πούμε περίπου 1 δισ. ήδη. Και κάνουν λάθος που δίνουν αυτά τα λεφτά. Άρα αυτό είναι ένα κόστος το οποίο, κατά την άποψή μου, είναι κόστος αντιμετωπίσιμο, διαχειρίσιμο.
Ε. ΡΕΒΗ: 1,5 δισ. μας λέτε. Για τον κατώτατο μισθό που είπατε 800 ευρώ;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο κατώτατος μισθός δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, το γνωρίζετε αυτό. Δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος. Είναι κάτι το οποίο η αγορά, πιστεύω, το αντέχει και είναι και αναγκαίο να συμβεί, διότι αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 9%. Άρα πρέπει και ο εργαζόμενος, ο μισθωτός, να μπορέσει να ζήσει. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Μάλιστα εμείς, ως κυβέρνηση, όταν βγήκαμε από τα μνημόνια και επαναφέραμε όλες τις διατάξεις της εργασιακής νομοθεσίας, διασφαλίζοντας τους εργαζομένους, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αιτιολογία απόλυσης, Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας που κάνει τη δουλειά του, και αυξήσαμε 11% τον κατώτατο μισθό. Και καταργήσαμε τον υποκατώτατο.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά σας λένε ότι είχατε καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό στα 589 για τρία χρόνια και λίγο πριν τις εκλογές ανακοινώσατε την αύξηση.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να τα θυμόμαστε όλα, γιατί η ιστορία της χώρας δεν ξεκίνησε το 2015. Το 2013 λοιπόν, η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, μείωσε τον μισθό κοντά στο 25% μ’ έναν νόμο κι ένα άρθρο και δημιούργησε και τον ρατσιστικό υποκατώτατο, χαμηλότερο για τους νέους εργαζομένους. Αυτή ήταν η λεγόμενη εσωτερική υποτίμηση που έκαναν τα μνημόνια.
Με το που βγήκαμε από τα μνημόνια, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό 11%, και τον υποκατώτατο στο 24%, τον καταργήσαμε δηλαδή. Και δεσμευτήκαμε ότι θα έχουμε μια αύξηση 7,5% + 7,5% το 2020 και 2021 στις εκλογές. Αυτή η δική μας δέσμευση τότε ανάγκασε και τον κ. Μητσοτάκη να δεσμευτεί ότι θα αυξάνει τον κατώτατο μισθό ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο όμως δεν το υλοποίησε τρία χρόνια τώρα. Και ήρθε, ενώ είχε μια αύξηση του ΑΕΠ κοντά στο 9% πέρυσι, αντί να αυξήσει αντιστοίχως τον μισθό, τον αύξησε 2%. Δηλαδή 50 λεπτά τη μέρα. Και ξέρετε; Αν δεν κάνω λάθος 1η Γενάρη έγινε η αύξηση, έτσι δεν είναι;
Ε. ΡΕΒΗ: Σωστά, το 2%.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δηλαδή, πριν από τρεις μήνες έγινε η αύξηση. Δεν υπολόγιζαν; Δεν ήξεραν; Γιατί επιχείρησαν μια αύξηση της πλάκας, του 2%; Δεν έβλεπαν ότι έρχεται μια τρομακτική κρίση, ένας πληθωρισμός ο οποίος θα μας υπερβεί; Κι έρχονται τώρα να ανακοινώσουν νέα αύξηση, που και αυτή όμως δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει την πορεία της οικονομίας; Άρα λοιπόν, ούτε αυτό έχει δημοσιονομικό κόστος.
Πάμε παρακάτω. Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, αγρότες. Η ανάγκη να υπάρξει μερική διαγραφή του χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, διότι το χρέος που δημιουργήθηκε στην πανδημία δεν αποτελεί ηθικό κίνδυνο, δεν ρισκάρανε οι άνθρωποι επιχειρηματικά, δεν πήραν κάποιο ρίσκο, τους ανάγκασε το κράτος να κλείσουν. Αυτά τα χρέη τα οποία συσσωρεύονται σήμερα, δεν θα μπορέσουν να αποπληρωθούν, το γνωρίζετε. Μιλήστε με τους ανθρώπους, πηγαίνετε σε μια αγορά να δείτε πόσοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αυτή τη στιγμή χωρίς τζίρο…
Ε. ΡΕΒΗ: Και πώς θα γίνει η διαγραφή;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όπως έγινε επί των ημερών μας η αντίστοιχη διαγραφή μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους και οι δόσεις για το υπόλοιπο, για τα ασφαλιστικά χρέη, για τα χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία των Εμπόρων και των Βιοτεχνών. Θα υπάρξει λοιπόν μια διαδικασία ανακούφισης για να μπορέσεις να τους κρατήσεις αυτούς τους επιχειρηματίες στη ζωή ώστε να μπορούν να αποπληρώνουν το επόμενο χρέος που έχουν, αυτό που θα απομείνει. Αν δεν το κάνεις αυτό, δεν θα πάρεις τίποτε. Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεπώς, λέτε ότι όλα αυτά τα οποία έχετε εξαγγείλει από το Συνέδριο κι έχετε καταθέσει ως κυβερνητική πρόταση είναι ρεαλιστικά και κοστολογημένα. Αυτό λέτε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι κοστολογημένα, είναι ρεαλιστικά. Η στέγη, ας πούμε, στους νέους ανθρώπους έχει στον πρώτο χρόνο ένα κόστος γύρω στα 120 εκατομμύρια ευρώ. Ρεαλιστικά πράγματα αλλά απολύτως αναγκαία. Οι δαπάνες για την υγεία, το νέο ΕΣΥ, έχουν ένα κόστος τον πρώτο χρόνο, σε βάθος τετραετίας 2 δισ., αλλά είναι 500 εκατομμύρια το χρόνο. Θέλω να πω ότι είναι αναγκαίες παρεμβάσεις για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία. Πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που δαπάνησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά δεν ξέρουμε πού πήγαν αυτά τα λεφτά. Γιατί μιλάνε για 40 δισ.
Εγώ λέω, πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Εσείς μιλάτε με ανθρώπους γύρω σας, βλέπετε κανέναν να είναι ευχαριστημένος; Να λέει ότι όλο αυτό το διάστημα ενισχύθηκε αποτελεσματικά;
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε υπόνοιες ότι έχει συμβεί κάτι άλλο με αυτά τα χρήματα;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν έχω υπόνοιες, έχω αποδείξεις. 7 δισ. ευρώ πήγαν με αναθέσεις, απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς. Επισκέφθηκα την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, την Ανεξάρτητη Αρχή. 7 δισεκατομμύρια σε ενάμιση χρόνο. Δεν είναι ούτε 1, ούτε 2, ούτε 3. 7 δισ. σε κλειστούς διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις; Πού βρισκόμαστε;
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή έχετε κάνει μια πολιτική επιλογή, μια στρατηγική επιλογή όλο το προηγούμενο διάστημα και μετά το αίτημα για εκλογές να ανεβάσετε τους τόνους της αντιπαράθεσης προσωπικά με τον κ. Μητσοτάκη: λέτε ότι έκανε πλάτες στα συμφέροντα, λέτε ότι είναι μια κυβέρνηση βαρβαρότητας. Είπατε “σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα”, λέτε ότι αφήνουν την κοινωνία απολύτως εκτεθειμένη σε όλες τις κρίσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε. Αποδίδει αυτό; Θέλω να πω, αυτοί οι υψηλοί τόνοι είναι αυτοί που περιμένει ή θέλει αυτή την περίοδο η κοινωνία;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα έλεγα ότι η κοινωνία αυτή τη στιγμή έχει πολύ υψηλότερους τόνους και πολύ υψηλότερο θυμό και δυσαρέσκεια. Αλλά το ζήτημα δεν είναι αν αποδίδει ή δεν αποδίδει…
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το λέω γιατί στις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να φέρνει καρπούς αυτή η επιλογή.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μην το λέτε αυτό, εδώ κάθε δεύτερη μέρα αναγκάζονται οι δημοσκοπικές εταιρείες να κλείνουν την ψαλίδα μην τυχόν και γίνουν εκλογές και εκτεθούν εντελώς. Νομίζω ότι το ζήτημα της κατάρρευσης της κυβέρνησης πλέον είναι απολύτως εμφανές, με γυμνό μάτι, δεν χρειάζεται να είσαι δημοσκόπος για να το δεις αυτό.
Και θεωρώ ότι ως προς αυτό το θέμα, δηλαδή το αν θα καταφέρει ο κ. Μητσοτάκης να κερδίσει τις εκλογές ή να τις χάσει τις εκλογές, αυτό έχει ξεκαθαρίσει, έχει κριθεί ήδη. Και το βλέπετε αυτό και σε ανθρώπους που είναι παραδοσιακά άνθρωποι της Νέας Δημοκρατίας. Τον ψήφισαν και αυτή τη στιγμή, διότι όταν μιλάει ο λογαριασμός και η τσέπη σου, η δυσαρέσκειά σου είναι πάρα πολύ μεγάλη.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα λέτε ότι όποτε και αν γίνουν θα τις χάσει.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, πιστεύω ότι αυτό έχει κριθεί ήδη.
Ε. ΡΕΒΗ: Θα είστε πρώτο κόμμα, πιστεύετε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι έχει ήδη κριθεί αυτό. Το ζήτημα για μας όμως, επειδή εγώ τώρα έχω και μια εμπειρία -έτσι δεν λέει ο κ. Μητσοτάκης, ότι είμαι ο παλαιότερος; Άμα είμαι ο παλαιότερος, αν και με περνά 7 χρόνια, αν και στην πολιτική ζωή του τόπου κουβαλάει ένα όνομα που είναι εδώ και 60 χρόνια στα πολιτικά πράγματα, και αν δεν λεγόταν ο ίδιος Μητσοτάκης μπορεί να μην ήταν καν στην πολιτική ζωή, αλλά εν πάση περιπτώσει, μιας και είμαι παλαιότερος, έχω και μια εμπειρία, να σας πω. Αυτό που με απασχολεί τώρα εμένα δεν είναι τόσο το αν θα πρέπει να έχω υψηλότερους ή χαμηλότερους τόνους, διότι θεωρώ ότι έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις. Η αδυναμία του να παρέμβει, η εμμονή του σε πολιτικές επιλογές που έχουν οδηγήσει σε τρομακτική διόγκωση των ανισοτήτων, οι αρνητικές πρωτιές όχι μόνο στην ακρίβεια -και στην πανδημία είμαστε οι χειρότεροι, μην το ξεχνάμε αυτό, σε θανάτους ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού σε όλη την Ευρώπη- νομίζω λοιπόν ότι το να έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το δύσκολο. Το δύσκολο θα είναι η ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας την επόμενη μέρα.
Και εκεί θέλω να βάζω τον πήχη εκεί όπου μπορούμε να τον περάσουμε. Και το είπα και στο Συνέδριο: όσο περνούν οι μέρες, αν εξαντλήσει ο κ. Μητσοτάκης την τετραετία, θα εξαντλήσει και κάθε δυνατότητα δική του όχι να νικήσει, να έχει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα, αλλά ταυτόχρονα εξαντλεί και τα δικά μας πολεμοφόδια, τα δικά μας πυρομαχικά, για να μπορέσουμε αποτελεσματικά να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάκαμψης και κανονικότητας. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Θέλω λοιπόν να πιστεύω ότι είναι επιβεβλημένο, σ’ αυτές τις συνθήκες, και έντιμο να υπάρξει προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Διότι αν για έναν χρόνο συνεχίσει μια πολιτική αδράνειας και απάθειας απέναντι σε αυτή την κοινωνική λεηλασία, θα οδηγηθούμε σε ανθρωπιστική κρίση. Όταν λοιπόν δεν θα έχει να πληρώσει τον λογαριασμό ο πολίτης και έρχεται η εταιρεία ηλεκτρισμού και του κλείνει το ρεύμα, όταν δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις μηνιαίες απαιτήσεις και να έχει πρόσβαση στα βασικά καταναλωτικά είδη που έχουν πάρει φωτιά, τότε θα έχουμε ανθρωπιστική κρίση ξανά στη χώρα. Και είναι άδικο να κληθούμε εμείς ξανά να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση. Πρέπει άμεσα, έγκαιρα, να υπάρξουν μέτρα.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλώντας για τους τόνους, θα επιμείνω στο ερώτημα εάν φοβάστε ότι στη ροή αυτής της άγριας αντιπαράθεσης, μπορεί να δημιουργηθεί και μια τοξικότητα η οποία μπορεί να είναι και επικίνδυνη ή να φτάσει σε άκρα. Για παράδειγμα, είδα τον κ. Μανιό, την τοποθέτησή του και φαντάζομαι ότι δεν την εγκρίνετε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για να είμαστε ειλικρινείς, στην πολιτική ζωή του τόπου, γιατί την παρακολουθώ, όχι από 5 χρόνων, αλλά από 10 χρόνων βλέπω τα πολιτικά πράγματα, τη δεκαετία του ’80 η τοξικότητα ήταν πολύ μεγαλύτερη στην πολιτική ζωή του τόπου. Θυμάστε, είχε χωριστεί η χώρα σε γαλάζια και σε πράσινα καφενεία, έτσι δεν είναι;
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι τόνοι ήταν πάρα πολύ υψηλοί. Άρα, θέλω να πω ότι αυτό δεν είναι κάτι το οποίο δεν είναι συνηθισμένο στα πολιτικά πράγματα να υπάρχει έντονη αντιπαράθεση ιδεολογική, πολιτική, πολλές φορές και με μια υπερβολική έκφραση και τοξικότητα.
Ε. ΡΕΒΗ: Μήπως όμως έχει κουράσει; Έχει κουράσει πολύ ακόμα και στα εθνικά θέματα να μη συμφωνούν τα κόμματα;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Στα εθνικά θέματα, θα μου επιτρέψετε να πω, νομίζω ότι υπάρχει μια πιο λελογισμένη αντιπαράθεση ιδεών και απόψεων. Και τα δυο κόμματα, πιστεύω, το τελευταίο διάστημα, με εξαίρεση μεγάλη και λυπηρή τη στάση του κ. Μητσοτάκη στην επίλυση του Μακεδονικού, όπου θεώρησε σκόπιμο να εκμεταλλευτεί με θέσεις που πιστεύω ότι ούτε τον ίδιον εξέφραζαν -το δείχνει άλλωστε τώρα πώς το χειρίζεται το θέμα ως πρωθυπουργός- δημιουργώντας ένα κλίμα με μια εθνικολαϊκιστική προσέγγιση, η οποία έκανε κακό στη χώρα εκείνη την περίοδο. Αλλά νομίζω ότι τα τελευταία τρία χρόνια και παλαιότερα, οι τόνοι δεν ήταν οξείς στα θέματα, με εξαίρεση, επαναλαμβάνω, αυτή τη μαύρη σελίδα.
Ε. ΡΕΒΗ: Είχαμε τις αμυντικές συμφωνίες τώρα, για το Ουκρανικό έχετε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλίμονο, άμα έχεις διαφορετική άποψη ασκείς κριτική. Αλλά δεν είναι τοξικό το κλίμα όμως.
Ε. ΡΕΒΗ: Βλέπουμε όμως ότι η Τουρκία έχει αναβαθμίσει το ρόλο της μέσα στην ουκρανική κρίση. Πώς; Με τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου. Αυτό καλείτε την κυβέρνηση να κάνει όταν της ασκείτε κριτική; Και τι θα κάνατε διαφορετικό εσείς;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοιτάξτε, η Ελλάδα δεν μπορεί να ασκήσει μια τέτοια πολιτική όπως η Τουρκία, ιστορικά είναι αποδεδειγμένο αυτό. Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να είναι απολύτως σαφής σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και την καταδίκη της εισβολής στην Ουκρανία. Δεν είχε όμως κανένα λόγο η Ελλάδα, να αποστείλει πολεμικό υλικό –όχι ανθρωπιστική βοήθεια- και μ’ αυτό τον τρόπο να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι είναι μέρος της κρίσης.
Γιατί; Γιατί η Ελλάδα, παρότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει υποχρεώσεις, εντάξει οι υποχρεώσεις αυτές, αλλά πέραν των υποχρεώσεων αυτών, είναι λάθος στρατηγική να βγαίνεις στη σέντρα, να το πω έτσι, διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ιδιαίτερη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί; Γιατί μπορεί να συνομιλεί ταυτόχρονα με άλλες δυνάμεις και άλλες χώρες που δεν μπορούν να συνομιλούν ούτε το Λουξεμβούργο ούτε η Ολλανδία. Εμείς έχουμε παραδοσιακές σχέσεις, παραδοσιακά θετικές σχέσεις προφανώς με την Ουκρανία, που τη στηρίζουμε, αλλά και με τη Ρωσία και με αραβικές χώρες. Έχουμε μια ιδιαιτερότητα ως Ελλάδα που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών πολιτισμών.
Ε. ΡΕΒΗ: Άρα, εσείς αν ήσασταν κυβέρνηση τι θα κάνατε;
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το ερώτημα βέβαια είναι αν γινόταν κατανοητή αυτή η εξήγηση στους συμμάχους, όταν θα επικαλούνταν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή μας, κύριε Πρόεδρε, και έχετε βρεθεί αντιμέτωπους με αυτού τους είδους τις υποχρεώσεις.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Παυλόπουλε, δεν μας υποχρέωσε κανένας, δεν ήταν κάποια απόφαση ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε του ΝΑΤΟ η αποστολή πολεμικού υλικού.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα ήταν επιλογή, λέτε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ήταν επιλογή. Ήταν λάθος επιλογή την οποία πιστεύω σε έναν βαθμό τη κατάλαβαν γι` αυτό και σταμάτησαν την αποστολή και νέου υλικού, διότι τους ζητήθηκε. Ήταν μεγάλο λάθος, το οποίο όμως μας εξέθεσε, κατά τη γνώμη μου. Και, κυρίως, ήταν μια επιλογή η οποία δεν απέφερε οφέλη στη χώρα.
Δηλαδή, προσέξτε τώρα, η στρατηγική του πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου, τα τρία αυτά χρόνια, δεν μας έχει προσφέρει κάτι ιδιαίτερο. Αντιθέτως, ο EastMed τελείωσε, ακυρώθηκε. Και όχι απλά ακυρώθηκε, αλλά ακυρώθηκε με αιτιολογία ότι προκαλεί εντάσεις και προβλήματα στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, η Τουρκία αναβαθμίζεται διαρκώς, ο ρόλος της στην περιοχή. Τώρα θα πάρει F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τώρα θα πάρει πολεμικό υλικό από τη Γαλλία και την Ιταλία.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ακόμη περιμένει ραντεβού με τον Μπάιντεν ο κ. Ερντογάν, βεβαίως η υπόθεση των F-16 είναι προς προβληματισμό.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλά, και ο κ. Μητσοτάκης περιμένει.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε πέντε λεπτά και πρέπει να προλάβουμε δυο τρία πράγματα.
Νίκος Ανδρουλάκης: Επιμένετε στην πρότασή σας, είναι η τρίτη ή τέταρτη φορά που διατυπώνεται πρόταση για προγραμματική συμπόρευση και δεν το απαντά, μάλλον το αρνείται και λέει και κάτι συγκεκριμένο κ. Ανδρουλάκης. Λέει ότι δεν θα προσφέρει πρωθυπουργική καρέκλα ούτε σε εσάς, ούτε και στον κ. Μητσοτάκη.
Το πρώτο είναι αν δεν ανταποκρίνεται ο κ. Ανδρουλάκης γιατί δεν βλέπει αυτό που περιγράφετε εσείς; Δεν βλέπει την προοπτική που βλέπετε εσείς σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν ξέρω τι βλέπει και τι δεν βλέπει.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και το δεύτερο είναι εάν ανταποκριθεί, αν θα δεχτείτε μια συμπόρευση κυβερνητική με άλλο πρωθυπουργό, με κοινής αποδοχής.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν ξέρω τι βλέπει και τι δεν βλέπει ο κ. Ανδρουλάκης, όμως καλό είναι εκτός από το τι δεν θέλει, να μας πει και τι θέλει. Είναι πια κοντά τέσσερις μήνες στην αρχηγία του κόμματός του, καλό είναι να μιλήσει προγραμματικά και να μας πει τι θέλει. Διότι κινείται στη γκρίζα ζώνη όλο αυτό το διάστημα στο «δεν ξέρω – δεν απαντώ» που λένε οι δημοσκοπήσεις.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δικαίωμά μου, όμως.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλά, δικαίωμά του είναι, αλλά νομίζω ότι…
Ε. ΡΕΒΗ: Ο καθένας αυτή τη στιγμή χαράσσει την πολιτική του.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι απόλυτα δικαίωμά του, όπως και δικό μου δικαίωμα, εφόσον με ρωτάτε να σας σχολιάσω.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι προσπαθείτε να τον στραγγαλίσετε, ότι φοβάστε τα ποσοστά του που φαίνονται να μεγαλώνουν.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κάθε άλλο. Καταρχάς, αν προσπαθούσαμε να στραγγαλίσουμε εμείς τις πολιτικές δυνάμεις, δεν θα ήμασταν αυτοί οι οποίοι επιλέξαμε και ψηφίσαμε την απλή αναλογική. Διότι, τι συμφέρει τα κόμματα του δικομματισμού; Συμφέρει η ενισχυμένη αναλογική, να παίρνουν και ψήφους που δεν είναι απόλυτα συνειδητές, στη λογική της χαμένης ψήφου. Εμείς ήμασταν οι πρώτοι που κάναμε αυτή την τομή. Γιατί; Γιατί πιστεύουμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας, πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι πιο σταθερές αν έχουν προγραμματική βάση.
Άρα, ο κ. Ανδρουλάκης δεν πρέπει να μας λέει μόνο ποιους δεν θέλει και ποιους συμπαθεί και ποιους δεν συμπαθεί. Το πρώτο που πρέπει να μας πει είναι ποια είναι η θέση του πάνω στα προβλήματα και ποιες οι προγραμματικές του θέσεις. Εγώ κατέθεσα πέντε νέα σημεία. Ποια η άποψή του γι` αυτά;
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κυβερνητική συμπόρευση με Ανδρουλάκη, με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, ούτε εσείς ούτε ο Ανδρουλάκης, το βλέπετε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Παυλόπουλε, τους πρωθυπουργούς τους βγάζει ο ελληνικός λαός και τους διαμορφώνουν οι συσχετισμοί της κάλπης. Άρα, πριν ο κ. Ανδρουλάκης αρχίζει να μιλάει για πρόσωπα και για ονόματα, καλό θα ήταν να μιλήσει για πολιτικές. Ποιες πολιτικές;
Διότι στο τέλος της ημέρας, είναι σε όλους γνωστό ότι τους πολιτικούς αρχηγούς και τους πρωθυπουργούς και τους ηγέτες τους εκλέγει ο ελληνικός λαός και όχι οι παρακάμαρες. Διότι όταν θέτει ως κεντρικό ζήτημα όχι τις πολιτικές, αλλά τα πρόσωπα και λέει «εγώ δεν θέλω τον Παυλόπουλο και δεν θέλω τη Ρέβη», να μας πει ποιον θέλει εν πάση περιπτώσει. Θα πάει ο ελληνικός λαός να τον ψηφίσει στις εκλογές χωρίς να γνωρίζει ποιον θα προτείνει για πρωθυπουργό; Τι άσσος στα μανίκια κρυμμένα;
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αν υπήρχε σύγκλιση στο πολιτικό κομμάτι, στην πολιτική συμφωνία…
Ε. ΡΕΒΗ: Άρα πρωθυπουργός πρέπει να είναι, κύριε Τσίπρα, ο αρχηγός του πρώτου κόμματός σε κάθε περίπτωση; Αυτό μας λέτε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με συγχωρείτε, αν ο κ. Ανδρουλάκης που διεκδικεί την ψήφο του ελληνικού λαού καταφέρει να είναι πρώτο κόμμα, να διεκδικήσει να είναι πρωθυπουργός.
Ε. ΡΕΒΗ: Και αν είστε εσείς, να είστε εσείς.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ε, πώς θα γίνει; Δηλαδή θα μας βγάλει κάποιον άσσο από το μανίκι; Κάποιον άνθρωπο τον οποίο δεν τον γνωρίζουμε; Έτσι γίνονται οι συνεργασίες;
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα η πρότασή σας για κυβερνητική συμπόρευση, εάν είστε πρώτο κόμμα, θα είναι κυβερνητική συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ με πρωθυπουργό εσάς.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καταρχάς, η απεύθυνσή μου δεν γίνεται μονάχα στο ΚΙΝΑΛ.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή λέτε ότι όποτε «κι αν γίνουν οι εκλογές, εγώ θα τις κερδίσω».
Ε. ΡΕΒΗ: Έχετε πει για συγκρότηση κυβέρνησης προοδευτικών δυνάμεων.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η απεύθυνσή μου δεν είναι μόνο στο ΚΙΝΑΛ, μπορεί να είναι κι άλλες δυνάμεις και απευθυνόμαστε και σε άλλες δυνάμεις.
Αλλά εν πάση περιπτώσει, κοιτάξτε: το πραγματικό πρόβλημα την επομένη των εκλογών για όσους δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους πριν τις εκλογές, θα το έχουν οι ίδιοι. Διότι εμείς σε τελική ανάλυση διεκδικούμε ένα πράγμα το οποίο αυτή τη στιγμή αποτελεί και λαϊκή απαίτηση: να σταματήσει αυτή η κοινωνική λεηλασία, να έχουμε πολιτική αλλαγή, να φύγει η κυβέρνηση της Δεξιάς που τα έχει κάνει μαντάρα και να δώσουμε μια προοπτική και μια ανάσα στον τόπο με συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα, το οποίο είναι ρεαλιστικό. Το δικό μας πρόταγμα είναι πολύ σαφές. Νομίζω ότι όποιος κινείται στη γκρίζα ζώνη, πρωτίστως κάνει ζημιά στον εαυτό του.
Και να θυμίσω και κάτι άλλο, κύριε Παυλόπουλε, διότι εγώ καταλαβαίνω ότι για λόγους τακτικής μπορεί να ακολουθείται αυτή η στρατηγική της γκρίζας ζώνης. Αλλά δεν μπορεί να μην ξεκαθαρίζεις όταν αντιπολιτεύεσαι την κυβέρνηση ότι θέλεις να γίνουν εκλογές για να φύγει και ότι δεν θα γίνεις δεκανίκι της, δεν θα τη στηρίξεις.
Το λέω αυτό, διότι το ΚΙΝΑΛ το 2012-’15 συγκυβέρνησε με τη Νέα Δημοκρατία και γι` αυτό πήγε από το 44%, που είχε πάρει ο Γιώργος Παπανδρέου, στο 6%. Δεν πήγε επειδή συγκυβέρνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τη Νέα Δημοκρατία. Και ήταν Γραμματέας του κόμματος τότε ο κ. Ανδρουλάκης, δεν ήταν στο ευρωκοινοβούλιο. Του κόμματος που συγκυβερνούσε και ακολουθούσε αυτή την πολιτική και έκλεισε την ΕΡΤ και δημιούργησε κοινωνική ασφυξία. Τα θυμόμαστε όλα αυτά.
Ε. ΡΕΒΗ: Άρα, θα ζητήσετε προεκλογική συζήτηση με το ΚΙΝΑΛ να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία; Να δείτε τι ακριβώς μπορείτε να πετύχετε μαζί; Θα το επιδιώξετε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς μιλάμε με ανοιχτά χαρτιά, καταθέτουμε τις προγραμματικές μας θέσεις, λέμε τι ακριβώς θέλουμε. Καλούμε τον ελληνικό λαό να μας δώσει δύναμη να είμαστε πρώτο κόμμα για να φύγει η κυβέρνηση της Δεξιάς και ανοίξει ο δρόμος για μια κυβέρνηση συνεργασίας με προοδευτικές δυνάμεις.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Τελευταία ερώτηση για το Συνέδριο, η ένταση με Σκουρλέτη, η ένταση με Τσακαλώτο… Τι συνέβη;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καταρχάς, επειδή δείχνετε εικόνες πίσω μου από το Συνέδριο, εγώ πρέπει να πω ότι αυτή η εικόνα ενός Συνεδρίου τόσο μαζικού, που είχε πάνω από 10.000 ανθρώπους στις δυο ομιλίες μου. Ενός Συνεδρίου που πήρε ομόφωνες αποφάσεις. Είναι μια εικόνα ενός Κόμματος το οποίο έχει ήδη ανασυνταχθεί, έχει αποφασιστικότητα να διεκδικήσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές.
Το μήνυμα, κατά την άποψή μου, του Συνεδρίου είναι πάρα πολύ ηχηρό και ίσως γι` αυτό να έχει τρομάξει και τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Είναι μήνυμα ότι θέλουμε, μπορούμε, ξέρουμε πώς και είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε.
Ε. ΡΕΒΗ: Έδειξε όμως και μια εικόνα που δεν ήταν ομοιογενής.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, οι κύριοι Σκουρλέτης και Τσακαλώτος αμφισβήτησαν αυτό το μήνυμα ή δεν σεβάστηκαν αυτό το μήνυμα;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, κάθε άλλο. Στα Συνέδριο της Αριστεράς, τα μη προκάτ εν πάση περιπτώσει Συνέδρια, διότι υπάρχουν και Συνέδρια προκάτ που στήνονται κομπάρσοι, βγαίνει ο αρχηγός λέει τον λόγο και σηκώνονται και φεύγουν μετά. Εδώ δεν είχαμε κάτι τέτοιο. Είχαμε ένα ανοιχτό, ζωντανό, μαζικό που έγιναν ψηφοφορίες, υπήρξε κάλπη για κρίσιμα ζητήματα. Αποτυπώθηκαν συσχετισμοί, έγινε συζήτηση, έγινε διάλογος με πάθος. Έτσι κάνουμε εμείς διάλογο στην Αριστερά, δεν έχουμε ένα μονοφωνικό Κόμμα.
Πολλές φορές αυτές οι εντάσεις είναι κάτι το οποίο σε ψηφοφορίες όπου ζητείται καταμέτρηση, υπάρχει δυσκολία για την καταμέτρηση, παίρνονται αποφάσεις, αυτά δεν είναι σπάνια πράγματα στο χώρο της Αριστεράς, ούτε πρωτόγνωρα.
Φαντάζομαι θα έχετε εμπειρία δημοσιογραφική χρόνων, που τα έχετε δει και σε άλλα Συνέδρια αυτά. Ακόμη και στο ΠΑΣΟΚ θυμάμαι…
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σε πολλά.
Ε. ΡΕΒΗ: Εδώ στον Ελεύθερο Τύπο το βλέπουμε: «Βαρβαρότητα μεταξύ Συριζαίων».
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ γράφει ότι «εδώ έχουμε ρήγμα» ή ότι έχετε ρήγμα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι δεν ισχύει αυτό, δεν υπάρχει αυτό. Δεν είναι αληθές. Έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια από μερίδα του Τύπου να δημιουργήσει μια εικόνα η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πολλές φορές μάλιστα είδα και σε εφημερίδες και μας πιάνουν και τα γέλια όταν τα βλέπουμε, να αποτυπώνονται κάποια ενσταντανέ συζήτησης και να λένε «τσακώνονται».
Για παράδειγμα, είχαν πιάσει εμένα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να συζητάμε και στην αμέσως επόμενη στιγμή μάλιστα πιανόμαστε και αγκαλιά και κουβεντιάζουμε, αλλά επιλέγουν να πιάσουν το κομμάτι εκείνο της αντιπαράθεσης.
Ε. ΡΕΒΗ: Ίσως δεν ήταν και τυχαίο το πρόσωπο του κ. Τσακαλώτου.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν νομίζω ότι μπορεί να αλλάξει αυτή η μεγάλη εικόνα που βλέπω εδώ. Αυτή η μεγάλη εικόνα που δημιουργεί μια πλήρη αμφισβήτηση στο κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης και των δημοσκοπήσεων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα το οποίο δεν μπορεί να ανακάμψει, ότι είναι πίσω, ότι δεν θα κερδίσει. Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα νίκης.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε πολύ.
Ε. ΡΕΒΗ: Ευχαριστούμε πολύ κύριε Τσίπρα, καλημέρα σας.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή Ανάσταση να έχετε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να είστε καλά. Καλή Ανάσταση σε όλους. Και σε όλους τους τηλεθεατές υπομονή και η ανάσταση κάποια στιγμή θα έρθει.
Ε. ΡΕΒΗ: Είχαμε πολλά να σας ρωτήσουμε και για τους νέους και το κάλεσμα που τους κάνετε, αλλά δεν είχαμε χρόνο.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κάποια άλλη στιγμή, σας ευχαριστώ.
Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστούμε κύριε Πρόεδρε.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/125831/Tsipras-sto-Open:-H-Ellada-echei-to-akribotero-reyma-sthn-EE-giati-echei-Kyriako-Mhtsotakh.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων