Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Νίκος Παππάς: Πείτε αν τα δάνεια του Ηρακλή εμπίπτουν στην Οδηγία – Αποφεύγετε να απαντήσετε καθαρά

Τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

19/12/2023

Το περιεχόμενο κυβερνητικής τροπολογίας κατήγγειλε ο Νίκος Παππάς, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η κυβέρνηση της Ν.Δ. έφερε ρύθμιση που αφήνει απροστάτευτους δανειολήπτες με ενυπόθηκα δάνεια, έναντι των καταχρηστικών πρακτικών από servicers, αν τα δάνεια τους έχουν μεταβιβαστεί, μέσω του σχήματος Ηρακλής, πριν από την 30η Δεκεμβρίου 2023.

Ο ίδιος ζήτησε από τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθαναση, να δηλώσει ρητώς αν η συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών προστατεύεται από τις διατάξεις της Οδηγίας, που ενσωματώθηκε πρόσφατα στο ελληνικό δίκαιο και που υποχρεώνει τους διαχειριστές πιστώσεων να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες, για να προστατεύονται οι δανειολήπτες.

«Σήμερα, στα Πετράλωνα πέταξαν από το σπίτι της ηλικιωμένη με αναπηρία, η οποία ζούσε με τον γιό της. Το σπίτι τους ήταν πρώτη κατοικία και η γυναίκα δεν είχε που να ακουμπήσει στη νομοθεσία που έχετε φέρει. Μελετήσαμε την τροπολογία που φέρατε. Στο άρθρο 4, προστίθεται ρητά ότι εξαιρείτε από την εφαρμογή της Οδηγίας και η σύμβαση διαχείρισης των ενυπόθηκων δανείων. Το 2021 ήρθε η Οδηγία που έλεγε ότι πρέπει να προστατευθούν οι δανειολήπτες, η πρώτη κατοικία, τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, πως να συμπεριφέρονται οι δανειστές τους, να τηρούν τον Κώδικα Δεοντολογίας. Η κυβέρνηση έφερε τελικά την Οδηγία, με δύο χρόνια καθυστέρηση και έρχεστε με αυτή την τροπολογία και εξαιρείτε από την εφαρμογή της Οδηγίας τους servicers οι οποίοι πήραν τη δυνατότητα διαχείρισης ακινήτων με το νόμο, όπως τον φέρατε», τόνισε ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε: «Με βάση την Οδηγία, οι αγοραστές πιστώσεων και οι διαχειριστές πιστώσεων υποχρεούνται να ενεργούν καλόπιστα και επαγγελματικά. Δεν έχει τέτοια υποχρέωση κάποιος που έχει αγοράσει πακέτο δανείων μέχρι την 30η Δεκεμβρίου 2023. Φέρατε τροπολογία που εξαιρείτε από τις θετικές πρόνοιες, τις όποιες προστατευτικές διατάξεις της Οδηγίας, τα ενυπόθηκα δάνεια έχουν τιτλοποιηθεί και έχουν πωληθεί μέχρι 30 Δεκεμβρίου 2023, και τους εξαιρείτε από τις υποχρεώσεις. Ο servicer, δεν θα έχει καμία υποχρέωση να ενεργεί καλόπιστα, δίκαια και επαγγελματικά, να παρέχει πληροφορίες που δεν είναι παραπλανητικές, δεν θα έχει υποχρέωση να σέβεται την προσωπικό ζωή και τα προσωπικά στοιχεία του δανειολήπτη. Αυτό κάνετε;».

Ο Νίκος Παπαθανάσης δεν έδωσε σαφή απάντηση και ο τομεάρχης Οικονομικών ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επανήλθε: «Θα ήθελα μια καθαρή απάντηση. Ένα δάνειο που έχει μεταβιβαστεί μέσω του Ηρακλή σε servicer πριν την 30η Δεκεμβρίου, θα εμπίπτει στις θετικές πρόνοιες για τον δανειολήπτη; Ναι ή όχι;».

«Σας απάντησα», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.​

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/153097/N.-Pappas:-Peite-an-ta-daneia-toy-Hraklh-empiptoyn-sthn-Odhgia—Apofeygete-na-apanthsete-kathara.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων