Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Διπλωματία των πολιτών στο Ουκρανικό

Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ταπητουργείο) του Δήμου Βύρωνα, διοργανώθηκε από το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης-ΠΑΔΟΠ ανοιχτή εκδήλωση για την κρίση στην Ουκρανία με θέμα «Δέκα προτάσεις επίλυσης της τριπλής Ουκρανικής κρίσης».

cof

 ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑ.Δ.Ο.Π.)

OBSERVATORY OF INTERNATIONAL RELATIONS AND GLOBALISATION (PADOP)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ

 Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ταπητουργείο) του Δήμου Βύρωνα, διοργανώθηκε από το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης-ΠΑΔΟΠ ανοιχτή εκδήλωση για την κρίση στην Ουκρανία με θέμα «Δέκα προτάσεις επίλυσης της τριπλής Ουκρανικής κρίσης», τις οποίες είχαν δημοσιοποιήσει από κοινού ελληνικές κινήσεις ειρήνης, με εκδήλωση στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών την 1η Φεβρουαρίου με αφετηρία τις θέσεις του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης, για την Ουκρανική κρίση.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βύρωνα Γιώργος Πλακίδας, οι αντιδήμαρχοι Μιχάλης Καραγιάννης, Λεμονιά Κλωνάρη και Θέμης Τέγος, ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή Βύρωνα» Χρήστος Γώγος και δημοτικοί σύμβουλοι της ίδιας παράταξης, ενώ εκπροσωπήθηκε και η παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών» από τον δημοτικό σύμβουλο Κοσμά Τσιάκαλο.  Παρευρέθηκε επίσης η περιφερειακή σύμβουλος Ελένη Βασιλοπούλου, και ο Βασίλης Πάγκαλος, πρόεδρος ΔΕΑΔΒ.  Πολυπρόσωπη ήταν η παρουσία τόσο από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Βύρωνα όσο και από την «Πανιώνιο Στέγη», το αρχαιότερο σωματείο της πόλης.

Η εκδήλωση κάλυψε πολλές πτυχές του Ουκρανικού, με πληρότητα ώστε δίκαια να χαρακτηριστεί από παριστάμενο διπλωμάτη «πανεπιστήμιο ειρήνης», που άλλωστε ταιριάζει στην πόλη του Βύρωνα με τους μεγάλους αντιφασιστικούς και δημοκρατικούς αγώνες, καθώς και τις λαμπρές επιδόσεις στον τομέα του πολιτισμού.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ Πάνος Τριγάζης, σύμβουλος του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης (IPB) υπογράμμισε την ανάγκη οι δέκα αυτές προτάσεις να τύχουν της προσοχής των κυβερνήσεων και της ευρύτερης κοινής γνώμης, τονίζοντας παράλληλα ότι η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια μείζονα απειλή ανάλογη με αυτή της πυραυλικής κρίσης της Κούβας το 1962 και την ψυχροπολεμική αναμέτρηση των δύο υπερδυνάμεων.  Το φιλειρηνικό κίνημα έχει καθήκον να απαιτήσει ειρήνη με δικαιοσύνη, μη συντασσόμενο με την μια ή την άλλη πλευρά.

Εκ μέρους του διεθνούς αντιπυρηνικού κινήματος (IPPNW, ICAN) η Μαρία Αρβανίτη – Σωτηροπούλου, τόνισε την αδήριτη ανάγκη να αποφευχθεί η οποιαδήποτε πολεμική αναμέτρηση η οποία θέτει σε μείζονα κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη, καθώς η ουκρανική κρίση αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ δύο πυρηνικών δυνάμεων, θέτοντας ως στόχο την μείωση των πυρηνικών εξοπλισμών και τον έλεγχο τους.

Ο Νίκος Βλαχάκης, Δρ. Φιλοσοφίας-πολιτικός αναλυτής, αναφέρθηκε στο ρόλο της Ουκρανίας ως ακρογωνιαίου λίθου για την μεταψυχροπολεμική ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, καθώς η παρούσα κρίση μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για την διατύπωση ενός «Ελσίνκι ΙΙ», για την επαναδέσμευση των ΗΠΑ-Ρωσίας και ΕΕ στις αρχές του Χάρτη του ΟΑΣΕ και μια νέα συλλογική και συνεργατική ασφάλεια στην Ήπειρο.

Ο Νίκος Λιούσης, οικονομολόγος – διεθνολόγος και πρώην Εμπειρογνώμονας-Πρέσβης του ΥΠΕΞ επισήμανε τις επιπτώσεις που επιφέρει στην καθημερινότητα η επαπειλούμενη πολεμική απειλή με την αύξηση των τιμών ενέργειας, γεγονός που επιβάλλει να σκεφθούμε την ανάγκη ενός πανευρωπαϊκού Συμφώνου ενεργειακής Ασφάλειας.

Ο Δημήτρης Λέτσιος πρέσβης επί τιμή, ανέλυσε τις διαφορετικές εκφάνσεις της ρωσοφοβίας στις χώρες της λεγόμενης «νέας Ευρώπης», η οποία δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την δημιουργία συγκρουσιακού κλίματος που επαναφέρει ψυχροπολεμικές συνθήκες στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Παρέμβαση έκανε ο αντιπρόεδρος της Πανιωνίου Στέγης Απόστολος Κοκόλιας και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χαιρετιστήριο μήνυμα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας Σωτήρη Παπαηλιού.

 

Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2022

 

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Άλκης Φαρμάκης

Τηλ: 6974-339.379  e-mail: alkis_2481@hotmail.com

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων