Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Ραλλία Χρηστίδου: Άδικη και τιμωρητική φοροεπιδρομή για τους ελεύθερους επαγγελματίες -αυτοπασχολούμενους

H Ραλλία Χρηστίδου, βουλεύτρια Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στην ομιλία της στην Ολομέλεια, επί του νομοσχεδίου για τα μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής, τόνισε ότι:

7/12/2023

Η κυβέρνηση με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ομολογεί την πλήρη αποτυχία της για πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, της διαφθοράς και την ίδια στιγμή επιβάλλει την πιο ακραία, άδικη και τιμωρητική φοροεπιδρομή σε μικρούς, μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους, ατομικές επιχειρήσεις.

Με το νομοσχέδιο δεν ψηφίζεται κανένα μέτρο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για τους μεγάλους και πολύ μεγάλους “παίχτες” της αγοράς, τα υπερκέρδη και την αισχροκέρδεια των καρτέλ, αλλά στοχοποιούνται οι αυτοαπασχολούμενοι ως οι βασικοί, αν όχι μοναδικοί υπαίτιοι για τη εκτεταμένη και ανέλεγκτη φοροδιαφυγή.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο ανεπαρκώς κοστολογημένου, ενώ πάντως περιέχει πρόβλεψη «παροχών – δώρων» ύψους 43 εκατομμυρίων ευρώ προς μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα ισχύσουν για τη φορολόγηση των φετινών εισοδημάτων χωρίς να έχουν καμία ενημέρωση οι άμεσα εμπλεκόμενοι -πληττόμενοι.

Με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου 473.000 αυτοαπασχολούμενοι θα κληθούν να καταβάλλουν σημαντικά υψηλότερους φόρους, ενώ τελικά ούτε και το τέλος επιτηδεύματος καταργείται.

Σύμφωνα με την ειδική έκθεση επί του νομοσχεδίου υπολογίζεται αύξηση στη βεβαίωση του φόρου εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών κατά 716.000.000€, με ό,τι αυτό σημαίνει αυτό για την εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους. Η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθετεί και εγκλωβίζει, θέτει σε ομηρία τους ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους – ατομικές επιχειρήσεις μέχρι το 2026, προσδίδοντας σε κάθε επαγγελματικό εγχείρημα τιμωρητική διάσταση.

Ενώ η κυβέρνηση μιλάει για κάθαρση, διαφάνεια, πάταξη της διαφθοράς η φαραωνική Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που συστήθηκε με το νόμο περί επιτελικού κράτους παραμένει ακέφαλη εδώ και ενάμιση χρόνο μετά την παραίτηση του διοικητή της και τώρα παραιτούνται στελέχη εν μέσω καταγγελιών για κυκλώματα εφοριακών με έσοδα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Όπως προκύπτει από επιστολές προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού, των αρμόδιων υπουργών, του οικονομικού εισαγγελέα και προς μέσα ενημέρωσης: «στελέχη του υπουργείου οικονομικών, που υπηρετούν σε καίριες θέσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος αποτελούν εγκληματική οργάνωση, που εκβιάζει επιχειρηματίες και διακινεί η ίδια μαύρο χρήμα […]». Οι επιστολές είναι ήδη γνωστές από τον Νοέμβριο του 2022, γι’ αυτό η κυβέρνηση θα κληθεί ν’ απαντήσει σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/152676/Rallia-CHrhstidoy:-Adikh-kai-timwrhtikh-foroepidromh-gia-toys-eleytheroys-epaggelmaties–aytopascholoymenoys.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων