Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Νίκος Παππάς για το Σ/Ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος στην Βουλή

Από την τοποθέτησή μου στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για το επιχειρούμενο «πλιάτσικο» στην ΕΥΔΑΠ.

28/07/2022

► Ο καημός της Ν.Δ. είναι ότι δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί εξ ολοκλήρου η ΕΥΔΑΠ. Το 2013 η υπογραφή Σαμαρά έλεγε ιδιωτικοποίηση του 61% της ΕΥΔΑΠ και του 51% της ΕΥΑΘ. Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν πωλήθηκε ούτε μία μετοχή.
► Παραβλέπετε τις αποφάσεις του ΣτΕ. Διατηρείτε τις ρυθμίσεις που δίνουν την πρωτοκαθεδρία στον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο. Και ο κ. Σταϊκούρας δεν είπε τίποτα για την άλλη κραυγαλέα αντισυνταγματικότητα. Αυτή που λέει ότι η καταστατική αρχή του Υπερταμείου, που είναι η διαμόρφωση κερδών και χρηματοροών, μπορεί να έρθει σε σύγκρουση με την ιδρυτική, καταστατική και συνταγματική υποχρέωση της ΕΥΔΑΠ να παρέχει στον πληθυσμό ικανή ποσότητα και ποιότητα νερού.
► Οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ μπήκαν στο Υπερταμείο επί δικής μας διακυβέρνησης, με τη ρητή αίρεση, όμως, που έλεγε: «Με την επιφύλαξη των περιορισμών που προκύπτουν από το Σύνταγμα και την υποχρέωση συμμόρφωσης στις δικαστικές αποφάσεις». Οι θεσμοί δέχθηκαν την αίρεση. Άρα δεν τίθεται ούτε τυπικό θέμα άρνησης των θεσμών στην υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ. Να μην επικαλείται, λοιπόν, ο κ. Σταϊκούρας τη σύμβαση με τον ESM.
► Χάνετε τη μάχη της ιδιωτικοποίησης, την οποία τη δίνετε λυσσαλέα και πάτε να οργανώσετε «ντου» τα αποθεματικά της ΕΥΔΑΠ. Εχθές εστάλη ενημερωτικό στα μέλη του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, ενόψει συνεδρίασης του συμβουλίου, που αναφέρεται στη διανομή μερίσματος. Πόσο μέρισμα αναφέρει; Από 150 εκατ. ευρώ ως 260 εκατ. ευρώ ανάλογα με τον εκτιμητή. Αυτά θα πάνε να συζητήσουν.
► Σας παραδώσαμε μία εταιρεία με 400 εκατ. ευρώ αποθεματικό και σήμερα έχει 230 εκατ. ευρώ. Και θα πάτε να μοιράσετε, μέσα στο κατακαλόκαιρο, μέρισμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και στη συνέχεια λέτε ότι θα βγει να δανειστεί. Αν συμβεί αυτό, οι ευθύνες δεν θα είναι πολιτικές αλλά ποινικές. Και αυτό αφορά τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.
► Με τη δρομολόγηση της διανομής του μερίσματος θέλετε να προλάβετε τη συζήτηση για τη συμμόρφωση στην απόφαση του ΣτΕ, την οποία έχουν αιτηθεί οι εργαζόμενοι και η οποία συζητείται στο ανώτατο δικαστήριο στις 21 Σεπτεμβρίου. Πάτε εσπευσμένα να κάνετε διοικητικό συμβούλιο στις 3 Αυγούστου και γενική συνέλευση στις 29 Αύγουστου για να λεηλατήσετε μέχρι 260 εκατ. ευρώ μέσω μερισμάτων.
► Όσοι επιλέξουν αυτόν τον δρόμο θα αντιμετωπίσουν ποινικές ευθύνες. Όσοι επιλέξουν να ενθυλακώσουν μερίσματα ενώ επικρέμεται η απόφαση για την αίτηση συμμόρφωσης ενώπιον του ΣτΕ δεν θα χάσουν μόνο τα λεφτά τους, θα χάσουν και τον ύπνο τους.

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων