Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Νίκος Παππάς: Η Δυτική Μακεδονία δικαιούται μια μεγάλη δημόσια παρέμβαση με επιπλέον πόρους και φορολογικά κίνητρα

Τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο Περιφερειακό Συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας

4/2/2024

Στην κυβερνητική πολιτική που «αφήνει πίσω ολόκληρες περιοχές», στις δημόσιες δαπάνες που «υπολείπονται των απαιτούμενων» και στην ελλιπή αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, αναφέρθηκε ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Περιφερειακό Συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας, που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως ανέφερε, παρότι η εν λόγω περιφέρεια βιώνει μία απελπιστική κατάσταση, με τη ραγδαία μείωση του ΑΕΠ της (το 2020 χάθηκε το 12% σε σχέση με το 2019), με την εκτόξευση της ανεργίας (ένας στους δύο νέους είναι άνεργος) και με το «λουκέτο» στο 30% των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν αξιοποιεί ούτε το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, «από όπου αξιοποιούνται μόνο 62 εκατ. από τα διαθέσιμα 127 εκατ.», ούτε τα ΕΣΠΑ «που πλέον αποτελούν καταλόγους χαμένων αναπτυξιακών ευκαιριών», ούτε το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο το 2022 «εντάχθηκαν δράσεις 200 εκατ. ευρώ για την αναζωογόνηση των περιοχών της Δίκαιης Μετάβασης αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε καμία απολύτως πρόοδο».

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του κόμματος σημείωσε ότι «ζούμε το σχέδιο της βίαιης απολιγνιτοποίησης με εξαγγελίες που πάνε και έρχονται, με την αυτοδιοίκηση και τους φορείς να είναι εκτός της συζήτησης, με έναν φορέα υλοποίησης που δεν βάζει τις προτεραιότητες που θα έπρεπε και το 16% των χρημάτων να πηγαίνουν σε μελέτες. Το αναπτυξιακό σχέδιο της Ν.Δ. είναι ένας κατάλογος έργων που δεν έχουν προχωρήσει, παρότι τα περισσότερα ήταν δρομολογημένα από την κυβέρνησή μας. Το ειδικό καθεστώς του Αναπτυξιακού Νόμου καρκινοβατεί, οι εμβληματικές επενδύσεις μειώνονται, η Ελλάδα είναι πολύ χαμηλά στην κατανομή ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη Δίκαιη Μετάβαση». Για να προσθέσει ότι «η μετάβαση του κ. Μητσοτάκη είναι κοινωνική άδικη, χωρίς ενεργειακή ασφάλεια, χωρίς σχεδιασμό και διαφάνεια».

Επεσήμανε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία περιλαμβάνει «μια μεγάλη δημόσια παρέμβαση, την εξάντληση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων και του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και τη δίκαιη διαχείρισή τους, τη θεσμοθέτηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ρυθμών ανάπτυξης και θέσεων εργασίας, τη θέσπιση νέων φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων και για την αύξηση της αξίας της γης και, βεβαίως, τη διασφάλιση ότι η μετάβαση θα γίνει και με όρους ενεργειακής ασφάλειας, ομαλότητας και δικαιοσύνης». Συμπλήρωσε, δε, ότι χρειάζεται μία άλλη προσέγγιση λειτουργίας του φορέα υλοποίησης, της Μετάβασης Α.Ε., η οποία «ως σήμερα βγάζει προκηρύξεις μόνο για την πρόσληψη διευθυντών».

Ο Νίκος Παππάς έθιξε ακόμα το ζήτημα της καθυστέρησης υλοποίησης μεγάλων έργων υποδομής στην περιοχή, όπως τα οδικά και τα σιδηροδρομικά. Ενώ μιλώντας για ευρωπαϊκά παραδείγματα, σημείωσε ότι σε περιοχές της Γερμανίας, της Σλοβενίας, της Ουγγαρίας, της Γαλλίας και της Ιρλανδίας, που βρίσκονται σε καθεστώς μετάβασης, «αναπτύχθηκαν ενεργητικές πολιτικές καινοτομίας, ανάπτυξης νέων μορφών παραγωγής ενέργειας, αναβάθμισης του πολιτιστικού προϊόντος, μετεκπαίδευσης των εργαζομένων, αξιοποίησης των εκτάσεων». Αντιπαραβάλλοντας πως «στην Ελλάδα, η Ν.Δ. κλείνει έξι πανεπιστημιακά τμήμα στη Δυτική Μακεδονία, η δράση για την ίδρυση μικρών και μεσαίων καινοτόμων επιχειρήσεων είναι στο 0% σε σχέση με την ολοκλήρωση στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, οι ενεργειακές κοινότητες , που συστάθηκαν και από πρώην εργαζόμενους στις μονάδες, δεν μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα».

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/154516/N.-Pappas:-H-Dytikh-Makedonia-dikaioytai-mia-megalh-dhmosia-parembash-me-epipleon-poroys-kai-forologika-kinhtra.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων