Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Νίκος Παππάς: H Ν.Δ. απαξίωσε τον σιδηρόδρομο και εγκατέλειψε τα έργα ασφάλειας. Αυτή την πικρή αλήθεια πλήρωσαν τα θύματα των Τεμπών – Χρέος μας να αναδειχθεί η αλήθεια

Τοποθέτηση του Νίκου Παππά, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στη συζήτηση της πρότασης του ΚΚΕ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το δυστύχημα των Τεμπών

15/11/2023

«Το δυστύχημα των Τεμπών θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν συνέτρεχαν όλες ή μία από τις ακόλουθες συνθήκες. Αν δεν ήταν πλήρως ακατάλληλος ο σταθμάρχης, αν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση της Λάρισας, η οποία -για μερικές χιλιάδες ευρώ- δεν είχε επιδιορθωθεί μετά την πυρκαγιά του Ιουλίου του 2019, αν λειτουργούσε το κέντρο δευτεροβάθμιου ελέγχου στα κεντρικά του ΟΣΕ», τόνισε ο Νίκος Παππάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κατά τη συζήτηση της πρότασης του ΚΚΕ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Ο ίδιος, αφού εξιστόρησε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «παρέλαβε έναν απαξιωμένο και εγκαταλελειμμένο σιδηρόδρομο» και ότι με τις πρωτοβουλίες της τον ανέταξε και ολοκλήρωσε κρίσιμα έργα, ανέφερε ότι μετά το 2019 «ακολούθησε η μεθοδευμένη εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου», κάτι που οδήγησε και στο δυστύχημα του περασμένου Φεβρουαρίου.

«Δεν είχαμε προειδοποιήσει μόνο εμείς για την κατάσταση. Είχαν προειδοποιήσει και οι μηχανοδηγοί με εξώδικα προς την πολιτική ηγεσία. Δεν τα ήξεραν οι κύριοι Καραμανλής και Μητσοτάκης; Δεν ενημερώθηκε το επιτελικό κράτος; Και αν δεν είδαν τα εξώδικα, εφημερίδες δεν διάβαζαν; Αλλεπάλληλα ήταν τα δημοσιεύματα για τα προβλήματα του δικτύου. Και αν δεν διάβαζαν εφημερίδες, δεν είχαν ακούσει για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο με τις 65 ερωτήσεις από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία;», αναρωτήθηκε για να προσθέσει αμέσως μετά: «Ελάχιστες ερωτήσεις απαντήθηκαν. Και, μάλιστα, λίγα 24ωρα πριν από το δυστύχημα ο κ. Καραμανλής κουνούσε το δάκτυλο στον βουλευτή Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο και του έλεγε ότι “είναι ντροπή να μιλάτε για την ασφάλεια στον σιδηρόδρομο”».

Σε σχέση με τη σύμβαση 717, ο βουλευτής υπογράμμισε ότι «το έργο είχε φτάσει στο 68% σύμφωνα με έγγραφο της ΕΡΓΟΣΕ και η Ν.Δ. είχε παραλάβει, επίσης, καθαρό νομικό πεδίο και μία σύμβαση έτοιμη να υπογραφεί. Μια σύμβαση που καθυστερήσατε να υπογράψετε για δύο χρόνια».

Υπενθυμίζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης της Ν.Δ. να πείσει ότι η τηλεδιοίκηση λειτουργούσε κατά το μοιραίο βράδυ, είπε ότι «η θέση αυτή καταρρίφθηκε από τον ίδιο τον ΟΣΕ» και ότι «αυτό που λειτουργούσε ήταν το σύστημα εποπτείας εισόδου και εξόδου από τον σταθμό της Λάρισας, για λίγα χιλιόμετρα πριν και μετά από αυτόν». Όπως προσέθεσε: «Το σημείο του δυστυχήματος ήταν τυφλό με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και των διοικήσεων των οργανισμών».

Στη συνέχεια επανέφερε το θέμα της σύμβασης δημοσίου – Hellenic Train. «Πρέπει να εξηγήσετε πως φτάσαμε από τη δέσμευση της εταιρείας για επενδύσεις 750 εκατ. ευρώ και του δημοσίου για ολοκλήρωση των έργων ασφαλείας, σε μία σύμβαση η οποία κατέβασε τις επενδύσεις στα 70 εκατ. ευρώ και παρέλειπε την ολοκλήρωση των κρίσιμων έργων. Εδώ συγκρούεται η προηγούμενη υπογραφή Καραμανλή με την επόμενη. Τι μεσολάβησε; Μήπως κατίσχυσε η πολιτική σας πρόνοια να κλείσετε τον σιδηρόδρομο;», είπε χαρακτηριστικά.

Αφού ανέφερε ότι το τρένο έχει πέσει θύμα των ανταγωνιστών του, οι οποίοι «έχουν πιάσει στασίδι πολύ κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων αυτής της κυβέρνησης», είπε: «Αυτή είναι η πικρή αλήθεια, την οποία πλήρωσαν και τα θύματα των Τεμπών. Η εγκατάλειψη για την οποία σας φωνάζαμε».

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι η πλειοψηφία «θα πρέπει να δεσμευτεί σήμερα ότι δεν θα ακυρώσει την κλήση οποιουδήποτε μάρτυρα προταθεί. Αλλιώς θα έχετε γράψει μία ακόμα μελανή σελίδα στην προσπάθεια συγκάλυψης. Οφείλουμε να κάνουμε το χρέος μας προς τα θύματα και τις οικογένειές τους».

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/151959/N.-Pappas:-H-N.D.-apaksiwse-ton-sidhrodromo-kai-egkateleipse-ta-erga-asfaleias.-Ayth-thn-pikrh-alhtheia-plhrwsan-ta-thymata-twn-Tempwn—CHreos-mas-na-anadeichthei-h-alhtheia.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων