Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Νίκος Παππάς: Ο προϋπολογισμός ενισχύει τις ανισότητες, δεν απαντά στην ακρίβεια, στην εξαέρωση των εισοδημάτων, στο ιδιωτικό χρέος

Τοποθέτηση του Νίκου Παππά, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στη συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον προϋπολογισμό

23/11/2023

«Οι συνθήκες της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζονται από την πανευρωπαϊκή πρωτιά στον πληθωρισμό τροφίμων, από τον πρωταθλητισμό στις τιμές ενέργειας και, βεβαίως, από την πρωτιά της χώρας στην Ε.Ε. στα ποσά που δαπανούν τα νοικοκυριά για τη στέγασή τους. Αυτά τα τρία μεγέθη είναι οι βασικές πηγές γέννησης και διεύρυνσης των ανισοτήτων», τόνισε ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στη συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον προϋπολογισμό.

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη πως «ο προϋπολογισμός σας δεν απαντά στις αιτίες που γεννούν τις μεγάλες ανισότητες, δεν απαντά στην ακρίβεια, αφού δεν παρεμβαίνετε με ελέγχους και με μείωση των έμμεσων φόρων, δεν παρεμβαίνει για την αύξηση των εισοδημάτων, αφού η αύξηση των 70 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους απέχει πάρα πολύ από το αναγκαίο για να διατηρηθεί το επίπεδο ζωής και κατανάλωσης, δεν απαντά στην εκτόξευση του ιδιωτικού χρέους».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, απαντώντας στα στοιχεία του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, ανέφερε ότι:

«Στην τριετία που πέρασε, η Ελλάδα είναι, σύμφωνα με τη Eurostat, 25η στους 36 στους ρυθμούς ανάπτυξης. Σε ονομαστικούς όρους είναι 32η στους 36».
«Η Ελλάδα ήταν τον Οκτώβριο πρωταθλήτρια στον πληθωρισμό τροφίμων. Δεν ισχύει ότι η μείωση των έμμεσων φόρων δεν θα επηρέαζε τον πληθωρισμό».
«Η δέσμευσή σας για αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ το 2016, δηλαδή μια αύξηση 42% από τα 1.050 ευρώ που είναι σήμερα, καταρρίπτεται από την Κομισιόν, η οποία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια προβλέπει αυξήσεις 1,3%, 0,3%, 1,1% και σχεδόν 0%, αντίστοιχα».
«Στον προϋπολογισμό του 2023 λέγατε ότι οι επενδύσεις θα αυξηθούν φέτος κατά 15%. Τελικά αυξήθηκαν κατά 7,1%. Στον προϋπολογισμό του 2024 επαναφέρετε την πρόβλεψη για αύξηση 15%. Τι θα αλλάξει από τη μία χρονιά στην άλλη».
«Οι φόροι σε σχέση με το 2023 αναμένονται αυξημένοι κατά 8% πάνω από τους στόχους του προηγούμενου προϋπολογισμού. Επίσης, έχουμε πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία θα πάει κάτω από τους ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό είναι δηλωτικό και για τις επενδύσεις, για τις οποίες είστε υπεραισιόδοξοι».
«Λέτε ότι έχουμε αύξηση εσόδων από τη φορολογία χωρίς να έχουμε αύξηση των φόρων. Αυτό να το πείτε στους ελεύθερους επαγγελματίες, που εξαπατήθηκαν από το προεκλογικό σας πρόγραμμα και όσα τους λέγατε».
«Το 2022 η Ελλάδα έκανε ρεκόρ 27ετίας στην είσπραξη φόρων. Οι φόροι ανήλθαν στο 29% του ΑΕΠ. Και μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές έφτασαν στο 43%».
«Από τις νέες επενδύσεις, το 63% αφορά χρηματοπιστωτικές, κυρίως, επενδύσεις, δηλαδή μεταφορά ιδιοκτησίας μπουκέτων δανείων στα funds. 280 εκατ. στις κατασκευές, 250 εκατ. στη διασκέδαση – ψυχαγωγία, 210 εκατ. στα ΜΜΕ και 170 εκατ. ευρώ στις αγορές ακινήτων».

Ο Νίκος Παππάς, γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τον προϋπολογισμό, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φυσικών προσώπων προς την ΑΑΔΕ έχουν αυξηθεί κατά 12% και των νομικών προσώπων κατά 4% τα τελευταία τρία έτη, ενώ 1,5 εκατομμύριο ΑΦΜ βρίσκονται υπό μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Σημείωσε, μάλιστα, ότι «στη δική σας λογική αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα το υπερβούμε μέσω της εκκαθάρισης νοικοκυριών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Είναι αποτυπωμένο στην έκθεση Πισσαρίδη». Για να συμπληρώσει, σχετικά, ότι η εκκαθάριση των επιχειρήσεων περνά και από τον αποκλεισμών των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/152208/N.-Pappas:-O-pro%CF%8Bpologismos-enischyei-tis-anisothtes-den-apanta-sthn-akribeia-sthn-eksaerwsh-twn-eisodhmatwn-sto-idiwtiko-chreos.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων