Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Ραλλία Χρηστίδου: Διακηρυγμένος στόχος του νομοσχεδίου για την επιλογή διοικήσεων στο δημόσιο είναι να συνεχίσουν να διοικούν οι γαλάζιοι κομματάρχες

H Ραλλία Χρηστίδου, βουλεύτρια Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και εισηγήτρια του νομοσχεδίου του υπουργείου εσωτερικών για το «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις», κατά την εισήγησή της στην Ολομέλεια, τόνισε ότι:

1/11/2023

Το επιτελικό κράτος της Ν.Δ. στήθηκε, συντηρείται και ελέγχεται από τα γαλάζια παιδιά. Χωρίς αξιοκρατία, χωρίς διαφάνεια, χωρίς κοινωνική λογοδοσία και έλεγχο.

Η κυβέρνηση έρχεται να επικυρώσει δια της νομοθετικής οδού τον δήθεν αξιοκρατικό τρόπο επιλογής των διοικήσεων. Φέρνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο για την αλλαγή άγνωστου αριθμού φορέων του δημοσίου, με φίλτρα on/off, τεστ δεξιοτήτων και ελάχιστα τυπικά προσόντα σε μια διαδικασία επιλογής στην οποία τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο έχει η κυβέρνηση.

Δυο είναι οι διακηρυγμένοι και σαφείς στόχοι του υπό συζήτηση νομοσχεδίου: Να συνεχίσουν να διοικούν οι γαλάζιοι κομματάρχες και να ενισχυθεί ο ασφυκτικός – συγκεντρωτικός έλεγχος των ροών του χρήματος από το Μέγαρο Μαξίμου

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να πείσει κανέναν. Όταν επί πέντε χρόνια διορίζει και παύει όποιον θέλει, όταν δεν εφαρμόζει τους νόμους που ψηφίζει, όταν δεν υποβάλλεται σε κανέναν έλεγχο και καμία λογοδοσία, όταν παντού βασιλεύει η λογική των «απευθείας αναθέσεων», όταν το δημόσιο χρήμα κατασπαταλείται και χάνεται σε μαύρες τρύπες.

Υπενθύμισε, ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπήρξε ο πιο ένθερμος οπαδός και συνεχιστής των παραδόσεων και των πρακτικών του κομματικού κράτους. Κατά τη διάρκεια της υπουργικής του θητείας καθαίρεσε εν μια νυκτί το σύνολο των προϊσταμένων της Δημόσιας Διοίκησης.

Κατέθεσε την ξεκάθαρη και αξιοκρατική πρόταση για την επιλογή των διοικήσεων: Να περάσουν οι διαδικασίες επιλογές των διοικήσεων στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ, χωρίς καμία παρέμβαση της εκάστοτε κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει αριστεία. Αυτό είναι πραγματική επανάσταση στη δημόσια διοίκηση. Δεύτερον ,να υιοθετηθούν οι προτάσεις της Έκθεσης του ΑΣΕΠ (2021). Τρίτον, να γίνεται διαρκής αξιολόγηση της διοίκησης με συμβόλαια απόδοσης επίτευξης στόχων με βάση τα στρατηγικά κυβερνητικά σχέδια, και τέλος, να υπάρχει ο κοινωνικός έλεγχος και λογοδοσία των πεπραγμένων μέσα από ένα πλαίσιο «κοινωνικού ελέγχου» το οποίο θα συμμετέχουν με συμβουλευτικό ρόλο και με αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνικών της «διαβουλευτικής δημοκρατίας».

Τέλος, τόνισε, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μένει προσηλωμένη στις βασικές της αξίες, ευνοιοκρατία, κομματοκρατία και αδιαφάνεια στο δημόσιο. Επιλέγει τις εύκολες λύσεις, αυτές που κρατούν τον κρατικό μηχανισμό καθηλωμένο και αδύναμο να εξελιχθεί προς όφελος της κοινωνίας. Δεν διαθέτει, άλλωστε την αναγκαία πολιτική βούληση, το απέδειξε εδώ και πέντε χρόνια θα το αποδείξει και με το σημερινό νομοσχέδιο, που θα παραμείνει και αυτό γράμμα κενό.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/151373/R.-CHrhstidoy:-Diakhrygmenos-stochos-toy-nomoschedioy-gia-thn-epilogh-dioikhsewn-sto-dhmosio-einai-na-synechisoyn-na-dioikoyn-oi-galazioi-kommatarches.html

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων